Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις των μαρτύρων

Με την κατάθεση της Μαρίας Σιακαβάρα, εμποροϋπαλλήλου στη Βέροια, συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η μάρτυρας, σύζυγος του τότε χρυσαυγίτη Ηλία Σταύρου (αναμένεται κι αυτός να καταθέσει), αναφέρθηκε στις απειλές που υπέστη ο άνδρας της για τη ζωή του από το 2013, όταν ζήτησε να φύγει από τη Χρυσή Αυγή. Οπως είπε, ο Η. Σταύρου της έδειξε «ένα μήνυμα της Ουρανίας Μιχαλολιάκου ότι η παραίτησή του δεν γίνεται δεκτή από τον πατέρα της». Εκανε επίσης λόγο για ανήθικες μεθοδεύσεις, λέγοντας ότι ο άντρας της ήθελε να φύγει, δεν τον άφηναν και διέδιδαν ότι δεν στέκει στα λογικά του.

Αναφέρθηκε σε προεκλογικές ομιλίες της Χρυσής Αυγής που είχε πάει και άκουγε να λένε για τον Αδόλφο Χίτλερ και τον εθνικοσοσιαλισμό. Απαντώντας σχετικά, είπε ότι «αυτά έδειχναν την ιδεολογία τους». Εκανε λόγο για τα όσα άκουσε από μέλη και υποστηρικτές στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, ότι π.χ. μιλούσαν με θαυμασμό για τον Χίτλερ, ότι καλά έκανε με τους Εβραίους και ότι όταν γίνουν εξουσία θα κάνουν τα ίδια στους μαύρους και στους Πακιστανούς...

Νωρίτερα, ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο ερευνητής Αλέξανδρος Ράπτης. Η έρευνα του μάρτυρα αφορά τα ναζιστικά εγκλήματα του γερμανικού στρατού κατοχής στα Ιωάννινα (έχει κατατεθεί σχετικός φάκελος και στην Εισαγγελία του Μονάχου). Ο μάρτυρας κατέθεσε για τους βανδαλισμούς στο Εβραϊκό νεκροταφείο - του 5ου π.Χ. αιώνα, που έχει αναγνωριστεί ως ιστορικό μνημείο - των Ιωαννίνων, την περίοδο κυρίως 2002 - 2009, αναφέροντας στο δικαστήριο ότι έχει καταθέσει φάκελο στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με στοιχεία ότι η ναζιστική Χρυσή Αυγή έκανε τους βανδαλισμούς.

Μίλησε για το σπάσιμο πολλών ταφικών μνημείων, με αποκορύφωμα το σπάσιμο του Μνημείου των Γιαννιωτών Εβραίων, θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που «οδηγήθηκαν στο Αουσβιτς, 2.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, και επέστρεψαν μόνο 163...». Χαρακτήρισε «πρωτόγνωρο το γεγονός» για την περιοχή. Αναφέρθηκε στα ναζιστικά σύμβολα που βεβήλωσαν μνημείο και τάφους, όπως τον κέλτικο σταυρό, που είναι σήμα της Χρυσής Αυγής, και την σβάστικα της Θούλης, την οποία έφεραν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ευρωπαίοι εθελοντές των ναζί. Οπως είπε, «εκείνη την περίοδο μέλη της Χρυσής Αυγής μοίραζαν προκηρύξεις σε σχολεία, υπογράφοντας με τον κέλτικο σταυρό» και το ίδιο σύμβολο υπήρχε και στις δύο τοπικές ιστοσελίδες της οργάνωσης. «Η Χρυσή Αυγή έχει εμπάθεια με τους Εβραίους. Ο Μιχαλολιάκος έλεγε ότι τους είχαν στείλει σε ωραία λιβάδια με ωραίες ροζ καμινάδες... εννοούσε το Αουσβιτς», πρόσθεσε.

Στον μάρτυρα επιδείχθηκαν φωτογραφίες των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής και ανέφερε: «Εδώ είναι η πολεμική σημαία του γερμανικού ναζιστικού στρατού. Εδώ είναι τα γερμανικά σκυλιά, το έμβλημα των πολεμικών - Waffen SS, είναι οι άνθρωποι που μας έκαιγαν τα χωριά. Δεν είναι ελληνικά σύμβολα αυτά...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ