Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Αναβαθμισμένες κατασκευές σε όλο το χώρο του Πάρκου Τρίτση

Με μεράκι και δημιουργικότητα προχωρούν οι εργασίες για το κεντρικό τριήμερο των εκδηλώσεων στις 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη στη Αθήνα

Από την προετοιμασία της μακέτας του Πύργου του Τάτλιν
Από την προετοιμασία της μακέτας του Πύργου του Τάτλιν
Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται και το τριήμερο κορύφωσης του 43ου Φεστιβάλ στην Αθήνα, στις 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον, που πέρα από το ιδιαίτερα πλούσιο φέτος καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, υπόσχεται εκπλήξεις και πρωτότυπες ιδέες και στους επιμέρους χώρους του.

Οι επισκέπτες του φετινού Φεστιβάλ θα εντοπίσουν μια ουσιαστική προσπάθεια αναβάθμισης όλου του χώρου, πέρα από τα γνωστά στέκια και τα θεματικά περίπτερα. Στο πλαίσιο αυτό, διάσπαρτες σε όλο το Πάρκο Τρίτση θα είναι μια σειρά κατασκευές... «στα βήματα της Ιστορίας»! Ανάμεσά τους, ένα γκράφιτι αφιερωμένο στον επαναστάτη Τσε Γκεβάρα με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατό του τον προσεχή Οκτώβρη. Ακόμα, ένα διόραμα αφιερωμένο στην Παρισινή Κομμούνα, που θα αναπαριστά μια χαρακτηριστική σκηνή από μάχη της Κομμούνας, με τα οδοφράγματα κι από πίσω τους κομμουνάρους. Σε άλλη μεριά του πάρκου, οι επισκέπτες θα «ταξιδεύουν» στις μέρες της Οκτωβριανής Επανάστασης περπατώντας σε ένα δρόμο της εποχής, πλάι σε έναν τοίχο αφισοκολλημένο με αφίσες της Επανάστασης της περιόδου 1917 - 1920. Παράλληλα, σε διάφορες γωνιές του Πάρκου Τρίτση θα υπάρχουν κατασκευές με πορτρέτα προσωπικοτήτων από την ΕΣΣΔ απ' όλη την περίοδο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού.

Ξεχωριστές και φροντισμένες κατασκευές θα συναντήσουν και οι μικροί επισκέπτες του Φεστιβάλ, στον αγαπημένο τους χώρο, τον Παιδότοπο. Εκεί θα συναντηθούν με την εικόνα του πρώτου κοσμοναύτη της ΕΣΣΔ και όλου του κόσμου, του Γιούρι Γκαγκάριν, και θα μπορούν να φωτογραφηθούν δίπλα του ως «μικρά αστροναυτάκια». Στον ίδιο χώρο, δε, θα υπάρχει σε κατασκευή και ένα σοβιετικό διαστημόπλοιο, ενώ σε άλλες μεριές οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα συναντήσουν επίσης την εικόνα της Βαλεντίνα Τερέσκοβα, της πρώτης γυναίκας που εκτοξεύτηκε στο διάστημα.

Εργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας

Αντίστοιχα ιδιαίτερες κατασκευές ετοιμάζει ομάδα μηχανικών που βασίζονται σε έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας, σε άμεση σχέση με την Οκτωβριανή Επανάσταση. Οι κατασκευές αυτές θα τοποθετηθούν στο χώρο του Πολιτισμού, δίπλα στην έκθεση με έργα - ψηφιακής ανατύπωσης - της Ρωσικής Πρωτοπορίας, από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, που ανήκουν στη συλλογή Κωστάκη.

Συγκεκριμένα, οι κατασκευές είναι: Ο περίφημος Πύργος του Τάτλιν, σε μακέτα, σε κλίμακα 1:200, που προοριζόταν να στεγάσει την έδρα της 3ης Διεθνούς. Το αρχιτεκτονικό του σχέδιο αναπαριστά τη σπειροειδή εξέλιξη της κοινωνίας και την κίνησή της προς τα μπρος, ανεξάρτητα από τα προσωρινά πισωγυρίσματα που μπορεί να υπάρξουν. Ακόμα, θα υπάρχει μια προπαγανδιστική σύνθεση του Γκούσταβ Κλούτσις. Πρόκειται για μια πτυσσόμενη κατασκευή με οθόνη και ραδιοφωνικό μεγάφωνο αναγγελιών. Μια άλλη κατασκευή θα είναι η αναπαράσταση σκηνικού της Λιουμπόβ Πόποβα. Για το σχεδιασμό του πάρθηκε υπόψη η διευκόλυνση των ηθοποιών και το να μπορεί το σκηνικό να παρουσιαστεί και σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό οδήγησε σε μια σύνθεση με εύκολη αποδόμηση και ανασυγκρότηση του συνόλου. Δουλεύοντας σε αυτές τις παραγωγές, η Πόποβα δημιούργησε ορισμένα από τα πιο πρωτοποριακά σκηνικά.

Escape room ενάντια στα ναρκωτικά!

Μια πολύ ιδιαίτερη κατασκευή θα υπάρχει φέτος και στο χώρο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά: Πρόκειται για ένα escape room, όπου ομάδες επισκεπτών του Φεστιβάλ θα μπορούν να παίζουν ένα παιχνίδι απόδρασης με μηνύματα ενάντια στην εξάρτηση. Μέσα από το παιχνίδι η ΚΝΕ επιδιώκει με συμβολικό τρόπο να αναδείξει πτυχές που σχετίζονται με την αναζήτηση υποκατάστατων στη ζωή ενός νέου, κύρια μέσα από την αναπαράσταση των ανθρώπινων σχέσεων, των προσωπικών και κοινωνικών αδιεξόδων, να φωτίσει την αντίληψη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τη διαμόρφωση της ολοκληρωμένης προσωπικότητας, που δεν θα έχει ανάγκη από χρήση ουσιών.

Οι ομάδες των παικτών θα περνούν διαδοχικά δωμάτια λύνοντας γρίφους και θα λαμβάνουν μηνύματα όπως ότι «η ζωή είναι ομαδικό παιχνίδι», η διέξοδος βρίσκεται στον αγώνα και όχι στη φυγή κ.ο.κ.

Ακόμα, στο χώρο κατά των ναρκωτικών θα υπάρχει μια διαδραστική κατασκευή με τίτλο «Με την υπογραφή σου μη φτιάχνεσαι στα μέτρα τους», αποτελούμενη από τέσσερα ταμπλό που από μακριά θα σχηματίζουν ένα σκίτσο και στην οποία οι επισκέπτες θα βάζουν τη δική τους πινελιά, αφήνοντας το δικό τους μήνυμα ενάντια στα ναρκωτικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεχωριστή θέση στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά(2022-09-03 00:00:00.0)
Τραβούν τα βλέμματα οι κατασκευές και η έκθεση της Ρωσικής Πρωτοπορίας(2017-09-22 00:00:00.0)
Παραγωγές εμπνευσμένες από τα 100 χρόνια της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης(2017-08-06 00:00:00.0)
Ολα έτοιμα(2016-09-21 00:00:00.0)
Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά(2016-08-07 00:00:00.0)
Νεανικό γεγονός αντάξιο μιας επιτυχημένης 40χρονης πορείας(2014-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ