Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΡΑΜΑ - ΖΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Στην ανεργία πετιούνται εργαζόμενοι στην καθαριότητα σε νοσοκομεία και σχολεία

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα του ΓΝ Δράμας
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα του ΓΝ Δράμας
Με στάσεις εργασίας συνεχίζουν τον αγώνα τους οι 32 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Δράμας, που πετιούνται στην ανεργία μετά από 22 χρόνια δουλειάς.

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο γραφείο του διοικητή του Νοσοκομείου Δράμας. Το Σάββατο συμμετείχαν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, ενώ από χτες κλιμακώνουν τον αγώνα τους με τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας (8 - 11 π.μ.).

Οι εργαζόμενοι εργάζονταν στο νοσοκομείο από το 1995 μέσω εργολάβου. Το 2015 εργάστηκαν στο νοσοκομείο με ατομικές συμβάσεις έργου που το 2017, κάτω από την πίεση του αγώνα τους, μετατράπηκαν σε συμβάσεις μίσθωσης εργασίας. Το Νοσοκομείο Δράμας προκήρυξε 40 θέσεις εργασίας στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ για το 2018, απολύοντας ουσιαστικά τους 32 εργαζόμενους μετά από 22 χρόνια δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μη γίνει καμία απόλυση, όλες οι καθαρίστριες, τραπεζοκόμες, όλοι οι εργαζόμενοι στη φύλαξη και τις υπόλοιπες υπηρεσίες να παραμείνουν στα νοσοκομεία με μόνιμη σταθερή δουλειά, με σύγχρονους όρους και δικαιώματα. Επίσης, διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να στελεχωθούν και να αναβαθμιστούν πλήρως οι υπηρεσίες αυτές, με βάση τις λαϊκές ανάγκες.

Στο πλευρό τους, σταθερός συμπαραστάτης, βρίσκονται το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας και η «Ενωτική Συσπείρωση Υγειονομικών». Τον αγώνα τους στηρίζει και το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Η «Ενωτική Συσπείρωση Υγειονομικών» σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, αλλά και στη φύλαξη και τη σίτιση των νοσοκομείων παραμένουν εδώ και χρόνια σε καθεστώς μόνιμης ομηρίας, εκβιασμών, ψεύτικων υποσχέσεων τόσο με τη σημερινή κυβέρνηση όσο και με τις προηγούμενες. Το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο και αναγκαίο». Καλεί όλους τους εργαζόμενους του νομού, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες να βρεθούν μαζί στον αγώνα για να μην απολυθεί κανένας, για να ενισχυθεί η πάλη για μόνιμη και σταθερή εργασία.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στις απολύσεις και στο δήμο Ζίτσας

Πρωτοβουλίες ενάντια στις ομαδικές απολύσεις σχολικών καθαριστριών στον δήμο Ζίτσας έχει αναπτύξει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΕΚΙ). Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος δήμος αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των σχολικών καθαριστριών και προκήρυξε νέες θέσεις εργασίας, απολύοντας ουσιαστικά τις 15 καθαρίστριες που δούλευαν περισσότερα από 10 χρόνια στα σχολεία του δήμου.

Την περασμένη Τετάρτη αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΕΚΙ, μαζί με τις συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες, επισκέφτηκε τον δήμαρχο και απαίτησε να σταματήσει η επιχείρηση ομαδικών απολύσεων.

Την επομένη πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφέρεια Ηπείρου. Μέλη της διοίκησης του ΕΚΙ, με αντιπροσωπείες σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων, μαζί με τις συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες, επισκέφτηκαν τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη και ζήτησαν να πάρει θέση.

Τόνισαν ότι η καθαριότητα των σχολείων είναι από τις σημαντικές πλευρές της υγείας των παιδιών, όπως και ότι η απόφαση του δήμου Ζίτσας είναι στοχευμένη και ανοίγει δρόμους, προσπαθεί να νομιμοποιήσει στις συνειδήσεις των εργαζομένων τις ομαδικές απολύσεις. Αναδείχθηκαν οι συνολικότεροι απαράδεκτοι όροι εργασίας των συμβασιούχων, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως εργολάβοι που καλούνται να καθαρίζουν τα σχολεία για ψίχουλα και χωρίς κανένα εργατικό δικαίωμα, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται να στραφούν οι άνεργοι απέναντι στους εργαζόμενους θα πρέπει να πέσει στο κενό.

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κρύφτηκε πίσω από τη νομοθεσία, δίνοντας άλλοθι στην προσπάθεια ομαδικών απολύσεων του δήμου Ζίτσας, ενώ ανέφερε ότι θα μεταβιβάσει το αίτημα στον περιφερειάρχη.

Τον αγώνα των σχολικών καθαριστριών στηρίζει με ανακοίνωσή του και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ιωαννίνων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ