Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Οχι στον υποβιβασμό του Δημοτικού Σχολείου Φούρνων

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας

Με τους χειρότερους όρους ξεκινά η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στους Φούρνους Ικαρίας, αφού έπειτα από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου στις 1/09/2017, ανακοινώθηκε ο λειτουργικός υποβιβασμός του Δημοτικού Σχολείου των Φούρνων από 6θέσιο, που είναι σήμερα, σε 4θέσιο.

Αντιδρώντας σε αυτήν την απόφαση, ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας - Φούρνων κήρυξε στάση εργασίας τη μέρα του αγιασμού, τη Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη, από τις 8.00 έως τις 10.30.

Επίσης, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας για το θέμα, καθώς αυτή η απόφαση έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα και τις ελλείψεις των ακριτικών νησιών των Φούρνων σε Υγεία, Πρόνοια, συγκοινωνίες κ.ά. εξαιτίας της συγκεκριμένης εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Οπως σημειώνεται στο κείμενο της Ερώτησης, «η παραπάνω απόφαση είναι ένα κομμάτι στο παζλ της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που, εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, επιδιώκει τη μείωση του κόστους της εκπαίδευσης μέσω της κατάργησης θέσεων και το έχει καταφέρει μέσα από ένα σωρό κυβερνητικά μέτρα των τελευταίων χρόνων (αύξηση ελαχίστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα, αναθέσεις μαθημάτων ειδικοτήτων, μείωση ωραρίου σχολικού προγράμματος κ.λπ.). Είναι μια στυγνή προσπάθεια γενικευμένης αύξησης του αριθμού μαθητών ανά τάξη και "εξοικονόμησης" εκπαιδευτικών που χτυπά τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Μόνο που οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί σε περιοχές όπως αυτή των Φούρνων Ικαρίας είναι κάτι παραπάνω από αριθμοί. Γιατί η επιδείνωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε αυτά τα νησιά αναγκάζει τις οικογένειες να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, αναζητώντας καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά τους. Γιατί οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται σε αυτά τα νησιά αναγκάζονται να ζήσουν μακριά από τις οικογένειές τους, μακριά από όλους και όλα, επωμιζόμενοι το υψηλό κόστος της ζωής στο νησί, ακόμα και με μισθό μειωμένου ωραρίου.

Μόνο που το δικαίωμα να έχουν οι μαθητές των ακριτικών περιοχών της χώρας δάσκαλο σε κάθε τάξη δεν είναι πολυτέλεια. Είναι το μοναδικό εισιτήριο στις επόμενες βαθμίδες της Εκπαίδευσης για αυτά τα παιδιά, που λόγω του αποκλεισμού που βιώνουν έχουν ελάχιστες ευκαιρίες μάθησης».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Τάσσος και Μαν. Συντυχάκης που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν να παρθεί πίσω η απόφαση για τον υποβιβασμό του Δημοτικού Σχολείου, να έχουν όλα τα παιδιά που κατοικούν στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων καταρτισμένους εκπαιδευτικούς για κάθε μάθημα, για κάθε τάξη από την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των ακριτικών περιοχών με μόνιμο προσωπικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αστυνομικοί σε Δημοτικό Σχολείο εν ώρα λειτουργίας(2022-02-25 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις γενικευμένες συγχωνεύσεις στα σχολεία(2021-10-21 00:00:00.0)
Μπροστά σε νέες συγχωνεύσεις σχολείων(2014-06-28 00:00:00.0)
Σε παλλαϊκό ξεσηκωμό καλούν τα ταξικά σωματεία(2010-10-19 00:00:00.0)
Φωνή αγώνων για την Υγεία(2003-11-16 00:00:00.0)
Πολλά τα προβλήματα(2001-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ