Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο «φερετζές» της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής

«Ανθρακες» για τους εργαζόμενους οι πολυδιαφημισμένες ρυθμίσεις «προστασίας» τους

Τα όποια μερεμέτια δεν αλλάζουν την πραγματικότητα της εργασιακής ζούγκλας, σημείωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Eurokinissi

Ξεκίνησε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις». Πρόκειται ουσιαστικά για έναν «φερετζέ» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να κρύψει το αντεργατικό, αντιλαϊκό της πρόσωπο και να καλύψει τη νέα σφοδρή ολομέτωπη επίθεση που ετοιμάζει, ενόψει της τρίτης «αξιολόγησης», στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, για λογαριασμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Μάλιστα, χτες, τη σκυτάλη για την προώθηση της κυβερνητικής προπαγάνδας παρέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δίνοντας ρεσιτάλ κοροϊδίας απέναντι στους εργαζόμενους, από τη μία ενέταξε το νομοσχέδιο στη στρατηγική της κυβέρνησης για «έξοδο της χώρας από την κρίση», δηλαδή για επιστροφή σε ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης, και από την άλλη το χαρακτήρισε μέρος του «οράματος» για να... μην σταματάει η δημοκρατία στις «πύλες των εργοστασίων»(!). «Ξεχνώντας» προς στιγμή ότι και ο ίδιος μαζί με την κυβέρνηση πρωταγωνιστεί στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ ετοιμάζεται να ορθώσει νέα εμπόδια στην απεργιακή κινητοποίηση, και φορώντας τον «προοδευτικό» του μανδύα, υποστήριξε ότι «στην πολιτική σφαίρα» το «να ψηφίζεις και να συζητάς, και στο εργοστάσιο και στον χώρο δουλειάς να είσαι σκλάβος, κάνει τη διαφορά» με τη δεξιά «πλευρά του κοινοβουλίου»...

«Μόνο όταν ο ήλιος βγει από τη δύση» θα μπορεί η «δημοκρατία να περάσει τις πύλες των εργοστασίων», ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου στα φληναφήματα του Ευ. Τσακαλώτου. Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πολλοί προσπάθησαν στο διάβα αυτών των αιώνων να εξανθρωπίσουν τον καπιταλισμό», «αλλά αποτέλεσαν και το άλλοθι για να επιταχυνθούν τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα». «Καλλιεργείτε στον κόσμο αυταπάτες για να υλοποιήσετε μια σκληρή ταξική πολιτική, που εξυπηρετεί τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων και του κεφαλαίου», τόνισε.

Στο απυρόβλητο οι ανώνυμες εταιρείες

Ωστόσο, το όλο «αφήγημα» της κυβέρνησης έγινε «φύλλο και φτερό», όταν η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, παίρνοντας το λόγο και απαντώντας σε ερωτήσεις που της έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το νομοσχέδιο, όσον αφορά την απλήρωτη εργασία, αφήνει στο απυρόβλητο τις ανώνυμες και τις «off shore» εταιρείες! Λες και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εταιρείες δεν πέφτουν θύματα απληρωσιάς. Πράγματι, ο εργαζόμενος «μπορεί να εκτελέσει διαταγή πληρωμής για οφειλόμενους μισθούς σε βάρος της περιουσίας φυσικού προσώπου και νομικού προσώπου, όχι στις ανώνυμες εταιρίες», είπε χαρακτηριστικά! Επικαλέστηκε μάλιστα το «εταιρικό δίκαιο» που «έχει διαφορετική δομή για την ευθύνη των προσώπων του ΔΣ μίας ανώνυμης εταιρείας»! Σε ό,τι αφορά τις υπερωρίες, που η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για ηλεκτρονική δήλωσή τους είναι άλλη μια φούσκα, η ίδια απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση του Ν. Καραθανασόπουλου για το πώς γίνεται λόγος για υπερωρίες «όταν δεν υπάρχει σταθερός ημερήσιος και εβδομαδιαίος εργασιακός χρόνος»...

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις της υπουργού, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να προστατέψει τους απλήρωτους εργαζόμενους, θα έπρεπε να δεχτεί την τροπολογία του ΚΚΕ που προβλέπει ότι προηγούνται στην εκκαθάριση τα απλήρωτα δεδουλευμένα και όχι οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τελευταίοι οι εργαζόμενοι να πάρουν ό,τι μείνει.

Ψευτομερεμέτια πριν από τη νέα επίθεση

«Τα όποια μερεμέτια δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα, που είναι η εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφωθεί με τα 4 μνημόνια που έχετε ψηφίσει, καθώς και με την κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης», επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και πρόσθεσε: «Χρόνια επεδίωκε το μεγάλο κεφάλαιο την ανατροπή αυτών των δύο ζητημάτων και εσείς ανταποκριθήκατε, θεσπίζοντας τις επιλογές του», κάνοντας «τη βρώμικη δουλειά...».

«Τα έχετε δώσει όλα στους επιχειρηματικούς ομίλους», σημείωσε, και πρόσθεσε πως «μέσα σ' αυτήν την κατάσταση που διαμορφώνετε, αυτές οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου μοιάζουν με κουβάλημα νερού με το κοφίνι, όπως χαρακτηρίζει ο λαός κάτι που είναι χωρίς αντίκρισμα». Διαμήνυσε στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει νέα αντεργατικά μέτρα, και ότι δεν θα περάσουν «αβρόχοις ποσί». Απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, «να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στο δρόμο της οργάνωσης της πάλης, της ρήξης και της ανατροπής, στο δρόμο της άλλης μορφής οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας στα χέρια της εργατικής τάξης και του λαού».

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, σημειώνοντας ότι «η δήθεν δίκαιη ανάπτυξη της κυβέρνησης» διαμορφώνει κάτεργα για τους εργαζόμενους, όπως μαρτυρούν τα 6.500 εργατικά «ατυχήματα», εκ των οποίων 73 ήταν θανατηφόρα, το 2016. Οπως είπε, οι εργαζόμενοι βιώνουν μια σκληρή πραγματικότητα, μια νομοθετημένη εργασιακή ζούγκλα, και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «φερετζέ» της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

«Μη φοβάστε, θα τα ψηφίσουμε μαζί»

Αφού αποδείχθηκε και χτες ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί μια ακόμα κοροϊδία προς τους εργαζόμενους, ήρθε και η διαβεβαίωση της ΝΔ ότι θα είναι στο πλευρό της στη νέα αντεργατική επίθεση που ετοιμάζει. Πιο συγκεκριμένα, ο εισηγητής της Γ. Βρούτσης επανέλαβε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει το «άλλο εργασιακό νομοσχέδιο», αυτό που αλλάζει τον συνδικαλιστικό νόμο και την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας. «Μη φοβάστε, εκείνο θα το ψηφίσουμε μαζί», επανέλαβε ο βουλευτής της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ