Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συμφωνία συγκυβέρνησης κομμάτων του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Προχωρούν οι διεργασίες στο Κοσσυφοπέδιο για τη συγκρότηση «κεντροαριστερής» κυβέρνησης, έπειτα από συμφωνία που έκλεισαν στην αρχή της βδομάδας ηγέτες κομμάτων που προέκυψαν από πρώην ηγετικά στελέχη των Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ.

Πρωθυπουργός αναμένεται να είναι ο (καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου στη Σερβία, πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ και πρώην πρωθυπουργός) Ράμους Χαραντινάι από τη «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσόβου» (AAK), από τον οποίο θα διοριστούν και οι νέοι υπουργοί Υγείας, Υποδομών και των «Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσόβου».

To Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσόβου (PDK) του Κάντρι Βέσελι, που είναι και η πρώτη δύναμη κοινοβουλευτικά και έχει εξασφαλίσει την εκλογή του Χασίμ Θάτσι στην προεδρία του Κοσσυφοπεδίου, θα έχει τη θέση ενός αντιπροέδρου της κυβέρνησης και έξι υπουργεία (μεταξύ των οποίων τα Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης). Ο Βέσελι αναμένεται να εκλεγεί νέος πρόεδρος στη Βουλή του Κοσσυφοπεδίου.

Στελέχη του νέου κόμματος «Πρωτοβουλία για το Κόσσοβο» (NISMA) θα αναλάβουν τα υπουργεία Παιδείας, Εμπορίου και Εργασίας.

Τέλος, στην κυβέρνηση θα συμμετάσχουν και Σέρβοι βουλευτές από τη «Σερβική Λίστα Κοσσόβου», εκ των οποίων ένας θα αναλάβει το υπουργείο Επιστροφής Προσφύγων και Εκτοπισμένων και ο άλλος το υπουργείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η συμφωνία για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο κατέστη εφικτή μετά από τη διάλυση της συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στο κόμμα «Συμμαχία για το Νέο Κόσσοβο» του εκατομμυριούχου Μπεντζέτ Πατσόλι και τη «Δημοκρατική Λίγκα Κοσσόβου» (LDK) του πρώην πρωθυπουργού Ισα Μουστάφα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ