Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Νέα δεδομένα από τα σχέδια της «ExxonMobil» για γεωτρήσεις

Τα συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί ισχυρών ομίλων καθοδηγούν τις εξελίξεις

Οι εκπρόσωποι της «ExxonMobil» και της «Qatar Petroleum» (πρώτος και δεύτερος από αριστερά), την άνοιξη, όταν έκλεισε η συμφωνία για το «οικόπεδο 10»

Copyright 2017 The Associated

Οι εκπρόσωποι της «ExxonMobil» και της «Qatar Petroleum» (πρώτος και δεύτερος από αριστερά), την άνοιξη, όταν έκλεισε η συμφωνία για το «οικόπεδο 10»
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε μια Νοτιοανατολική Μεσόγειο που ήδη «φλέγεται» από την αναμέτρηση ισχυρών επενδυτικών και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, η διοίκηση του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού «ExxonMobil» ανακοίνωσε χτες ότι θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ μέσα στο 2ο εξάμηνο του 2018.

Στη διάρκεια πανηγυρικής εκδήλωσης που έγινε στη Λευκωσία, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας για Ευρώπη, Ρωσία και Κασπία, Τριστάν Ασπρεϊ, εξήγγειλε ότι η εταιρεία θα κάνει δύο ερευνητικές γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, μετά από την άδεια που εξασφάλισε - την άνοιξη - η κοινοπραξία που έχει δημιουργήσει μαζί με τον καταριανό κολοσσό «Qatar Petroleum».

Ο Ασπρεϊ είπε ότι η εταιρεία διαθέτει «ισχυρό και αληθινό όραμα για την Κύπρο» και ότι βλέπει τη συνεργασία της με την Κύπρο ως αρχή μιας μακροχρόνιας πορείας, τονίζοντας ότι η «Exxon» βλέπει θετικά και την κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG) στην Κύπρο.

Υπογράμμισε ότι η «ExxonMobil» διαθέτει παγκόσμια εμπειρία και αριστεία σε διεθνή μεγάλα έργα, αλλά και ότι ο συνεργάτης της, «Qatar Petroleum», έχει πολλαπλές συνεργασίες σε τεχνολογικά επιτεύγματα, με τις μεγαλύτερες αλυσίδες παραγωγής και τα μεγαλύτερα πλοία για μεταφορά φυσικού αερίου.

Πρόσθεσε ότι μελέτες της «Exxon» υπολογίζουν αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για Ενέργεια περίπου 25% μέχρι το 2040, με τη ζήτηση φυσικού αερίου να αποκτά μεγαλύτερο μερίδιο σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Επίσης ότι η Ευρώπη και η περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των εισαγωγών παγκοσμίως.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Κάθλιν Ντόχερτι, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης κ.ά.

Οι φιλοδοξίες μονοπωλίων του διαμετρήματος της «ExxonMobil» και της «Qatar Petroleum» για την κυπριακή ΑΟΖ αφορούν ευρύτερους επενδυτικούς σχεδιασμούς για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς αυτή αποκτά όλο και μεγαλύτερο βάρος στις κόντρες για την προμήθεια μεγάλων αγορών (όπως η ευρωπαϊκή), για την πριμοδότηση ή τον αποκλεισμό ισχυρών «παικτών» του κλάδου, με πολλές πιθανές ανακατατάξεις στον ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη, περιφερειακά αλλά και παγκόσμια.

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων που μέσα Ιούλη ξεκίνησαν στην κυπριακή ΑΟΖ, για λογαριασμό της γαλλικής «Total» και της ιταλικής «ENI». Ακόμα, να σημειωθεί ότι τις επόμενες βδομάδες ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα έχει επαφές και για την Ενέργεια στις ΗΠΑ, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ολα τα παραπάνω θα αναζωπυρώσουν και το σκληρό παζάρι για τη διχοτόμηση του νησιού, ενώ προχωρούν πολλές εναλλακτικές, όλες εξίσου επώδυνες για τον πολύπαθο κυπριακό λαό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ