Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Εγκρίθηκε το «πάρε - δώσε» μεταξύ «Repsol» και «Energean»

Την τυπική έγκριση του υπουργού Περιβάλλοντος έλαβε χτες η συμμετοχή της ισπανικής «Repsol» στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε χερσαία περιοχή του νομού των Ιωαννίνων. Η συγκεκριμένη περιοχή είχε παραχωρηθεί αρχικά στην «Energean Oil & Gas», η οποία ήρθε στη συνέχεια σε συμφωνία με τον ισπανικό όμιλο στα μέσα του περασμένου Μάρτη για τη μεταβίβαση του 60% της σύμβασης μίσθωσης που είχε υπογράψει με το ελληνικό Δημόσιο. Ανάλογη συμφωνία έχουν επίσης συνάψει οι δύο εταιρείες για την αντίστοιχη έκταση που έχει αποκτήσει δικαιώματα η «Energean» στην Αιτωλοακαρνανία.

Οι δύο εταιρείες αποκτούν πρόσβαση για έρευνα και εκμετάλλευση σε μία συνολική έκταση που ξεπερνά τα 8.000 τ.χλμ. (4.187 τ.χλμ. στα Ιωάννινα και 4.362 τ.χλμ. στην Αιτωλοακαρνανία). Πρόκειται ουσιαστικά για μια ενιαία περιοχή, που παρουσιάζει ανάλογα γεωλογικά χαρακτηριστικά με γειτονικές εκτάσεις στην Αλβανία, όπου έχουν βρεθεί σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Συνολικά, στην ευρύτερη περιοχή, από τις ακτές της νοτίου Ιταλίας μέχρι την Κροατία έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 10 δισ. βαρέλια πετρελαίου και περισσότερα από 30 TCF (τρισ. κυβικά πόδια) φυσικού αερίου. Τα ευρήματα στην περιοχή έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον σημαντικών πετρελαϊκών ομίλων και ήδη στο γειτονικό «οικόπεδο» 4 εντός του αλβανικού εδάφους δραστηριοποιείται η ολλανδοβρετανική «Royal Dutch Shell».

Ειδικότερα για τη συμφωνία των δύο εταιρειών, η «Repsol» αναλαμβάνει εκτός από το 60% των δικαιωμάτων και το ρόλο του διαχειριστή και το επόμενο διάστημα αναμένεται η ίδια διαδικασία να ακολουθηθεί και για την περίπτωση του οικοπέδου της Αιτωλοακαρνανίας μετά την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, σε χερσαίες και σε θαλάσσιες περιοχές, υπάρχει έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, καθώς ήδη έχουν παραχωρηθεί δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα ΕΛΠΕ στις περιοχές Αρτα - Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος, αλλά και στην κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με τις «Total» και «Edison» για το «μπλοκ 2», τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ