Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέες αποφάσεις για παραπέρα ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων

Αποφάσεις για παραπέρα ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων των κρατών - μελών της αναμένονται στην ΕΕ έως το τέλος του χρόνου, όπως επιβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές. Αποφάσεις που κουμπώνουν με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, όπως κλιμακώνονται σε μια σειρά ζώνες του πλανήτη για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Αλλωστε, σήμερα ξεκινά και επισήμως στο Ταλίν της Εσθονίας, στο πλαίσιο της προεδρίας της Εσθονίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, ένα διήμερο κρίσιμων τέτοιων διαβουλεύσεων, στις αλληλοσυμπληρούμενες Συνόδους των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ, υπό την προεδρία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Δίνοντας, δε, τον τόνο των συνεδριάσεων για το πού θα εστιάσουν, όπως στις «προκλήσεις ασφαλείας» στις περιοχές που γειτνιάζουν με την ΕΕ, στην εφαρμογή ήδη ειλημμένων αποφάσεων για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, στην ενίσχυση της ευρωενωσιακής πολεμικής βιομηχανίας κ.ά., ο έχων την ευθύνη οργάνωσης της Συνόδου, Εσθονός υπουργός Αμυνας, Γ. Λουίκ, δήλωσε:

«Είναι σημαντικό οι νέες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της αμυντικής πολιτικής, για τις οποίες ελπίζουμε να λάβουμε αποφάσεις μέχρι το τέλος του έτους, να οδηγήσουν στην πραγματική ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων των κρατών - μελών».

Ο ίδιος, βέβαια, έσπευσε να τονίσει ότι το ΝΑΤΟ - που προώθησε πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα του, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία - «εξακολουθεί να διασφαλίζει τη συλλογική άμυνα στην Ευρώπη». «Η αμυντική συνεργασία των κρατών - μελών της ΕΕ δίνει την ευκαιρία η ΕΕ συλλογικά να αυξήσει την ευρωπαϊκή συνεισφορά στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Λουίκ, υποδηλώνοντας μια συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της διακυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ να αναλάβουν μεγαλύτερα βάρη εντός της λυκοσυμμαχίας, από άποψη διάθεσης οικονομικών πόρων αλλά και δυνάμεων.

Αλλωστε, οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ NATO και ΕΕ φαίνονται και από το γεγονός ότι μέρος των εργασιών των υπουργών Αμυνας της ΕΕ θα παρακολουθήσει και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ειδικά την εκτέλεση της άσκησης κυβερνοπολέμου, EU CYBRID 2017. Οπως αναφέρει η εσθονική προεδρία, πρόκειται για την πρώτη εκπαιδευτική άσκηση στον κυβερνοχώρο για τους ίδιους τους υπουργούς Αμυνας της ΕΕ, με στόχο να προσδιοριστούν τα μέσα άμυνας που έχουν στη διάθεσή τους στην περίπτωση που στρατιωτικές υποδομές της ΕΕ υποστούν κυβερνο-επιθέσεις.

Σημειωτέον, ο Στόλτενμπεργκ, που είναι από χτες στην Εσθονία, συναντήθηκε με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών της χώρας, ενώ αργότερα μετέβη, μαζί με τον Εσθονό πρωθυπουργό, στη στρατιωτική βάση της Τάπα στην Εσθονία, όπου έχουν προωθηθεί περίπου 1.100 στρατιώτες από Βρετανία και Γαλλία, κατανεμημένοι κύρια σε Μηχανοκίνητο Πεζικό, Αρματα Μάχης, Αυτοκινούμενο Πυροβολικό και Μηχανικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς νέες επικίνδυνες αποφάσεις με τη «βούλα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ(2019-06-26 00:00:00.0)
Μηχανισμός νέων επεμβάσεων(2018-06-30 00:00:00.0)
Ανεβάζουν ταχύτητες σε στρατιωτική προπαρασκευή και συνεργασία με ΝΑΤΟ(2017-09-06 00:00:00.0)
Με φούρια στο '17 για «ασφάλεια» και «άμυνα»(2017-01-10 00:00:00.0)
Επιχείρηση δικαίωσης του ναζισμού(2005-02-25 00:00:00.0)
Να δικάσουμε τον κομμουνισμό σε μια «νέα Νυρεμβέργη»(2003-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ