Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Ενεργειακή μετάβαση και κίνητρα στις επιχειρήσεις

Οι «ανησυχίες» του νορβηγικού κεφαλαίου αποτυπώνονται στα προεκλογικά προγράμματα των δύο βασικών εκπροσώπων του

Η Νορβηγία είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Δυτικής Ευρώπης και η οικονομία της «χτυπήθηκε» το 2014 από την απότομη πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου, με πάνω από 50.000 εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους μόνο στον τομέα του πετρελαίου. Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες διαγκωνίζονται για την καλύτερη διαχείριση της καπιταλιστικής οικονομίας και υπόσχονται αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις, σε μια φάση που η νορβηγική οικονομία εμφανίζει σημάδια σταθερότητας. Η κυβέρνηση της Ερ. Σόλμπεργκ, απαντώντας στην ύφεση που προέκυψε από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, προχώρησε σε μείωση της φορολόγησης του πλούτου και σε κρατικές επενδύσεις σε υποδομές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, στο προεκλογικό πρόγραμμα του Συντηρητικού Κόμματος περιλαμβάνονται προτάσεις που θα διασφαλίσουν «καλύτερες συνθήκες για το νορβηγικό κεφάλαιο και την ιδιοκτησία τα χρόνια που έρχονται». Αναφέρονται εκτεταμένα προτάσεις φοροελαφρύνσεων για τόνωση των επενδύσεων: «Χαμηλότεροι φόροι για επιχειρήσεις», «φορολογία επιχειρήσεων και πλούτου ανταγωνιστική προς άλλες χώρες», «φοροελαφρύνσεις για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις». Από την άλλη, για το λαό επιφυλάσσει «διεύρυνση της φορολογικής βάσης που θα περιλαμβάνει όλους με φορολογητέα ικανότητα». Αλλα μέτρα που προκρίνονται είναι «αύξηση της ιδιωτικής συμμετοχής σε κρατικές επιχειρήσεις» και επέκταση του «ωραρίου στο λιανικό εμπόριο».

Το Εργατικό Κόμμα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι οι περικοπές στη φορολόγηση του πλούτου δεν τονώνουν την καπιταλιστική ανάπτυξη και τις επενδύσεις και υπόσχονται κι αυτοί μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα. Μάλιστα, εμφανίζονται αντίθετοι με τη διάθεση πόρων από το γιγάντιο Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο (GPFG) της χώρας για τις λαϊκές ανάγκες. Αντ' αυτού, οι Εργατικοί θέλουν αύξηση των φόρων κατά περίπου 15 δισ. κορόνες (1,9 δισ. δολάρια) για να χρηματοδοτηθούν μέτρα προϋπολογισμού, όπως προγράμματα πρόνοιας και εργασίας.

Και τα δυο κόμματα μιλούν για περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, περιορισμένο και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα.

Η ευκαιρία της «πράσινης» ανάπτυξης

Η καπιταλιστική οικονομία της Νορβηγίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα πλούσια κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας και της πολλά υποσχόμενης Θάλασσας του Μπάρεντς, όπου έχουν ανακοινωθεί νέες εξορύξεις από το 2018.

Ετσι, τα κόμματα του κεφαλαίου σημειώνουν ότι, από τη μία, «οι πόροι αυτοί θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη Νορβηγία για πολλά χρόνια» και, από την άλλη, «η Νορβηγία μπορεί να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο στην εξαγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» στο πλαίσιο και της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για τεράστια οικονομικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, η ηλεκτροκίνηση, τα βιοκαύσιμα, η ανακύκλωση κ.ά. και ήδη «σφάζονται» για την πίτα που «μοιράζεται». Παράλληλα, προτάσσονται φορολογικά και άλλα μέτρα που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και το ποσοστό εκμετάλλευσης των πόρων αυτών.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν από το 2025 να πωλούνται μόνο οχήματα με μηδέν εκπομπές ρύπων (ηλεκτροκίνητα), ίσως και νωρίτερα αν η τεχνολογία το επιτρέπει, ενώ ήδη περίπου 110.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους νορβηγικούς δρόμους.

Ενδεικτικά, η οργάνωση «Energi Norge», που εκπροσωπεί 270 επιχειρήσεις ηλεκτρισμού στη Νορβηγία, υπογράμμιζε τον Αύγουστο «την ευκαιρία και τη δυνατότητα η Νορβηγία να γίνει η πρώτη παγκοσμίως πλήρως ηλεκτροκίνητη κοινωνία» έως το 2050, να «ηγηθεί στην κλιματική αλλαγή» και να «βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της». Το 96% της ηλεκτρικής ενέργειας της Νορβηγίας παράγεται ήδη από την υδροηλεκτρική ενέργεια, ενώ παράλληλα σημαντική είναι η δυνατότητα της χώρας σε βιοκαύσιμα. Επίσης, τονίζεται ότι «πάνω από 100 εταιρείες στη Νορβηγία ήδη ασχολούνται με τη "στροφή" στην ηλεκτρική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας».

Χαρακτηριστικά, οι Εργατικοί «κρούουν τον κώδωνα», καθώς «οι παγκόσμιες αλλαγές στις αγορές Ενέργειας θα επηρεάσουν τον τομέα πετρελαίου στη Νορβηγία». Συνεπώς, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν «νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη και νέων βιομηχανιών στη Νορβηγία, με την προώθηση πράσινων επενδύσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ