Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χωρίς αποτέλεσμα η συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό

Eurokinissi

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε τα ξημερώματα της Τετάρτης η 8ωρη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) σχετικά με το χαρακτηρισμό ως «αρχαιολογικού χώρου» μέρους της έκτασης στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, έκταση που η κυβέρνηση σκοπεύει να πουλήσει σε ιδιώτες, στο όνομα των «επενδύσεων» για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Ακόμα, αποφασίστηκε η συμπλήρωση του φακέλου της εισήγησης με ορισμένα πρόσθετα στοιχεία.

Η συζήτηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ, σε δυο βδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται πως με αφορμή τη χτεσινή συνεδρίαση, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) είχε προκηρύξει παναττική στάση εργασίας, αφού δεν έχει προηγηθεί «η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου που επανειλημμένως και με στοιχεία έχει ζητήσει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων».

Ακόμα, στην ανακοίνωσή του, ο ΣΕΑ σημείωνε ότι «αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη μια προσπάθεια να παρακαμφθεί ο Αρχαιολογικός Νόμος και η συνταγματική επιταγή της προστασίας του πολιτιστικού περιβάλλοντος (άρθρο 24 του Συντάγματος), δηλαδή της κοινής περιουσίας όλων μας, προς όφελος της ιδιωτικής εταιρείας "Lamda Development" και των σχεδίων που έχει παρουσιάσει για την περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού».

Στην ανακοίνωσή του, ακόμα, υπενθύμιζε τα προβλήματα της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού με διατάξεις υπέρ του επενδυτή, «όπως την αποζημίωσή του σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων! Ακόμη περισσότερο που η υπουργός Πολιτισμού, Λ. Κονιόρδου, υπέγραψε πριν από μερικές μέρες, χωρίς να ρωτήσει καν τους αρμόδιους αρχαιολόγους, ένα μνημόνιο συνεργασίας με ειδικούς όρους μόνο για την περίπτωση του Ελληνικού, που στην ουσία καταργεί τον Αρχαιολογικό Νόμο και δεν έχει καμία σχέση με τα Μνημόνια που εφαρμόζονται σε παρόμοια έργα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ