Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΠΑΤΜΟΣ»
Πολλαπλά ρήγματα από την πλώρη έως το μέσο

Καθισμένο πάνω στην ξέρα, κατά την είσοδό του στο λιμάνι της Ιου, παρέμενε μέχρι και χτες, μία βδομάδα μετά την πρόσκρουσή του, το ακτοπλοϊκό πλοίο «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΠΑΤΜΟΣ», καθώς παρά τις προσπάθειες 6 ρυμουλκών και ειδικευμένων συνεργείων, έχει μεν αποκολληθεί περίπου κατά 50 μέτρα, ωστόσο παραμένουν εγκλωβισμένες η πλώρη και η «μπάλα» του.

Το πλοίο έχει υποστεί πολλαπλά ρήγματα από την πλώρη έως το μέσο του και κυρίως στη δεξαμενή έρματος (ζυγοστάθμισης), η οποία από μέσα παραμένει στεγανή. Από το Σαββατοκύριακο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της απάντλησης των καυσίμων του από τις δεξαμενές, για προληπτικούς λόγους, ενώ αυτό που επιδιώκεται είναι η πλεύση του σε ασφαλές μέρος, για τις πρώτες εργασίες που θα το καταστήσουν ικανό να πλεύσει με τη βοήθεια ρυμουλκών σε ναυπηγείο για την αποκατάσταση της ζημιάς.

Να σημειωθεί ότι στις 15 Αυγούστου το «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΠΑΤΜΟΣ» είχε «μείνει» από καταπέλτη κατά τη διάρκεια κατάπλου του στο λιμάνι της Πάρου. Δεκαπέντε μέρες μετά, δηλαδή στις 30 Αυγούστου, το πλοίο προσέκρουσε στην ξέρα έξω από το λιμάνι της Ιου υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, με ταχύτητα, όπως υπολογίζεται, 15 έως 17 κόμβους και καθώς πραγματοποιούσε αριστερή στροφή, τρομοκρατώντας 205 επιβάτες και τους 87 ναυτεργάτες του πληρώματος, ενώ την τελευταία στιγμή, όπως φαίνεται, αποφεύχθηκε κάτι χειρότερο.

Η πρόσκρουση έφερε στην επιφάνεια τα ζοφερά προβλήματα που έχουν προκαλέσει στην ακτοπλοΐα κυβέρνηση και εφοπλιστές, οι οποίοι συνεχώς μειώνουν το στόλο για την κερδοφορία τους, εξαντλώντας από τα ασταμάτητα «πήγαινε - έλα» και τα ταξίδια - «οδύσσειες» πληρώματα και πλοία.

Πάντως, η εταιρεία, σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε προ ημερών, ενημέρωσε την κεφαλαιαγορά ότι οι οικονομικές της επιπτώσεις από το συμβάν θα είναι περιορισμένες, επειδή αφενός το πλοίο ήταν ασφαλισμένο και θα πάρει γερή αποζημίωση και αφετέρου λόγω της «επερχόμενης χαμηλής εποχικά περιόδου κίνησης και της δυνατότητας κάλυψης των δρομολογίων του πλοίου με μεταδρομολογήσεις άλλων πλοίων»... Επισημαίνεται ότι τα κέρδη της «Αττικα Γκρουπ» (μητρική της «Μπλου Σταρ») το 2016 ήταν 70,03 εκατ. ευρώ, ενώ εξίσου κερδοφόρα είναι η μέχρι τώρα πορεία της το 2017.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ