Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Επικίνδυνα «ταυροκοιτάγματα» σε Ανατολική Ευρώπη και Βαλτική

Ασκηση μεγάλης έκτασης ετοιμάζουν οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ η ΝΑΤΟική πολεμική μηχανή ενισχύει την επιθετική της διάταξη στην περιοχή

ΝΑΤΟικά στρατεύματα στην περιοχή της Βαλτικής
ΝΑΤΟικά στρατεύματα στην περιοχή της Βαλτικής
Με την προώθηση και ανάπτυξη σε μόνιμη βάση πάνοπλων και ετοιμοπόλεμων σχηματισμών μάχης, αλλά και με την εκτέλεση συνεχών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, στη Βαλτική και στην Ανατολική Ευρώπη. Η ευρύτερη περιοχή αναδεικνύεται σε ένα από τα σοβαρότερα επίκεντρα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπως μαρτυρά η υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και η διάταξή τους, η οποία, σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, είναι άκρως επιθετική.

Στην πιο πρόσφατη εξέλιξη, η Ρωσία προετοιμάζει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Λευκορωσία, το διάστημα 14 - 20 Σεπτέμβρη, με την κωδική ονομασία «Δύση - 2017» («Zapad - 2017»). Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, αναμένεται να κινητοποιηθούν περίπου 12.700 Ρώσοι και Λευκορώσοι στρατιώτες, περίπου 70 αεροσκάφη και ελικόπτερα, 680 βαρέα οχήματα και τεθωρακισμένα, 200 πυροβόλα όπλα, πολλαπλά πυραυλικά συστήματα και έως 10 πλοία που θα αναπτυχθούν στη Βαλτική.

Οι ΝΑΤΟικοί, από την πλευρά τους, προεξοφλούν ότι οι Ρώσοι θα κινητοποιήσουν πολύ περισσότερες δυνάμεις και σ' αυτήν τη βάση οξύνουν τη ρητορική τους, καταλογίζοντας στη Ρωσία προετοιμασίες και σενάρια για μελλοντική εισβολή σε Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία ή Ουκρανία. Ο, δε, γγ του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Γ. Στόλτενμπεργκ, από την Πολωνία όπου βρέθηκε πριν από μερικές μέρες, για να επιθεωρήσει την ανάπτυξη στη χώρα ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, δήλωνε: «Θα παρακολουθούμε πολύ στενά την πορεία αυτών των ασκήσεων».

Από ρωσικής πλευράς, ο υφυπουργός Αμυνας, Αλεξάντερ Φόμιν, επέμενε ότι τα εν λόγω στρατιωτικά γυμνάσια έχουν «αντιτρομοκρατική κατεύθυνση» και αυστηρά «αμυντικό χαρακτήρα», προσχήματα που αξιοποιούνται ευρέως απ' όλες τις πλευρές, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την ενεργοποίηση, την ανάπτυξη και την εκπαίδευση στρατιωτικών δυνάμεων σε τέτοια μεγάλη κλίμακα.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι παρόλο που το μεγαλύτερο τμήμα των γυμνασίων πραγματοποιείται στη Λευκορωσία, ο σχεδιασμός τους αφορά αντιμετώπιση «υποθετικού εχθρού», που δεν έχει σχέση αναγκαστικά και αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη περιοχή. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας», είπε, «η κατάσταση που σχετίζεται με το σενάριο των γυμνασίων μπορεί να προκύψει σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου». Οπως και να 'χει, πάντως, η άσκηση δεν γίνεται σε «οποιοδήποτε σημείο του κόσμου», αλλά στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική.

Οι «Σχηματισμοί Μάχης» του ΝΑΤΟ

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν ατύπως στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στα τέλη του περασμένου Μάη στις Βρυξέλλες, στην ίδια ακριβώς ζώνη η ΝΑΤΟική πολεμική μηχανή έχει αναπτύξει:

-- Στην Εσθονία 1.100 στρατιώτες από Βρετανία και Γαλλία, κατανεμημένους κύρια σε Μηχανοκίνητο Πεζικό, Αρματα Μάχης, Αυτοκινούμενο Πυροβολικό και Μηχανικό.

-- Στη Λετονία 1.138 στρατιώτες από Καναδά, Αλβανία, Ιταλία, Πολωνία, Σλοβενία και Ισπανία, κατανεμημένους κύρια σε Μηχανοκίνητο Πεζικό, Αρματα Μάχης, Μηχανικό και στοιχεία Χημικού, Βιολογικού και Πυρηνικού Πολέμου.

-- Στη Λιθουανία 1.022 στρατιώτες από Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Νορβηγία, κατανεμημένους κύρια σε Μηχανοκίνητο Πεζικό, Αρματα Μάχης και drones.

-- Στην Πολωνία 1.270 στρατιώτες από ΗΠΑ, Ρουμανία και Βρετανία, κατανεμημένους κύρια σε Μηχανοκίνητο Πεζικό, Πυροβολικό και Αντιαεροπορικά Συστήματα.

Αυτοί οι «Σχηματισμοί Μάχης», όπως ανέλυαν τότε ανώτεροι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, «δεν είναι παρόμοιοι, αλλά η σύνθεσή τους έγινε με βάση τις γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε κράτους όπου αναπτύσσονται. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, είναι ετοιμοπόλεμοι»...

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, έδινε το Μάη την εξής εικόνα σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο: «Από το 2014 προχωρήσαμε στη μεγαλύτερη ανάπτυξη δυνάμεών μας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Τριπλασιάσαμε τη σύνθεση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε 40.000 άνδρες. Συγκροτήσαμε 8 στρατηγεία στην Ανατολική Ευρώπη. Στις Βαλτικές Χώρες και την Πολωνία προωθήσαμε 4 πολυεθνικούς Σχηματισμούς Μάχης.

Ενισχύουμε την παρουσία μας στη Μαύρη Θάλασσα με μια πολυεθνική ταξιαρχία που αναπτύσσεται με έδρα τη Ρουμανία, ενισχυμένη ναυτική και εναέρια παρουσία, και το Ηνωμένο Βασίλειο να στέλνει πρόσθετα αεροσκάφη για περιπολίες. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε τις δυνατότητές μας στην κυβερνοάμυνα».

Διάταξη μάχης

Διόλου τυχαία και προφανώς ενόψει της άσκησης «Zapad - 2017», το ΝΑΤΟ επανήλθε στο «θέμα», δίνοντας τη Δευτέρα πρόσθετα στοιχεία για την ανάπτυξη δυνάμεών του στην περιοχή, με το βλέμμα στραμμένο στη Ρωσία:

«Οι τέσσερις πολυεθνικοί Σχηματισμοί Μάχης του ΝΑΤΟ στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία είναι πλέον πλήρως επιχειρησιακοί. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι και ο Σχηματισμός όπου ηγείται ο Καναδάς και έχει έδρα τη Λετονία, έγινε ο τέταρτος που ολοκλήρωσε την Ασκηση Πιστοποίησής του», σημειώνει η επίσημη ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει σε καθαρά πολεμικό κλίμα:

«Απαντώντας σε ένα αλλαγμένο περιβάλλον ασφάλειας, οι ηγέτες των συμμαχικών κρατών αποφάσισαν στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας το 2016 να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Από τότε, τέσσερις πολυεθνικές ομάδες μάχης, συνολικής δύναμης περίπου 4.500 στρατιωτών, έχουν αναπτυχθεί στις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία (...) Αυτές οι δυνάμεις (...) στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι μια επίθεση εναντίον ενός συμμάχου θα λάβει απάντηση από στρατεύματα από όλη τη Συμμαχία».

Και παρακάτω, ακόμα πιο καθαρά, αναφέρει: «Οι τέσσερις Σχηματισμοί Μάχης είναι ένα μέρος της αντίδρασης της Συμμαχίας στη χρήση βίας από τη Ρωσία κατά των γειτόνων της και στη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεών της στην περιοχή της Βαλτικής και πέρα από αυτήν».

Διαχρονική η ελληνική εμπλοκή

Μπορεί οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να μη συμμετέχουν άμεσα στους προαναφερόμενους «Σχηματισμούς Μάχης» του ΝΑΤΟ, ωστόσο υπάρχει διαχρονικά ελληνική παρουσία και συνεισφορά στις ασκήσεις που διοργανώνει το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, είτε με συμμετοχή στελεχών, προσωπικού και μέσων, είτε ως κόμβος διεκπεραίωσης ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς τη ζώνη των ασκήσεων.

Ενδεικτικά, τον Ιούλη, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με μια πυραυλάκατο, εκπαιδευτές από το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής που έχει έδρα τη Σούδα της Κρήτης και έναν αξιωματικό, ως επιτελή, στην πολυεθνική Ασκηση «BREEZE 2017» που διοργανώθηκε από το Ναυτικό της Βουλγαρίας και διεξήχθη στη Μαύρη Θάλασσα. Ηταν κομμάτι της ευρύτερης άσκησης «Sea Breeze 2017», που διεξήχθη το ίδιο διάστημα, υπό ΝΑΤΟική «ομπρέλα» και αμερικανική καθοδήγηση, επίσης στη Μαύρη Θάλασσα, έχοντας ως βάσεις εκκίνησης λιμάνια και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές της Ουκρανίας.

Εξάλλου, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως κόμβο για τη διεκπεραίωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Ρουμανία, όπου στις 6-14/6 έγινε η άσκηση του ΝΑΤΟ «Noble Jump 2017», στο διάστημα 29/5 - 2/6 κατέφτασαν στην Αλεξανδρούπολη και κατόπιν προωθήθηκαν από Ορμένιο σε Βουλγαρία, για να συνεχίσουν προς Ρουμανία, 274 άτομα, 232 τροχοφόρα και 9 ερπυστριοφόρα οχήματα των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων και 227 στελέχη και 105 τροχοφόρα οχήματα των ισπανικών. Αντίστοιχα, 149 στελέχη και 19 τροχοφόρα οχήματα των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθ' οδόν προς την ίδια άσκηση, κινήθηκαν επί του ελληνικού εδάφους, στο δρομολόγιο Κρυσταλλοπηγή - Προμαχώνας.

Η άσκηση «Noble Jump» δεν ήταν μια «οποιαδήποτε» άσκηση. Υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 4.000 στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από 10 κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας (Αλβανία, Βουλγαρία, Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Λετονία, Ρουμανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία).

Οπως λεγόταν, τότε, από το ΓΕΕΘΑ, σκοπός της ήταν ο έλεγχος των διαδικασιών ανάπτυξης και λειτουργικότητας του επίλεκτου επιχειρησιακού σχηματισμού «Very High Readiness Joint Task Force - VJTF» (Διακλαδική Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας), την «Αιχμή του Δόρατος» του ΝΑΤΟ, όπως τον αποκαλεί ο ίδιος ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Στόλτενμπεργκ, και που αποτελεί τον πυρήνα της προαναφερθείσας Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

Οπως λεγόταν, εξάλλου, από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης που την σχεδίασε, η εν λόγω άσκηση ήταν μια «μεγάλη πρόκληση» σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα «λοτζίστικς» (συστήματα διαχείρισης εφοδιασμού και υλικοτεχνικής υποστήριξης) και επρόκειτο να «δοκιμάσει τις ικανότητες όλων των συμμετεχόντων να διεκπεραιώσουν μια σημαντική δύναμη κρούσης όπου χρειαστεί».

Η Ελλάδα συμμετείχε επισήμως στην άσκηση παρέχοντας «υπηρεσίες φιλοξενούντος έθνους», τόσο κατά τη φάση ανάπτυξης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων (29/5 - 2/6) όσο και κατά τη φάση αναδίπλωσής τους (17 - 22/6). Παρείχε συγκεκριμένα: «Διευκολύνσεις» στον αερολιμένα και στο λιμένα Αλεξανδρούπολης κατά την εκφόρτωση και φόρτωση προσωπικού και μέσων. Καταλύματα στρατωνισμού για το προσωπικό. Συνοδεία και ασφάλεια κατά την είσοδο, διέλευση και έξοδό τους από τη χώρα. Λειτουργία και στελέχωση τοπικού συντονιστικού κέντρου υποστήριξης στην Αλεξανδρούπολη. Παροχή υπηρεσιών διοικητικής μέριμνας και υπηρεσιών Υγείας. Παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Και το έκανε τόσο καλά, ώστε η διοικητής του Στρατηγείου της Νάπολης, ναύαρχος Michelle Howard, μιλώντας για την προώθηση δυνάμεων προς Ρουμανία μέσω Ελλάδας και Βουλγαρίας, εξήρε «την υποστήριξη των φιλοξενούντων εθνών και τη στενή συνεργασία τους».

Ηταν η 2η φορά μέσα σε λίγους μήνες που η Ελλάδα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενεπλάκη σε τέτοιας έκτασης άσκηση του ΝΑΤΟ, ως «φιλοξενών έθνος». Προηγήθηκε στα τέλη Φλεβάρη η εκφόρτωση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από αμερικανικό πλοίο, 8 πολεμικών ελικοπτέρων των ΗΠΑ, τα οποία, παρουσία του ίδιου του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, συναρμολογήθηκαν στη ζώνη ευθύνης του ΟΛΘ και ακολούθως απογειώθηκαν για άσκηση του ΝΑΤΟ στην Πολωνία...


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ