Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
Οι εργαζόμενοι προετοιμάζουν την απεργία τους στις 7 Σεπτέμβρη

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας θα κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου, την ώρα που θα πραγματοποιείται τριμερής συνάντηση
Νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας θα κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου, την ώρα που θα πραγματοποιείται τριμερής συνάντηση
Με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 7/9 απαντούν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου και στα εργοστάσια εκτύπωσης εφημερίδων και περιοδικών στις μεθοδεύσεις και τα σχέδια των εργοδοτών που δρομολογούν απολύσεις και χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία «Αργος» και «Ευρώπη», που έχουν αποφασίσει την προκήρυξη απεργίας για τις 7/9, καλούν σωματεία που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Τύπου να στηρίξουν την κινητοποίηση. Μειώσεις μισθών, απολύσεις, εντατικοποίηση της δουλειάς, χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, απληρωσιά, είναι προβλήματα που ζουν συνολικά οι εργαζόμενοι του κλάδου, και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων καλεί σε κοινό αγώνα με αφετηρία την 24ωρη απεργία, «με σκοπό να ακυρώσουμε τα εργοδοτικά - κυβερνητικά σχέδια για φθηνή και "ευέλικτη" εργασία στο βωμό του κέρδους, υπερασπίζοντας και διευρύνοντας τα δικαιώματά μας».

Σε απεργιακή κινητοποίηση καλεί και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών, Τύπου - Χάρτου - ΜΜΕ και Συναφών Επαγγελμάτων όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην εκτύπωση εφημερίδων και περιοδικών. Τη συμμετοχή τους στην απεργία έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι στην εκτυπωτική επιχείρηση «Ιρις», οι οποίοι βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση με τους συναδέλφους τους στην «Ευρώπη».

Τον αγώνα των εργαζομένων στηρίζει η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η οποία σχεδιάζει πρωτοβουλίες για να εκφραστεί η αλληλεγγύη των εργαζομένων του κλάδου.

Νέα συνάντηση και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Συνάντηση στην οποία έχουν κληθεί οι εργοδότες και των δύο πρακτορείων έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Παρασκευή, στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας. Η συνάντηση ορίστηκε μετά από αίτημα του σωματείου, ενώ την ίδια ώρα θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εκδότες - μέτοχοι της «Ευρώπης» μετέφεραν μαζικά τα έντυπα στο άλλο πρακτορείο («Αργος»), στις αρχές Αυγούστου. Το σωματείο έχει καταγγείλει τη μεθόδευση της εργοδοσίας να αφήσει τους εργαζόμενους χωρίς αντικείμενο εργασίας, οφείλοντάς τους δεδουλευμένα, για να τους ωθήσει σε παραίτηση. Ηδη οι εργαζόμενοι δέχονται πιέσεις από διευθυντικά στελέχη να υπογράψουν τις απολύσεις τους, χωρίς να πάρουν αποζημιώσεις. Παράλληλα, στο «Αργος» επικρατούν συνθήκες εντατικοποίησης της δουλειάς, ενώ ανοίγει ο δρόμος για «ευέλικτες» μορφές εργασίας και εργολαβικά συνεργεία, όπου οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων λεηλατούνται.

Απέναντι στα σχέδια των εργοδοτών οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους διεκδικούν την απορρόφηση του προσωπικού της «Ευρώπης» από την «Αργος», καθώς το δεύτερο πρακτορείο έχει αναλάβει το σύνολο της διεκπεραίωσης των εντύπων, με διασφάλιση όλων των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων, χωρίς να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας.

Κυβερνητική παρέμβαση για... τη διασφάλιση του «υγιούς ανταγωνισμού»

Ενώ οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και αγωνιούν για τις θέσεις εργασίας τους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για τη στήριξή τους και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Την ίδια ώρα, ανησυχεί όμως για το... πλήγμα που θα δεχτεί ο «υγιής ανταγωνισμός». Με χτεσινή επιστολή τους προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι υπουργοί Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, και Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, ζητούν γνωμοδότηση για το κατά πόσον «ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά διανομής Τύπου μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά σε περίπτωση δραστηριοποίησης μονάχα μίας επιχείρησης με το αντικείμενο αυτό».

Είτε με ένα, είτε με δύο, είτε με περισσότερα πρακτορεία, βέβαια, η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους δεν αλλάζει. Οι εκδότες - ιδιοκτήτες των πρακτορείων σχεδιάζουν τις κινήσεις τους με κριτήριο την ενίσχυση των κερδών τους. Οπως σήμερα κλείνουν ένα πρακτορείο για να «ξεφορτωθούν» χρέη της επιχείρησης και δικαιώματα των εργαζομένων, αύριο μπορεί να ανοίξουν ένα άλλο, προσλαμβάνοντας προσωπικό με ψαλιδισμένους μισθούς και δικαιώματα, μέσα από εργολαβικά συνεργεία.

Οσο για τις κυβερνητικές επικλήσεις στην «ελευθερία του Τύπου» και στις «συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού» στη διανομή του ως «προϋπόθεση» για αυτήν, αποκαλύπτουν την πραγματική τους διάσταση στο πρώτο σημείο που ιεραρχούν οι δύο υπουργοί στην επιστολή τους, δηλαδή στη «δυνατότητα πρόσβασης όλων των εκδοτών σε σύστημα διανομής των εντύπων τους, στο οποίο δεν θα εφαρμόζονται άνισοι όροι».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ