Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΙΑΝΤ.-- Τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, είχε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Συζήτησαν την «ανάγκη ήττας της τρομοκρατίας», την ανακοπή της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος «ενθάρρυνε την επίλυση της κρίσης» στις σχέσεις της Σ. Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου με το Κατάρ. Επίσης οι δύο ηγέτες φέρεται πως εκτίμησαν «την απειλή που θέτει το Ιράν στην περιοχή».

ΒΙΕΝΝΗ.-- Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εκτίμησε χτες ότι το Ιράν δεν παραβιάζει τη διεθνή συμφωνία για το δικό του πυρηνικό πρόγραμμα, απαντώντας εμμέσως σε πρόσφατες αιχμές της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Κατηγορίες για τρομοκρατία απαγγέλθηκαν χτες σε βάρος του 26χρονου Μοϊουσουνάτ Τσουντάρι στο Λονδίνο, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή τραυμάτισε ελαφρά τρεις αστυνομικούς με σπαθί μπροστά από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα την ανανέωση της εντολής ανάπτυξης «ειρηνευτικής αποστολής» στο Λίβανο, (UNIFIL), μετά από τεταμένες διαπραγματεύσεις καθώς και κριτική από τους πρέσβεις ΗΠΑ και Ισραήλ ότι οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ θα πρέπει να κάνουν περισσότερα «για να σταματήσουν την απόκτηση όπλων από τη Χεζμπολάχ».

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- Πάνω από 12 μετανάστες από χώρες της Λατινικής Αμερικής, την καταναγκαστική εργασία των οποίων εκμεταλλεύονταν δωρεάν Αμερικανοί δουλέμποροι λατινοαμερικανικής καταγωγής, απελευθέρωσαν χτες οι αρχές στη διάρκεια εφόδου που έκαναν σε αποθήκη στην πόλη Χεϊγουόρντ του Σαν Φρανσίσκο.

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.- Εως και 70.000 άνθρωποι ενδέχεται να απομακρυνθούν από τις κατοικίες τους την Κυριακή, εξαιτίας μιας επιχείρησης για την εξουδετέρωση βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η βόμβα, τύπου HC4000, που είχε ριφθεί από τη βρετανική Βασιλική Αεροπορία, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια έργων οδοποιίας σε συνοικία περίπου 2,5 χλμ. από το εμπορικό κέντρο της πόλης.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο αντιπρόεδρος της ιαπωνικής κυβέρνησης Τάρο Ασο χαρακτήρισε «ακατάλληλο» το ότι παρουσίασε τον Αδόλφο Χίτλερ ως παράδειγμα, προσπαθώντας να ανασκευάσει προηγούμενη δήλωσή του ότι «ο Χίτλερ, που σκότωσε εκατομμύρια, δεν ήταν καλός, αν και οι προθέσεις του ήταν καλές».

ΝΑΪ ΠΙ ΤΑΟΥ.-- Εγκλωβισμένοι στα σύνορα Μιανμάρ με Μπανγκλαντές είναι πάνω από 27.000 μουσουλμάνοι της μειονότητας Ροχίνγκια που αναζητούν καταφύγιο. Ο ΟΗΕ μιλά για νέο «κύμα βίας» που έχει ξεσπάσει στη Μιανμάρ εναντίον των Ροχίνγκια, ενώ παρέμβαση για να σταματήσουν οι διώξεις αυτές έκανε και ο πρόεδρος (σ.σ. εμφανίζεται προστάτης των μουσουλμάνων). Χτες, στον ποταμό Ναφ (μεταξύ των δύο χωρών) εντοπίστηκαν οι σοροί 20 παιδιών και γυναικών Ροχίνγκια.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία «Dongfeng Motor Corporation» ανακοίνωσε σχέδιο συνεργασίας με την αυτοκινητοβιομηχανία «Renault-Nissan Alliance». Αυτό θα αφορά τη δημιουργία της εταιρείας «eGT New Energy Automotive Co.» με έδρα την πόλη Σιγιάν στην κεντρική επαρχία της Κίνας Χουμπέι. Οι δύο πλευρές θα κατέχουν αντίστοιχα το 75% και το 25% των μετοχών. Η έναρξη της λειτουργίας αναμένεται το 2019 με στόχο ετήσιας παραγωγής τα 120.000 αυτοκίνητα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ