Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Περιοδεία από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου

Περιοδεία στους εργαζόμενους στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών (ΔΑΑ) πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Βάλσαμο Συρίγο. Η περιοδεία έγινε με αφορμή τα εργατικά ατυχήματα που έχουν σημειωθεί στο χώρο, ως αποτέλεσμα των συνθηκών εντατικοποίησης κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Μάλιστα, είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 17/8 αλλά η διοίκηση του ΔΑΑ δεν είχε επιτρέψει την πραγματοποίησή της.

Το κλιμάκιο συζήτησε με τους εργαζόμενους που δουλεύουν στη φορτοεκφόρτωση αποσκευών και εμπορευμάτων, ενώ μοίρασε την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τα εργατικά ατυχήματα, καθώς και την ανακοίνωση της ΔΑΣ. Στον τομέα της φορτοεκφόρτωσης συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός εργαζομένων, που δουλεύουν σε μια βαριά δουλειά, κάτω από συνθήκες μεγάλης πίεσης. Οι λειψοί μισθοί, που «ροκανίζονται» ακόμα περισσότερο από τα έξοδα της καθημερινής μετακίνησης από και προς το αεροδρόμιο, αλλά και οι άσχημες συνθήκες δουλειάς τέθηκαν στη συζήτηση από τους εργαζόμενους. Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί εργαζόμενοι δεν άντεξαν και παραιτήθηκαν στα μέσα της σεζόν. Οι προσλήψεις συμβασιούχων συνεχίστηκαν ακόμα και τον Αύγουστο, για να «μπαλώσουν» τα κενά που προέκυπταν, με τους εργαζόμενους να βγαίνουν στην πίστα του αεροδρομίου και μάλιστα το διάστημα με το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, μετά από στοιχειώδη μόνο εκπαίδευση.

Ενα μεγάλο μέρος των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι που δουλεύουν με ολιγόμηνες συμβάσεις κατά τους μήνες της αυξημένης τουριστικής κίνησης, που πολλαπλασιάζει τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις. Με δεδομένο ότι οι συμβάσεις τους λήγουν το επόμενο διάστημα, από τα τέλη του Σεπτέμβρη έως τα μέσα Οκτώβρη, εξέφρασαν την αγωνία τους μπροστά στην προοπτική να επιστρέψουν στην ανεργία.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου επισήμανε πως οι ταξικές δυνάμεις στο πλαίσιο πάλης τους περιλαμβάνουν το αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία, εναντιώνονται στις απολύσεις και διεκδικούν να μη χαθεί καμία θέση δουλειάς. Απαντώντας στον προβληματισμό των εργαζομένων για το πώς μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, τους κάλεσε να συμμετέχουν δραστήρια στην οργάνωση της πάλης, στις συλλογικές διαδικασίες, στις πρωτοβουλίες των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org