Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Διεκδικούν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και εφαρμογή της κλαδικής Σύμβασης

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νησιού, από την εντατικοποίηση που τους εξαντλεί, μέχρι την καταστρατήγηση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, ανέδειξε ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η εντατικοποίηση, από το συνδυασμό μειωμένου προσωπικού και πολύ υψηλών πληροτήτων των ξενοδοχείων, οδηγεί συνεχώς ξενοδοχοϋπαλλήλους στους γιατρούς και το νοσοκομείο. Σύμφωνα με το Σωματείο, μέσα στο δίμηνο Ιούλη - Αυγούστου σημειώθηκαν σειρά εργατικών «ατυχημάτων» στον κλάδο: Μεταξύ αυτών, ένα έμφραγμα, ένας ακρωτηριασμός δαχτύλου, ένας τραυματισμός στο πρόσωπο από ρίψη πυροτεχνημάτων καθώς και πολλοί μικροτραυματισμοί από πτώσεις και γλιστρήματα, λιποθυμίες από την υπερκόπωση αλλά και τη ζέστη.

Οσον αφορά στο πρόβλημα των καθυστερήσεων στη μισθοδοσία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, το Σωματείο υπενθυμίζει ότι τέσσερις μεγάλες επιχειρήσεις κατέβαλαν τα χρωστούμενα μόνο μετά από τις απεργιακές κινητοποιήσεις που οργάνωσε στα μέσα Αυγούστου. «Τα ταμεία των μεγαλοξενοδόχων έχουν ξεχειλίσει από την πρωτοφανέρωτη κερδοφορία της φετινής χρονιάς. Δεν δικαιολογείται από πουθενά ούτε μία μέρα καθυστέρηση των μισθών, γι' αυτό και δεν θα υπάρξει καμία ανοχή το επόμενο διάστημα», τονίζει ο Σύνδεσμος, και υπενθυμίζει πως η Γενική Συνέλευση έχει αποφασίσει νέες κινητοποιήσεις εάν μέχρι τις 7/9 δεν έχει καταβληθεί η μισθοδοσία του Αυγούστου.

Με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν επίσης την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ, την οποία οι εργοδότες καταστρατηγούν με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, παραβιάζουν το πρόγραμμα των ρεπό και τα ωράρια που προβλέπει, περικόπτουν επιδόματα, έχουν «παγώσει» τα επιδόματα προϋπηρεσίας, ενώ προσλαμβάνουν εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις.

Τέλος, το Σωματείο καταγγέλλει πως οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Sandy Beach» κινδυνεύουν να βρεθούν «στον αέρα», καθώς οι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί μεταξύ παλιών και νέων ιδιοκτητών μπορεί να οδηγήσουν σε παύση λειτουργίας του ξενοδοχείου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ