Σάββατο 26 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Δηλώσεις Γκάμπριελ για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες δηλώσεις, που δείχνουν τις αντιθέσεις αλλά και τις διασυνδέσεις των μονοπωλιακών ομίλων Τουρκίας - ΕΕ, τροφοδότησαν χτες την εντεινόμενη κόντρα των δύο πλευρών, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, συνολικά οι σχέσεις της με ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε στην εφημερίδα «Bild»: «Είναι σαφές ότι με αυτήν την κατάσταση, η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ. Οχι επειδή δεν τη θέλουμε, αλλά επειδή η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερντογάν κινούνται με ταχύτητα προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που πρεσβεύει η Ευρώπη». Και συμπλήρωσε: «Δεν είμαι κριτικός απέναντι στην ίδια την Τουρκία, αλλά στις πολιτικές που εφαρμόζονται εκεί».

Αποκαλύπτοντας την οικονομική και στρατιωτική σημασία που έχει η Τουρκία για την ΕΕ και τους φόβους για «στροφή» μερίδας του τουρκικού κεφαλαίου προς τη Ρωσία, ο Γκάμπριελ είπε, σύμφωνα με την «Ντόιτσε Βέλε», ότι «η Τουρκία θα είναι πάντα ένα αξιόλογο μέλος του ΝΑΤΟ - τουλάχιστον προκειμένου να εμποδίζεται μια οριστική ρήξη με την ΕΕ και μια στενότερη συμμαχία με τη Ρωσία».

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Τουρκία θα υπάρχει και μετά τον Ερντογάν» και «ποτέ δεν θα πρότεινα να απορρίψουμε την Τουρκία», συμπλήρωσε.

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, απαντώντας σε προηγούμενες επικρίσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ για την κυβέρνηση Ερντογάν, δήλωσε προχτές: «Η Τουρκία και ο Πρόεδρός της είναι ένα. Ο Γερμανός υπουργός δεν έχει το δικαίωμα να αξιολογεί».

  • Το σουηδικό ΥΠΕΞ κάλεσε χτες τον Τούρκο πρέσβη στη Στοκχόλμη για να διαμαρτυρηθεί για τις πρόσφατες φυλακίσεις δύο Σουηδών πολιτών, τουρκικής καταγωγής, στην Τουρκία.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ