Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΠ ΑΕ
Υπογράφτηκε ο αντεργατικός Γενικός Κανονισμός Προσωπικού

Την υπογραφή του αντεργατικού Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ) του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ΑΕ (ΟΛΠ) ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της επιχείρησης, αποτέλεσμα της συμφωνίας της με τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στην Ομοσπονδία Μονίμων Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και την Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ.

Οπως είχε καταγγείλει η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών», ο νέος ΓΚΠ επιδεινώνει παραπέρα τη θέση των εργαζομένων προκειμένου να στηριχθούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ, Fu Chengqiu, ότι «ο νέος κανονισμός ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εταιρείας και ενισχύει τις προσπάθειες για τη μετεξέλιξη της ΟΛΠ ΑΕ σε έναν ευέλικτο και δυναμικό οργανισμό».

Συγκεκριμένα, ο νέος αντεργατικός ΓΚΠ που επικύρωσαν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Νέα Ενωτική Κίνηση» (στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) στην ΟΜΥΛΕ καθώς και οι παρατάξεις «Αδέσμευτοι Λιμενεργάτες» (στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) και «Ενωτική Συσπείρωση Λιμενεργατών» (στηρίζεται από τη ΛΑΕ) στην Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής: Επιμήκυνση του χρόνου εργασίας (το 7,5ωρο - 37,5ωρο και το 7ωρο - 35ωρο που ίσχυαν γίνονται 8ωρο - 40ωρο). Κατάργηση του σταθερού πενθημέρου (Δευτέρα - Παρασκευή). Εισάγει σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, τις «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, προβλέπει σύστημα «αξιολόγησης» και προετοιμάζει απολύσεις με βάση κριτήρια παραγωγικότητας. Προβλέπει απόλυση με απλή καταγγελία της σύμβασης απ' την εταιρεία, εισάγει το διευθυντικό δικαίωμα της εταιρείας για ζητήματα που δεν προβλέπονται στον κανονισμό.

Στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» μετά την επικύρωση του νέου ΓΚΠ στην ΟΜΥΛΕ, καλούσε τους εργαζόμενους στα λιμάνια να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και «να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - COSCO και γενικότερα των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου». Να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ και σε όλα τα λιμάνια της χώρας, να απορρίψουν το νέο κανονισμό εργασίας και να παλέψουν για ενιαία Συλλογική Σύμβαση για όλους τους εργαζομένους στα λιμάνια, με άμεση κάλυψη των απωλειών και ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Να διεκδικήσουν διασφάλιση των θέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργατοϋπαλλήλους σε όλα τα λιμάνια της χώρας. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο κ.ά. Ακόμα, σημείωνε ότι η πάλη αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πάλη του λαού για λιμάνια που θα εξυπηρετούν τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ