Στο μεταξύ, αυτήν την περίοδο οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ περνούν από νησιά και πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε προφεστιβαλική εκδήλωση το περασμένο Σάββατο, 19 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία της Αγιάσου στη Λέσβο. Μίλησε ο Αντώνης Ταλφανίδης, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Λέσβου της ΚΝΕ, που αναφέρθηκε στη Σοσιαλιστική Επανάσταση, στη νεαρή σοβιετική εξουσία, αλλά και στις πρωτοφανείς κατακτήσεις της εργατικής εξουσίας στον 20ό αιώνα σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Ασφάλιση. Κλείνοντας τόνισε πως σήμερα έχουμε την πείρα, έχουμε βγάλει συμπεράσματα κι είμαστε ικανότεροι και κάλεσε τη νεολαία της Αγιάσου που προβληματίζεται, που νιώθει την αγανάκτηση και δεν συμβιβάζεται με τη ζωή και το μέλλον που της ετοιμάζουν, να συσπειρωθεί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Να βαδίσουν οι νέοι «έξω από τα όρια του συστήματος» για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της κοινωνίας της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό. Μετά την ομιλία προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη.
Στην Αγιάσο Λέσβου |
Ιδιαίτερα αισθητή έκανε την παρουσία του το 43ο Φεστιβάλ όταν στάθμευσε με προφεστιβαλική εκδήλωση την περασμένη Κυριακή, 20 Αυγούστου, στο Ληξούρι. Ηταν η μαζικότερη και η καλύτερα οργανωμένη προφεστιβαλική στην Παλική την τελευταία δεκαετία, όπως εκτιμούν οι ντόπιοι, μια εκδήλωση που άνοιξε διαύλους επικοινωνίας με τη νεολαία της περιοχής, αλλά και ευρύτερα με το λαό.
Εργαζόμενοι και νεολαία από νωρίς επισκέφθηκαν το χώρο και στάθηκαν ιδιαίτερα στα ταμπλό με το αφιέρωμα στη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση που φέτος συμπληρώνει τα 100 της χρόνια. Στο χώρο υπήρχε επίσης βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» που επισκέφθηκαν αρκετοί. Η προφεστιβαλική άνοιξε με ομιλία από τον Βασίλη Βασιλάτο, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΚΝE, που επικεντρώθηκε στη σημασία της Οκτωβριανής Επανάστασης, στα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, στα συμπεράσματα και στα διδάγματά της για το «σήμερα».
Ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ για την Οκτωβριανή Επανάσταση βασισμένο στο βιβλίο «Από τη μαχητική πείρα των μπολσεβίκων», όπου οι παρευρισκόμενοι είδαν με συγκίνηση τον Λένιν, σε σπάνια κινηματογραφικά ντοκουμέντα, να μιλάει στην εργατική τάξη, χαράζοντας το δρόμο για την απελευθέρωσή της από την εκμετάλλευση.
Στο Ληξούρι Κεφαλονιάς |
Πλήθος εκδηλώσεων του Φεστιβάλ γίνονται και τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα:
-- Στο Νέο Πετρίτσι Σερρών, στις 7 μ.μ., εκδήλωση με ομιλία, συζήτηση και ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι.
-- Στην πλατεία Μιαούλη της Σύρου, στις 8.30 μ.μ., με αφιέρωμα με τίτλο «Η τέχνη στην ΕΣΣΔ - Από τη Ρωσική Πρωτοπορία στον Σοσιαλιστικό Ρεαλισμό», ομιλία από την Φραντζέσκα Πρωτόπαπα, στέλεχος της ΚΝΕ, και μουσικό πρόγραμμα.
-- Στο Μανταμάδο Λέσβου, στις 8 μ.μ., στο Πολύκεντρο. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει: Προβολή του ντοκιμαντέρ «100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη», ομιλία από την Στέλλα Δήμου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, λαϊκό γλέντι με τους Παναγιώτη Κάιτατζη, Ανδρέα Ανδρέου και Ηλία Μαντικό.
-- Στο Βαθύ της Σάμου, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ομιλία από τον Θάνο Μπίμπα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Εκθεση βιβλίου αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, θεματικές εκθέσεις, δραστηριότητα για παιδιά, παραδοσιακούς χορούς από τον Κύκλο των Εφήβων του χορευτικού συγκροτήματος του Εκπολιτιστικού - Επιμορφωτικού Συλλόγου Μυτιληνιών και συναυλία με τους «Opal».
Στην Τσαριτσάνη Λάρισας, στις 9.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, με πολιτική ομιλία από τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και λαϊκό γλέντι. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί τουρνουά πινγκ πονγκ το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Τσαριτσάνης, ενώ στο χώρο θα λειτουργεί και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».
-- Στην Αριδαία Πέλλας, στις 7 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στα 40 χρόνια από το θάνατο του Μενέλαου Λουντέμη, με ομιλητή τον Γιώργο Καραθάνο, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.