Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2010
«Χάκερς» αποκαλύπτουν λίστα ντοπαρισμένων

Ο χώρος του ποδοσφαίρου δείχνει να μπαίνει πλέον στο στόχαστρο των περίφημων χάκερς «Fancy Bears», τους οποίους οι έρευνες θέλουν να προέρχονται από τη Ρωσία. Οι συγκεκριμένοι είχαν προκαλέσει πριν από λίγους μήνες αίσθηση όταν είχαν αποκαλύψει στο διαδίκτυο αρχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών από αθλητές του χώρου, παγκόσμιας κλάσεως. Χτες επανήλθαν με νέες αποκαλύψεις που αφορούν αντίστοιχες υποθέσεις για ποδοσφαιριστές. Στο στόχαστρό τους έχει μπει η διοργάνωση του Μουντιάλ 2010 στη Ν. Αφρική δημοσιοποιώντας μια λίστα, με στοιχεία, για παίκτες που φέρεται να είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών για θεραπευτικούς σκοπούς πριν και κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Στη λίστα υπάρχουν κορυφαία ονόματα του ποδοσφαίρου, όπως οι Κάρλος Τέβες, Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν, Ντιρκ Κάουτ, Γκάμπριελ Χάιντσε, Ντιέγκο Μιλίτο, Βάλτερ Σάμουελ, Μάριο Γκόμεζ, Βιντσέντζο Ιακουίντα, Μάριο Καμορανέζι και Κρίστιαν Τρες.

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα των Γιώργου Τζαβέλλα και Παντελή Καπετάνου, αλλά και του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση (Νέα Ζηλανδία) που είχε περάσει από τον Παναθηναϊκό! Βέβαια, ο Τζαβέλλας είχε «κοπεί» από την 23άδα του Ρεχάγκελ και δεν είχε συμμετάσχει στο Μουντιάλ του 2010, ενώ αντιθέτως ο Καπετάνος, που αγωνιζόταν εκείνη την εποχή στη Στεάουα Βουκουρεστίου, ήταν στην ομάδα.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία, οι συγκεκριμένοι παίκτες είχαν την ειδική άδεια εξαίρεσης για θεραπευτική χρήση κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης ή είχαν δηλώσει τη χρήση των ουσιών, γι' αυτό παρά την ανεύρεση θετικών δειγμάτων σε ελέγχους αντιντόπινγκ δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Πάντως, ακόμα και έτσι το νέο περιστατικό προκαλεί αίσθηση και αναστάτωση στους αρμόδιους κυρίως για το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά σημαντικά στοιχεία από τα αρχεία αθλητικών φορέων, όπως π.χ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), καταλήγουν στους χάκερς. Πολύ περισσότερο μάλιστα που και οι ίδιοι ισχυρίζονται πως έχουν στα χέρια τους και άλλα στοιχεία, τα οποία θα βγάζουν σταδιακά στη δημοσιότητα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ