Τρίτη 22 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στο Ορυχείο Καρδιάς

Κινητοποίηση - διαμαρτυρία στο διοικητήριο του ορυχείου πραγματοποίησε χτες το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας

Τις αιτίες των εργατικών ατυχημάτων και την ανάγκη αγωνιστικής απάντησης συζήτησε χτες με τους εργαζόμενους η διοίκηση του ΣΕΕΕΝ
Τις αιτίες των εργατικών ατυχημάτων και την ανάγκη αγωνιστικής απάντησης συζήτησε χτες με τους εργαζόμενους η διοίκηση του ΣΕΕΕΝ
Κινητοποίηση - διαμαρτυρία στο διοικητήριο του Ορυχείου Καρδιάς πραγματοποίησε, χτες το μεσημέρι, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ), μετά το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο ορυχείο, με το θάνατο 35χρονου εργαζόμενου, ο οποίος καταπλακώθηκε από το μηχάνημα κλαρκ το οποίο χειριζόταν.

Απέναντι στην πολιτική που θυσιάζει τη ζωή των εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών, το Σωματείο απαίτησε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς, κατάργηση των εργολαβιών και του «δουλεμπορίου» και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την καταγραφή του «Ριζοσπάστη», μέσα σε λιγότερο από 50 μέρες έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα τουλάχιστον 11 εργάτες...

Οι ευθύνες βαραίνουν κυβέρνηση, ΔΕΗ ΑΕ και εργολάβο

Ο 35χρονος ανειδίκευτος εργαζόμενος σε εργολάβο, πατέρας δύο παιδιών, σκοτώθηκε το Σάββατο κατά τη διάρκεια προπαρασκευαστικών εργασιών ενόψει της έναρξης εργασιών συντήρησης του εξοπλισμού του Ορυχείου Καρδιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα του δυστυχήματος ο 35χρονος εργαζόταν με το κλαρκ στη διαλογή πέδιλων ερπύστριας ηλεκτροκίνητου εκσκαφέα.

Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται, όμως ήδη είναι γνωστό ότι ο άτυχος εργάτης χειριζόταν το ανυψωτικό μηχάνημα παρότι ήταν δηλωμένος ως ανειδίκευτος εργάτης, και σκοτώθηκε την ώρα της δουλειάς το Σάββατο ενώ εμφανιζόταν να έχει προσληφθεί για εργασία μόνο Δευτέρα και Πέμπτη. Επίσης, το μηχάνημα δεν είχε άδεια κυκλοφορίας και δεν περιλαμβανόταν στη λίστα των οχημάτων που θα συμμετείχαν στις εργασίες οι οποίες θα ξεκινούσαν σήμερα Τρίτη στο χώρο της ΔΕΗ.

Το ΣΕΕΕΝ, με ανακοίνωσή του, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του 35χρονου εργαζόμενου, αναδεικνύοντας παράλληλα τις ευθύνες κυβέρνησης, ΔΕΗ ΑΕ και εργολάβου για το θάνατό του.

Συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες που έχει οργανώσει όλο το τελευταίο διάστημα για την ανάδειξη των πραγματικών αιτιών του πολλαπλασιασμού των εργατικών ατυχημάτων και για τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, το ΣΕΕΕΝ και χτες, τόσο πριν όσο και μετά από την κινητοποίηση στο διοικητήριο του ορυχείου, πραγματοποίησε περιοδείες ενημέρωσης των εργαζομένων, καλώντας τους συσπειρωμένοι στο Σωματείο να οργανώσουν την πάλη τους για την ανατροπή της πολιτικής που θυσιάζει τα δικαιώματά τους και την ίδια τους τη ζωή στο βωμό του κέρδους.

Η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων δεν είναι κεραυνός εν αιθρία

Με ανακοίνωσή του, το ΣΕΕΕΝ σημειώνει:

«Η αύξηση των ατυχημάτων δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η κατάσταση απλώς έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το πώς αντιλαμβάνονται τις ανθρώπινες ζωές το καταλάβαμε στην κατολίσθηση του Ορυχείου Αμυνταίου, όπου κινδύνεψαν ζωές των εργαζομένων και των κατοίκων των Αναργύρων. Το έχουμε καταλάβει από τα θανατηφόρα που έχουν γίνει ρουτίνα στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ ΑΕ.

Εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, γηρασμένο προσωπικό (...) προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα την έλλειψη εμπειρίας, όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων που αποσπούν την προσοχή των εργαζομένων, απλήρωτη δουλειά για μήνες στις εργολαβίες, μισθοί πείνας σε εργολαβίες και οκτάμηνα, ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας στις εργολαβίες, οχήματα όχι καλά συντηρημένα, εξοπλισμός παρωχημένος, έλλειψη προσωπικού στους μηχανισμούς ελέγχου του κράτους που έχει αποτέλεσμα την ασυδοσία όσον αφορά τα μέτρα υγείας και ασφάλειας και την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Ολα αυτά αποτελούν ένα μέρος από την τεράστια λίστα των παραγόντων που οδηγούν σε ένα ατύχημα. Ομως, όλα έχουν μια αιτία και ένα στόχο. Το κέρδος!

Η κατάσταση αυτή θα χειροτερέψει με το παραπέρα βήμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την πώληση ορυχείων και ΑΗΣ, που θα οξύνει τον ανταγωνισμό, το κυνήγι του κέρδους μέσα και από τον περιορισμό των μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Θύματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με μοναδικό σκοπό το κυνήγι του κέρδους και τον ανταγωνισμό ανάμεσά τους, είναι πάντα οι εργαζόμενοι.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται με τον πιο δραματικό τρόπο ότι τα συμφέροντά μας δεν ταυτίζονται με αυτά της εργοδοσίας.

Ηρθε η ώρα όλοι οι εργαζόμενοι να πούμε: Ως εδώ! Κανένας άλλος νεκρός, κανένας άλλος τραυματίας στο βωμό της κερδοφορίας της ΔΕΗ ΑΕ και των εργολάβων».

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΔΕΗ ΑΕ και του εργολάβου καταγγέλλουν επίσης με ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Γυναικών Πτολεμαΐδας, η Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης και η Ομάδα Γυναικών Ποντοκώμης.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «εργάτες και λαός πρέπει να δώσουν τη μάχη για να δοθεί τέλος στα εργοδοτικά εγκλήματα, στη θυσία ανθρώπινων ζωών στο βωμό του κέρδους. Εργαζόμενοι και λαός πρέπει να δώσουν τη μάχη για να δοθεί τέλος στη δουλεμπορία, πρέπει να δώσουν τη μάχη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για λήψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς».

Να σημειωθεί εξάλλου ότι ενώ οι ευθύνες κυβέρνησης, ΔΕΗ ΑΕ και εργολάβου για το θάνατο του 35χρονου εργαζόμενου και την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι ολοφάνερες, η εργοδοτική πλειοψηφία του Σωματείου Εργαζομένων «Σπάρτακος» με ανακοίνωσή της προσπαθεί, για άλλη μια φορά, να αποπροσανατολίσει, χαρακτηρίζοντας «ηθικό αυτουργό» γενικώς και αορίστως «τις διαχρονικές ελλείψεις, τις δύσκολες συγκυρίες, τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας, τις παραλείψεις και τις ανοχές», και καλώντας ακόμα πιο γενικά και πιο αόριστα τη διοίκηση της ΔΕΗ και την κυβέρνηση «να αναλάβουν ευθύνες, να λάβουν μέτρα»... «Νομιμοποιώντας», εξάλλου, τη διαιώνιση των εργολαβιών και των «δουλεμπορικών», καλεί «όλους όσους - με τον έναν ή τον άλλο τρόπο - δραστηριοποιούνται στους χώρους της ΔΕΗ, να τηρούν τα προβλεπόμενα, τους κανονισμούς, τους όρους και τα όρια»!


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org