Κυριακή 20 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Το ΚΚΕ σταθερά στο πλευρό εργαζομένων και παραγωγών

Παρεμβάσεις του Κόμματος σε Βουλή και Ευρωβουλή

Στο πλευρό των αγροτών στέκεται έμπρακτα από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ. Πέρα απ' τις άλλες παρεμβάσεις, έφερε τόσο στη Βουλή όσο και στην Ευρωβουλή τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις τους. Ενδεικτικά, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έθεσε το ζήτημα του διωγμού των μικρομεσαίων αγροτών από τη γη τους και το δίκαιο αίτημα για αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Αλλά και από τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, στο πλαίσιο του μεταξύ τους ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

Στο κείμενο της Ερώτησης, σημειωνόταν μεταξύ άλλων πως «ενώ η ΕΕ είναι υπεύθυνη - μαζί με τις κυβερνήσεις - για την επιβολή εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, αρνείται την αποζημίωση των αγροτών. Αρκείται στα ψίχουλα αξιοποίησης των προϊόντων για "επισιτιστική βοήθεια"». Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ρωτούσε την Επιτροπή αν «θα λάβει μέτρα για δίκαιη και έγκαιρη αποζημίωση των παραγωγών λόγω των κυρώσεων της ΕΕ που οδήγησαν στο εμπάργκο της Ρωσίας, για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους και τη διασφάλιση της τιμής παραγωγού».

Η Επιτροπή δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα στην Ερώτηση, χωρίς πάντως να αναμένεται καμιά ουσιαστική απάντηση στα ζητήματα που θέτει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Η στάση της αυτή έχει αποτελέσει και στο παρελθόν κριτήριο για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της ΕΕ, που είναι Ενωση του κεφαλαίου και καμιά σχέση δεν έχει με τα δικαιώματα, τα βάσανα, τις αγωνίες και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών.

Αμεσες αποζημιώσεις, εγγυημένες τιμές

Αντίστοιχα, στη Βουλή, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία απαιτεί:

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές στα οπωροφόρα των ΠΕ Ημαθίας και Πέλλας, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.
  • Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, αφού το εισόδημά τους συνεχώς μειώνεται, εξαιτίας των πολιτικών της ΕΕ για την αγροτιά και των μέτρων των ελληνικών κυβερνήσεων, καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί.
  • Να γίνει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων φρουτοπαραγωγών από την εφαρμογή του ρωσικού εμπάργκο το 2014, διεκδικώντας να καλυφθεί από κονδύλια της ΕΕ, που έχει την ευθύνη μαζί με την κυβέρνηση για τη ζημιά που υπέστησαν.
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.
  • Να διασφαλιστεί η τιμή του παραγωγού, ώστε να μην πουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής.
Κοινωνική Συμμαχία για να υπάρξει διέξοδος

Σε κάθε περίπτωση, εργαζόμενοι και παραγωγοί χρειάζεται να εμπιστευτούν την πείρα τους και να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα. Τα κέρδη των καπιταλιστών είναι ασύμβατα με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες για επαρκή και φτηνά αγροτικά προϊόντα, για ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες, για δουλειά με πλήρη δικαιώματα στη μεταποίηση.

Παραγωγοί και εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να παλέψουν μαζί απέναντι στον ίδιο αντίπαλο, το κεφάλαιο και την πολιτική του, που τους καταδικάζει στον αφανισμό και στη φτώχεια. Να διεκδικήσουν σύγχρονα δικαιώματα και να δυναμώσουν την Κοινωνική Συμμαχία, παλεύοντας για τη μόνη διέξοδο που συμφέρει το λαό: Την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης, την οργάνωση της οικονομίας με κεντρικό πανεθνικό επιστημονικό σχεδιασμό, με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη μιας χούφτας μεγαλοπαραγωγών και επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο της μεταποίησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ