Κυριακή 20 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ενας ξεχωριστός χώρος για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας

Το πρόγραμμα του «Μικρόκοσμου» στο Φεστιβάλ της Αθήνας

Με σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς (Βλ. Μαγιακόφσκι)», το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει ξεκινήσει το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα. Μέσα από τις εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ, τιμάται η μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, που αποτέλεσε την αρχή της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα και συντάραξε τα θεμέλια του εκμεταλλευτικού κόσμου, που απέδειξε ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος, ότι ακόμα και όταν όλα φαίνονται «ακίνητα», η ιστορία και η κοινωνία μπορούν να προχωρήσουν προς τα μπρος. Γι' αυτό και στο σύνθημά του δανείζεται τους στίχους του ποιητή της επανάστασης Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, δίνοντας έμφαση στα μέτρα που πρέπει να πάρουμε ο λαός και η νεολαία σήμερα, με το βλέμμα στραμμένο στο φωτεινό μέλλον.

Το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί στην Αθήνα, στο γνώριμο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον, στις 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη, με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του Φεστιβάλ. Στις 20.30 χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.


Και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στην Οκτωβριανή Επανάσταση, καθώς και άλλες εκθέσεις. Στο χώρο, επίσης, θα λειτουργεί Διεθνούπολη με τη συμμετοχή δεκάδων Κομμουνιστικών Νεολαιών, Μαθητικό Στέκι με τη δική του σκηνή και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, Παιδότοπος για τα πιο μικρά παιδιά, Χώρος για τους φοιτητές και σπουδαστές, Χώρος για τους νέους εργαζόμενους και ανέργους, καθώς και για τους νέους σχολών κατάρτισης με δικό τους πρόγραμμα, Χώρος κατά των ναρκωτικών, περίπτερα θεραπευτικών κοινοτήτων, Στέκι Πολιτισμού με δικό του πρόγραμμα εκδηλώσεων και παραστάσεων, αλλά και ο χώρος με πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, δηλαδή ο «Μικρόκοσμος».

Πέρσι, στα Φεστιβάλ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε ένας καινούριος χώρος, ο «Μικρόκοσμος»... Ετσι και φέτος, τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ θα ξεδιπλωθεί ένα πρόγραμμα πλούσιων, πολύμορφων και φροντισμένων δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, που απευθύνεται στις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, στα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αναλυτικά το πρόγραμμα αυτού του χώρου του Φεστιβάλ.

Τέσσερις ενδιαφέρουσες δημιουργικές γωνιές


Και τις τρεις μέρες, τα παιδιά θα μπορούν να μάθουν, να παίξουν και να λειτουργήσουν από κοινού, μέσα από τις «4 γωνιές» δραστηριοτήτων, που θα υπάρχουν στο χώρο. Οι «γωνιές» θα λειτουργούν και τις τρεις μέρες από τις 7 μ.μ. έως τις 10.30 μ.μ., ενώ τα προγράμματά τους θα είναι μικρής διάρκειας και θα επαναλαμβάνονται μέσα σε αυτές τις τρεισήμισι ώρες.

Οι «γωνιές» είναι οι εξής:

Γωνιά Αθλητισμού: Κάθε μέρα θα είναι αφιερωμένη και σε ένα διαφορετικό άθλημα και συγκεκριμένα σκάκι, μπάσκετ και πινγκ πονγκ, για τα οποία θα πραγματοποιούνται οργανωμένα τουρνουά, αλλά και πολλά ακόμα παιχνίδια.

Γωνιά Ιστορίας: Θέμα αυτής της γωνιάς θα είναι φέτος: «Οι κοινωνίες αλλάζουν». Στη γωνιά θα υπάρχει διαδραστική έκθεση γύρω από το θέμα, ενώ οι μικροί επισκέπτες θα μπορούν να παίρνουν μέρος και σε ένα παιχνίδι με γρίφους και αποστολές με θέμα την εξέλιξη των κοινωνιών.

Γωνιά Τέχνης: Εκεί θα έχει στηθεί ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι. Τα παιδιά θα πραγματοποιήσουν κατασκευές εικαστικών, ακολουθώντας το ρεύμα της ρώσικης πρωτοπορίας, και θα κληθούν να φτιάξουν γνωστά σύμβολα των χωρών όπου οικοδομούταν ο σοσιαλισμός.

Γωνιά Επιστήμης: Οι μικροί επισκέπτες θα παρακολουθήσουν αλλά και θα κάνουν οι ίδιοι πειράματα φυσικών επιστημών και σχετικές κατασκευές.

Αξιόλογες εκδηλώσεις

Από το πρόγραμμα του «Μικρόκοσμου» στο περσινό Φεστιβάλ
Από το πρόγραμμα του «Μικρόκοσμου» στο περσινό Φεστιβάλ
Ακόμα, την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθούν στο χώρο και δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Την Παρασκευή, στις 20.00 θα υπάρξει αφήγηση ιστοριών με συνοδεία μουσικής και θα προβληθεί βίντεο που θα έχει θέμα: Ο κόσμος του σοσιαλισμού... Πώς φανταζόμαστε το δικό μας μέλλον; Πώς ονειρευόμαστε τον κόσμο που θέλουμε να ζήσουμε; Οι ιστορίες που θα ακούσουν τα παιδιά θα είναι βασισμένες στη μαρτυρία της Σαμάνθα Σμιθ, μιας μικρής Αμερικανίδας που το 1983 ταξίδεψε στην ΕΣΣΔ και κατέγραψε τις εντυπώσεις της σε βιβλίο, καθώς και σε άλλες μαρτυρίες από παιδιά για την καθημερινή τους ζωή στην ΕΣΣΔ.

Το Σάββατο, στις 19.00 θα παρουσιαστεί η παράσταση «Κοντά στις ράγες», από παιδική θεατρική ομάδα, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Αλκης Ζέη. Εδώ και 6 μήνες παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και των μικρότερων τάξεων του Γυμνασίου συναντιούνται στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, προετοιμάζοντας την παράσταση. Στην παράσταση οι μικροί θεατές θα παρακολουθήσουν συνομήλικά τους παιδιά να μας ταξιδεύουν στη ζωή της δωδεκάχρονης Σάσας, στην προεπαναστατική Ρωσία, που τη σημαδεύουν ο γιατρός πατέρας της που δεν διακρίνει τους αρρώστους σε πλούσιους και φτωχούς, ούτε σε Ρώσους και Πολωνούς ή Εβραίους, ο επαναστάτης δάσκαλός της, αλλά κυρίως οι μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν πέρα μακριά, στην Πετρούπολη και θα έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και σε όλο τον κόσμο...

Αρχές Σεπτέμβρη θα κυκλοφορήσει το δεύτερο τεύχος του περιοδικού

Το δεύτερο τεύχος του παιδικού περιοδικού θα κυκλοφορήσει στις αρχές του Σεπτέμβρη, αποτελώντας σημαντικό βοηθό στην προετοιμασία των Φεστιβάλ.

Το περιοδικό θα περιλαμβάνει στιγμιότυπα από την παιδική κατασκήνωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 26ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ στις 7, 8 και 9 Ιούλη στα Γιάννενα.

Από τις σελίδες του περιοδικού τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την Οκτωβριανή Επανάσταση, απ' όπου ξεκίνησε το ταξίδι της μια νέα κοινωνία που εκτίναξε τη δύναμη του εργαζόμενου ανθρώπου. Στο πλαίσιο αυτό, θα περιλαμβάνει και ένα αφιέρωμα - γνωριμία με τον Σοβιετικό κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, τον πρώτο άνθρωπο που πέταξε στο διάστημα. Ακόμα, γνωριμία με τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού και αντιπαράθεση της ζωής των παιδιών σήμερα σε καπιταλιστικές εκμεταλλευτικές κοινωνίες με τη ζωή των παιδιών σε σοσιαλιστικές κοινωνίες.

Την αντίληψη των παιδιών για τη νέα κοινωνία θα βοηθήσουν σελίδες που θα εξιστορούν την εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών και θα περιλαμβάνονται στο περιοδικό.

Επίσης, στην πλούσια ύλη του συμπεριλαμβάνονται συνεντεύξεις δασκάλων και μαθητών μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σε αυτό το δεύτερο τεύχος, οι μικροί μαθητές μπορούν ακόμα να βρουν προτάσεις για ταινίες και επισκέψεις σχετικές με την περίοδο της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης.

Φυσικά, θα υπάρχουν οι καθιερωμένες στήλες όπως κόμικς, σκάκι, κατασκευές, γρίφοι και γνωριμία με αθλήματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενας χώρος για μεγαλύτερα παιδιά γεμάτος δημιουργικότητα (2018-09-21 00:00:00.0)
Και οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ βοήθησαν στο στήσιμο του Φεστιβάλ! (2018-09-18 00:00:00.0)
Το «Κόκκινο Αερόστατο» στο Φεστιβάλ! (2018-09-13 00:00:00.0)
Το «Κόκκινο Αερόστατο» στα Φεστιβάλ! (2018-08-18 00:00:00.0)
Γιορτές στον Παιδότοπο και το Μικρόκοσμο (2017-08-23 00:00:00.0)
Συγκέντρωση σχολικών ειδών για τα προσφυγόπουλα (2016-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org