Σάββατο 19 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ
Λυσσαλέες συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί τη μόνη «εναλλακτική», λέει η Ρωσία - Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αντιτίθενται στην κατασκευή του αγωγού «Nord Stream 2»

«Οι Αμερικανοί δεν θα είχαν τη δυνατότητα να υποκαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ακόμη και αν της παρείχαν δωρεάν το δικό τους υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG)», δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Sputnik». Η τροφοδότηση της Ευρώπης με φυσικό αέριο αποτελεί πεδίο λυσσαλέων συγκρούσεων μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων των ΗΠΑ και της Ρωσίας και αυτές έχουν οξυνθεί ενόψει της κατασκευής του νέου αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» της ρωσικής «Gazprom» κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, που θα καταλήγει στη γερμανική πόλη Γκράιφσβαλντ, διαδρομή που θα είναι κατά 2.000 χιλιόμετρα μικρότερη (άρα και οικονομικότερη) από τη σημερινή μέσω Ουκρανίας.

Η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο προμηθευτή φυσικού αερίου της ΕΕ, η οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων. Μόνο η ρωσική εταιρεία «Gazprom» καλύπτει το 1/3 των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο και ο Νοrd Stream 2 αναμένεται να ενισχύσει το μερίδιο της Μόσχας στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, παρά τον ανταγωνισμό με το Κατάρ και τις ΗΠΑ. Παράλληλα, πολύ λιγότερα καύσιμα θα μεταφέρονται μέσω Ουκρανίας. Η «Gazprom» πούλησε 179 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στην Ευρώπη το 2016 και προβλέπει ότι το 2017 θα «χτυπήσει» νέο ρεκόρ.

Στις αρχές Αυγούστου ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε το νομοσχέδιο που αφορούσε την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο προβλέπει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις σε πρόσωπα που επενδύουν στην κατασκευή ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα, καταβάλλοντας ποσά μεγαλύτερα των 5 εκατ. δολαρίων ετησίως ή το ποσό του ενός εκατ. δολαρίων εφάπαξ. Επιπλέον το νομοσχέδιο αναφέρει ξεχωριστά ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αντιτίθενται στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Το Βερολίνο είχε αντιδράσει, χαρακτηρίζοντας τις νέες κυρώσεις παράνομες και επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν κατ' αυτόν τον τρόπο να προωθήσουν τους δικούς τους υδρογονάνθρακες. Να σημειωθεί, επίσης, ότι στη συγχρηματοδότηση της κατασκευής του Nord Stream 2 συμμετέχουν και ευρωπαϊκοί μονοπωλιακοί όμιλοι, μεταξύ τους και γερμανικοί (Wintershall, Uniper).

«Καμία εναλλακτική», λέει η Ρωσία

Ο Τσιζόφ ανέφερε τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ δεν αποτελούν εναλλακτική απέναντι στο ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη:

«Στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή λειτουργεί ένας και μοναδικός τερματικός σταθμός εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), στη Λουιζιάνα. Προγραμματίζουν να κατασκευάσουν ακόμη 6 σταθμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας, κάτι που πρώτον απαιτεί χρόνο. Δεύτερον, μπορεί να μην είναι επαρκείς οι ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (για την Ευρώπη). Τρίτον, στην Ευρώπη δεν υπάρχουν και τόσοι πολλοί τερματικοί σταθμού που να μπορούν να παραλαμβάνουν υγροποιημένο φυσικό αέριο και δεν υπάρχουν τόσα πολλά τάνκερ για τη μεταφορά του».

Πάντως, οι ΗΠΑ αυξάνουν το δικό τους ποσοστό στις πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ, οι οποίες αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2017, φτάνοντας το 6% του συνόλου των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ, ποσοστό που σημαίνει ότι οι εξαγωγές αμερικανικού LNG δεκαπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2016. Επιπλέον, το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι ΗΠΑ έγιναν ο 6ος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ