Σάββατο 19 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Χαιρετίζει πυροσβέστες και μέλη σωματείων που συμμετείχαν στις ομάδες πυρόσβεσης

Ανακοίνωση εξέδωσε το Εργατικό Κέντρου Ζακύνθου για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ζάκυνθο. Η ανακοίνωση επισημαίνει:

«Το ΔΣ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, μπροστά στις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν σε όλο το νησί, χαιρετίζει τους πυροσβέστες που κάτω από φοβερά αντίξοες συνθήκες, επί τέσσερα μερόνυχτα με αυταπάρνηση, πάλεψαν με τις φλόγες για να προστατέψουν ζωές και περιουσίες των κατοίκων των χωριών της Ζακύνθου.

Επίσης χαιρετίζουμε τα δεκάδες μέλη των σωματείων αλλά και τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της διοίκησης του ΕΚΖ για δημιουργία ομάδων πυρόσβεσης και βοήθεια προς τους πυροσβέστες. Η ομάδα πυρόσβεσης που δημιουργήθηκε έδρασε στην περιοχή του Αγαλά, στην περιοχή που κινδύνευαν τα πρώτα σπίτια του χωριού, ενώ συμμετείχαμε και σε περιφρουρήσεις σε ολόκληρη τη Ζάκυνθο. Σημαντική ήταν η συνεισφορά των εργαζομένων της ΔΕΗ, που αποκατέστησαν άμεσα όλο το καμένο δίκτυο στο νησί κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Από τις αρχές του Ιούνη, με περιοδεία αντιπροσωπείας του ΕΚΖ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου και με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 21/6/2017, κατήγγειλε συγκεκριμένα ζητήματα που διαχρονικά οι κυβερνήσεις τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δημιούργησαν.

Συγκεκριμένα, από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια αλλά και τον δήμο δεν υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών, με κατασκευή και διάνοιξη δασικών δρόμων, την ύπαρξη δικτύου κρουνών (στην περιοχή των Βολιμών η ανατροφοδότηση γίνεται από μια υδροφόρα), την κατασκευή αντιπυρικών ζωνών.

Είναι γνωστή, επίσης, η αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου με τη μετακίνηση πυροσβεστών στο αεροδρόμιο της FRAPORT, χωρίς να καλυφθούν ποτέ τα κενά. Να σημειώσουμε επίσης ότι οι πυροσβέστες δρουν όλο το χρόνο και σε περιπτώσεις πλημμυρών αλλά και σε περιπτώσεις σεισμών. Υπενθυμίζουμε ότι η Ζάκυνθος βρίσκεται στην πιο σεισμογενή ζώνη της Ευρώπης και με τη μείωση των εργαζομένων να προσθέτει έναν επιπλέον κίνδυνο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Με καταγγελίες των ίδιων των συνδικαλιστικών οργάνων των πυροσβεστών, όλη αυτή η υπεράνθρωπη προσπάθεια γίνεται με παλιό και ελλιπή εξοπλισμό, ενώ υπάρχει μείωση δαπανών ειδών συντήρησης, ιματισμού, υπόδησης.

Ο φετινός προϋπολογισμός παρουσιάζει μείωση των δαπανών για υπερωρίες, νυχτερινή υπηρεσία, εργασία αργιών και εξαιρέσιμων για πενταετείς και εποχικούς, ενώ οι πυροσβέστες δεν υπάγονται στα βαρέα.

Για πολλοστή φορά, οι εργαζόμενοι 5ετούς υποχρέωσης που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αντί να μονιμοποιηθούν εξαπατήθηκαν και από αυτήν την κυβέρνηση.

Το ΔΣ του ΕΚΖ απαιτεί από τις αρμόδιες κρατικές και τοπικές αρχές να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη Ζάκυνθο και πολύ περισσότερο για την αποτροπή εκδήλωσης νέων το επόμενο διάστημα, στο νησί.

Οι άμεσες διεκδικήσεις

Αμεσα διεκδικούμε:

-- Κάθε κομμάτι καμένου δάσους να κηρυχθεί αναδασωτέο, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αλλαγές στη χρήση γης. Να σταματήσουν οι εκποιήσεις δημόσιων εκτάσεων, ιδιαίτερα σε δασικές περιοχές και σε ορεινούς όγκους. Οσο η γη θα εξακολουθεί να είναι εμπόρευμα, τα προβλήματα της πυρασφάλειας και πυρόσβεσης θα οξύνονται.

-- Να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Υπενθυμίζουμε τις μεγάλες πλημμύρες που αντιμετώπισε το νησί μας το χειμώνα με έναν νεκρό και παρότι το νησί ήταν για εξάμηνο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ελάχιστα έργα έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού είναι και ελάχιστη η χρηματοδότηση.

-- Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες από το κράτος.

-- Αμεση εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ολοκληρωμένη προετοιμασία των μηχανισμών δασοπυρόσβεσης του κράτους, που έχουν μετατεθεί στις περιφέρειες.

-- Αμεση κάλυψη των οργανικών κενών των Δασικών και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-- Τη μονιμοποίηση των πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών.

-- Τη συγκρότηση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για ουσιαστική βελτίωση της προστασίας των δασών, με έμφαση στην πρόληψη, την ανάπτυξη και τη διαχείριση του δασικού πλούτου, προς όφελος του λαού.

-- Διάνοιξη δασικών οδών και αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση των υποδομών πυρόσβεσης, ενίσχυση των δυνάμεων υποδομής και μηχανικών μέσων πυροπροστασίας (επίγειας και εναέριας).

-- Τακτική ενημέρωση των κατοίκων και εκπαίδευση με ενημερωτικά προγράμματα για τον προβλεπόμενο σχεδιασμό της πυροπροστασίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το πλαίσιο αιτημάτων που διαμορφώθηκε στις συσκέψεις (5/10/2017)
Εγκληματικές ευθύνες για τις πυρκαγιές (10/8/2017)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org