Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Επίθεση με φορτηγάκι στο κέντρο της Βαρκελώνης

Οσμή «τυφλού» τρομοκρατικού χτυπήματος με πολλούς νεκρούς και τραυματίες

Λίγο μετά το περιστατικό στη Βαρκελώνη

Copyright 2017 The Associated

Λίγο μετά το περιστατικό στη Βαρκελώνη
Περιστατικό με φορτηγάκι που έπεσε πάνω στο πλήθος στον πολυσύχναστο πεζόδρομο και τουριστικό αξιοθέατο «Λα Ράμπλα», στο κέντρο της Βαρκελώνης, σημειώθηκε χτες το μεσημέρι, με την αστυνομία να επιβεβαιώνει το θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 50, στους όποιους περιλαμβάνεται και μια Ελληνίδα με τα δύο παιδιά της. Οι αρχές εξέταζαν την όλη υπόθεση με ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών για την αντιμετώπιση τρομοκρατικής επίθεσης, ωστόσο στην αρχή δεν την κατονόμαζαν επίσημα ως τέτοια, ενώ αργότερα το επιβεβαίωσαν.

Πάντως, αμέσως εξαπολύθηκε ανθρωποκυνηγητό, τουλάχιστον κατά του οδηγού του βαν που έπεσε πάνω σε ανθρώπους σε μια πορεία περίπου 500 μέτρων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ο οποίος κατάφερε να διαφύγει.

Αργότερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι το βαν που συμμετείχε στο περιστατικό στη Λα Ράμπλα, είχε νοικιαστεί από τον Ντρις Ουκαμπίρ, ο οποίος έχει συλληφθεί, χωρίς να διευκρινίζεται αν ήταν και ο οδηγός και δράστης του περιστατικού. Φέρεται να είναι αραβικής καταγωγής και να προέρχεται από τη Μασσαλία της Γαλλίας με μόνιμη κατοικία στην Ισπανία. Επίσης η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εντόπισε και ένα δεύτερο βαν, που συσχετίζει με το περιστατικό.

Η οσμή πάντως του τρομοκρατικού χτυπήματος είναι πολύ έντονη και τονίστηκε από την πρώτη στιγμή από τα ΜΜΕ, καθώς θύμιζε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως το χτύπημα με φορτηγό στη Νίκαια της Γαλλίας πέρσι ή το φετινό χτύπημα στις αρχές Ιούνη σε γέφυρα του Λονδίνου με βαν, από τρεις ισλαμιστές ή, παλιότερα, το 2004 το μεγάλο χτύπημα στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Μαδρίτης Ατότσα. Ολες οι δημόσιες εκδηλώσεις στη Βαρκελώνη αναβλήθηκαν και τα δημόσια μέσα μεταφοράς σταμάτησαν τη λειτουργία τους, ενώ ανακοινώθηκε ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, θα μετέβαινε στη Βαρκελώνη. Επίσης, μηνύματα συμπαράστασης απέστειλαν στην ισπανική κυβέρνηση πολλοί ηγέτες χωρών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org