Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Στα βήματα του Τάγματος Πηλίου του ΔΣΕ

Η αποκάλυψη της τιμητικής πλακέτας για το Τάγμα Πηλίου από την μαχήτρια του Τάγματος, Σμαρώ Λεφούση
Η αποκάλυψη της τιμητικής πλακέτας για το Τάγμα Πηλίου από την μαχήτρια του Τάγματος, Σμαρώ Λεφούση
Με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων από τα γύρω χωριά, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και αγωνιστικής αισιοδοξίας, πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 13 Αυγούστου, η εκδήλωση που οργάνωσαν η ΚΟΒ Ζαγοράς του ΚΚΕ και η ΟΒ Ζαγοράς της ΚΝΕ στα «Κοκκινόγεια», προς τιμήν του Τάγματος Πηλίου του ΔΣΕ.

Από νωρίς το πρωί τα «κομβόι» των αγροτικών και τζιπ, το ένα από τη Ζαγορά και το άλλο από την Ανω Κερασιά, διέσχισαν τις δύσκολες ανηφοριές του βόρειου Πηλίου για να συναντηθούν στο σημείο της εκδήλωσης. Στο χώρο στήθηκαν ταμπλό για τη δράση του ΔΣΕ, ενώ εκτέθηκαν αντικείμενα που βρέθηκαν σε λημέρια και λούφες της περιοχής και χρησιμοποιούνταν από τους μαχητές.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρουσίαση ενός μικρού ιστορικού της δημιουργίας του ΔΣΕ στο Πήλιο από τον Θανάση Βογιατζή, συγγραφέα και δημοσιογράφο. Το Αρχηγείο Πηλίου των αντάρτικων ομάδων συγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 1946, τέσσερις μήνες μετά τη συγκρότηση των πρώτων ομάδων Αυτοάμυνας του Πηλίου, του Βόλου και της Οθρυς (Απρίλης 1946), με διοικητή τον Μιχάλη Παπαδάμο (Φεραίο). Ο χώρος στα «Κοκκινόγεια» χρησιμοποιήθηκε από τότε ως έδρα του Αρχηγείου, όπου λειτουργούσαν ραφείο, μαγειρεία και άλλα συνεργεία. Βορειότερα ήταν τα «έμπεδα» (περιοχή «Σαμσαρέλου»), όπου γινόταν η εκπαίδευση των μαχητών και μαχητριών και σε ένα ύψωμα κοντά ήταν τοποθετημένος ο ασύρματος για την επαφή με το Γενικό Αρχηγείο. Στο σημείο που ήταν ο ασύρματος έχει τοποθετηθεί τιμητική πλακέτα σε περσινή εκδήλωση στο χώρο. Στην πορεία και με την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τα τμήματα αυτά οργανώθηκαν στο Τάγμα Πηλίου, ενταγμένο στην 123 Ταξιαρχία που συνέχισε τη δράση του μέχρι και το 1950.

Διδαχή από την Ιστορία για την ταξική πάλη στο σήμερα


Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Βασίλη Τσαπράζη, μέλος της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται μπροστά στο γιορτασμό των 100 χρόνων του Κόμματός μας. Αποτελεί συνέχεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε πέρσι στο λημέρι του ΔΣΕ στη θέση Μπασδέκη Αράδια. Είναι επίσης ενδιάμεσος σταθμός στο κουβάρι των εκατοντάδων εκδηλώσεων του Κόμματός μας ανά την Ελλάδα για την ανάδειξη της Ιστορίας του ΔΣΕ. Εχουμε την πεποίθηση ότι πραγματική και ουσιαστική τιμή στον ΔΣΕ και γενικότερα στην ηρωική εκατοντάχρονη πορεία του ΚΚΕ αποτελεί η διδαχή από την Ιστορία, με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων που ισχυροποιούν την ταξική πάλη σήμερα, τον αγώνα για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Δεν περιορίζουμε τη μελέτη της ιστορίας στην απλή ανάγνωση και απαρίθμηση γεγονότων, με ή χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά έχουμε βαθιά συναίσθηση ότι: Η μελέτη της Ιστορίας του ΚΚΕ, άρρηκτα δεμένη με τη σύγχρονη ιστορία του λαού μας αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, έχει αποτελέσει για το Κόμμα μας πολύτιμο εφόδιο, για τη διαμόρφωση της στρατηγικής του».

Στη συνέχεια, ακολούθησε περίπατος και ξενάγηση στην περιοχή, με τη ζωντανή μαρτυρία της μαχήτριας του Τάγματος Σμαρώς Λεφούση, η οποία εκπαιδεύτηκε και έδρασε στα μέρη αυτά. Η αποκάλυψη της τιμητικής πλακέτας για το Τάγμα Πηλίου του ΔΣΕ έγινε από τον Απόστολο Νάνο, μέλος του ΤΓ Μαγνησίας του ΚΚΕ, και την μαχήτρια του ΔΣΕ Σμαρώ Λεφούση. Παραβρέθηκαν ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου καθώς και η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κερασιάς, Αντωνία Χασιώτη. Η εκδήλωση έκλεισε με μεζέδες και αντάρτικα τραγούδια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ(2017-08-11 00:00:00.0)
Εκδήλωση για το Αρχηγείο του Τάγματος Πηλίου του ΔΣΕ(2017-08-10 00:00:00.0)
Eκδρομή του ΚΜΕ στο Πήλιο(1996-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ