Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέα πεδία αντιπαράθεσης

Ενα νέο στοιχείο στη σύγκρουση που είναι σε εξέλιξη στη Βενεζουέλα, αποτέλεσε η χτεσινή καταγγελία μελών της Συντακτικής Συνέλευσης που έχει συγκροτηθεί από τις 4 Αυγούστου, ότι στο υπουργείο Εσωτερικών (που έχει και την αρμοδιότητα της δικαιοσύνης) είχε στηθεί δίκτυο εκβιαστών και μεταφοράς μεγάλων ποσών σε συνάλλαγμα στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, μετά από έρευνα που έγινε στο συγκεκριμένο υπουργείο, που έλεγχε ως πρόσφατα η αποπεμφείσα γενική εισαγγελέας Λουΐζα Ορτέγκα, η οποία έχει συνταχτεί με την αντιπολίτευση, είχε στηθεί δίκτυο με επικεφαλής τον σύζυγό της και βουλευτή της αντιπολίτευσης του λεγόμενου «Τραπεζιού Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD) Χερμάν Φερρέρ, που με εκβιασμούς και διάφορες διασυνδέσεις είχε βγάλει σε τράπεζες στις Μπαχάμες ποσά σε διάφορους λογαριασμούς, που υπερβαίνουν τα έξι εκατομμύρια δολάρια. Στο κύκλωμα φέρεται να συμμετείχαν και πολλοί ανώτατοι δικαστικοί και τα χρήματα να προέρχονται από διασπάθιση δημόσιων κονδυλίων από τις πετρελαιοπηγές στη λεκάνη του Ορινόκο.

Η αντιπροσωπεία των μελών της Συντακτικής Συνέλευσης, όπου κυριαρχούν μέλη και στελέχη του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα Τάρεκ Σάαμπ να απαιτήσει την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Φερέρ για να εκδικαστεί η όλη υπόθεση.

Η αντιπολίτευση της MUD χαρακτήρισε αστήριχτες τις κατηγορίες και άκυρη νομικά τη διαδικασία ασυλίας, ενώ κατήγγειλε «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ωστόσο, η Συντακτική Συνέλευση με βάση ερμηνεία του συντάγματος είναι αυτή που έχει όλες τις εξουσίες και μπορεί να επιβάλει την απόφασή της στο Κοινοβούλιο, που ελέγχει πάντως από το Δεκέμβρη του 2015 η αντιπολίτευση.

Ο Πενς συνεχίζει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση Μαδούρο

Πάντως, τις επιθέσεις κατά της Βενεζουέλας επανέλαβε από το Σαντιάγκο της Χιλής, όπου συνεχίζει την περιοδεία του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Σε συνάντησή του με την Πρόεδρο της χώρας Μισελ Μπατσελέτ, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν όλη την οικονομική και διπλωματική ισχύ τους μέχρι να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Βενεζουέλα» και πρόσθεσε ότι «όπως είπε ο Πρόεδρος Ντ. Τραμπ πριν από λίγες μέρες, οι ΗΠΑ έχουν πολλές επιλογές στη Βενεζουέλα, αλλά και ελπίζουν να συνεργαστούν με όλους τους συμμάχους τους σε όλη τη Λατινική Αμερική ώστε να έρθει με μια ειρηνική λύση». Την «ειρηνική λύση» είπε η Μ. Μπατσελέτ ότι «θα βοηθήσει η Χιλή να βρουν οι Βενεζουελάνοι, προς αποκατάσταση της δημοκρατίας, αλλά δεν θα υποστηρίξει ούτε πραξικοπήματα και στρατιωτικές επεμβάσεις». Ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας Πενς είναι ο Παναμάς, ενώ προηγήθηκαν η Κολομβία και η Αργεντινή, όπου οι αστικές κυβερνήσεις επίσης επιμένουν στην «αποκατάσταση της δημοκρατίας», αλλά εμφανίζονται επίσης αντίθετες σε στρατιωτική επέμβαση, όπως απείλησε η αμερικανική κυβέρνηση. Προφανώς αυτό που φοβούνται είναι οι αντιδράσεις των λαών τους, που υποφέρουν από τις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ