Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών

Οι βομβαρδισμοί με υφέσεις και εξάρσεις συνεχίζονται
Οι βομβαρδισμοί με υφέσεις και εξάρσεις συνεχίζονται
Συνεχίζονται καθημερινά οι παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, κυρίως από τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών ταγμάτων που βάλλουν κατά θέσεων των πολιτοφυλάκων αλλά και κατά κατοικημένων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία, των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (Ντονμπάς), που επί της ουσίας είναι αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, ο επικεφαλής των πολιτοφυλάκων Εντουάρντ Μπασούριν κατήγγειλε ότι σημειώθηκαν 60 παραβιάσεις της εκεχειρίας (από τις περισσότερες το τελευταίο διάστημα) με χρήση βαρέων όπλων, που με βάση τη συμφωνία θα έπρεπε να απομακρυνθούν. Στο μεταξύ, σε μάχες που σημειώθηκαν σκοτώθηκαν 3 πολιτοφύλακες, ενώ ο ουκρανικός στρατός αναφέρει το θάνατο ενός στρατιώτη και των τραυματισμό άλλων 3. Επίσης, στην πόλη Ντοκουχάγιεφσκ από τους βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού καταστράφηκαν 4 σπίτια, ενώ υλικές ζημιές υπέστησαν και σπίτια στην Γκορλόφκα και στα περίχωρα της Μαριούπολης.

Παρά τις υφέσεις και τις εξάρσεις στις συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία, αυτό που δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο είναι η αιτία του αιματοκυλίσματος. Αυτή έχει σχέση με τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, αγορών, ενεργειακών διαδρόμων, αλλά και με την ενδοαστική διαπάλη για τον προσανατολισμό των συμμαχιών της χώρας, με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή με τη Ρωσία.

Καταγγελία για τη σφαγή στην Οδησσό

Μέσα σε αυτό το κλίμα, επανήλθε στη μνήμη το έγκλημα που σημειώθηκε από εθνικιστές και φασίστες το Μάη του 2014, όταν πυρπόλησαν το κτίριο των Συνδικάτων στην Οδησσό, όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες υπέρμαχοι της ομοσπονδοποίησης της Ουκρανίας και της αναγνώρισης ως επίσημης της ρωσικής γλώσσας, με αποτέλεσμα 46 επιβεβαιωμένους νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες και 40 από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση, που δεν είναι γνωστή η τύχη τους. Το ζήτημα επανέφερε με χτεσινή συνέντευξή του ο Ουκρανός ιατροδικαστής Σεργκέι Ισκρούκ, την οποία αναμεταδίδει το αγγλόφωνο πρακτορείο ειδήσεων του Ντονέτσκ «Doninews» και, σύμφωνα με αυτό, ο εν λόγω επιστήμονας ανακοίνωσε πως μετά από χρόνιες έρευνες διαπιστώθηκε ότι στο αίμα πολλών θυμάτων βρέθηκε χλωροφόρμιο, το οποίο όταν έρθει σε επαφή με το φως ή τη φωτιά, μπορεί να μετατραπεί στο δηλητηριώδες αέριο φωσγένιο, το οποίο και σε μικρές ποσότητες προκαλεί το θάνατο. Ο Ισκρούκ, που υπέβαλε τα πορίσματα της έρευνάς του στις ουκρανικές υπηρεσίες από το 2016, δέχτηκε πιέσεις να τα αλλάξει, αλλά και απειλές για τη ζωή του από τους φασίστες του «Δεξιού Τομέα» και γι' αυτό αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ουκρανία. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται, οι άνθρωποι στο κτίριο των Συνδικάτων δηλητηριάστηκαν από το φωσγένιο, που δημιουργήθηκε από το χλωροφόρμιο που ήρθε σε επαφή με τις βόμβες μολότοφ που ρίχτηκαν. Τα θύματα, όπως είπε, δεν βρέθηκαν στη λεγόμενη «θέση του μποξέρ», δηλαδή σε αναδίπλωση, όπως συμβαίνει με όσους παθαίνουν ασφυξία από αναθυμιάσεις, αλλά σε «θέσεις πιο χαλαρές». Επίσης, τόνισε ότι «η χρήση του χλωροφόρμιου δείχνει ότι υπήρξε καλά προετοιμασμένη επίθεση για να έχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σφοδρές μάχες στα ανατολικά (2017-02-07 00:00:00.0)
Νέοι βομβαρδισμοί (2016-12-23 00:00:00.0)
Κλιμάκωση των επιθέσεων του ουκρανικού στρατού (2016-12-22 00:00:00.0)
Καθημερινοί βομβαρδισμοί (2016-08-05 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι συγκρούσεις (2016-05-31 00:00:00.0)
Ενταση των βομβαρδισμών (2016-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org