Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ
Νεκροί από πλημμύρες και ανυπαρξία υποδομών

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.--

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της χολέρας και των επιδημιών είναι πλέον χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας της δυτικοαφρικανικής Σιέρα Λεόνε, Φριτάουν, μετά την τεράστια καταστροφή και το θάνατο πολλών εκατοντάδων ανθρώπων που προκάλεσαν από το πρωί της Δευτέρας τεράστιες λασποπλημμύρες, συνέπεια καταρρακτωδών βροχών αλλά και έλλειψης βασικών αντιπλημμυρικών έργων υποδομής.

Οι νεκροί ξεπερνούν τους 400 (ανάμεσά τους πάνω από 100 παιδιά και βρέφη) και οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες.

Ο Ερνεστ Μπάι Κορόμα, Πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, που πριν λίγα χρόνια είχε ζήσει την κόλαση της επιδημίας από τον αιμορραγικό ιό «Εμπολα», κήρυξε την πρωτεύουσα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και εθνικού πένθους έως τις 22 τρέχοντος μηνός.

Οι ηγέτες δεκάδων χωρών έσπευσαν να εκφράσουν συλλυπητήρια και να χύσουν «κροκοδείλια δάκρυα» για τα θύματα μίας μάλλον αναμενόμενης καταστροφής, που προκαλούν εδώ και δεκαετίες οι πόλεμοι και κυρίως η ληστρική επιδρομή στο φυσικό και ορυκτό πλούτο της μικρής δυτικοαφρικανικής χώρας από την ντόπια αστική τάξη, τα εγχώρια και ξένα μονοπώλια. Το καπιταλιστικό σύστημα εκμετάλλευσης εξηγεί γιατί το 60% του πληθυσμού μίας χώρας που διαθέτει μεταξύ άλλων σημαντικά κοιτάσματα σε διαμάντια, χρυσό, βωξίτη, τιτάνιο, ζει βουτηγμένο στο βάλτο της απόλυτης φτώχειας. Εξηγεί γιατί ο αναλφαβητισμός πλήττει το 60% του πληθυσμού και γιατί το 70% των νέων ανθρώπων, ιδιαίτερα σε επαρχίες του νότιου και βόρειου τμήματος της Σιέρα Λεόνε, μαστίζεται από την ανεργία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ