Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
«Απειλές και κινδύνους» βλέπει ο Τσαβούσογλου από τα όπλα των ΗΠΑ...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Απειλές για την... εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και της Τουρκίας από τον συνεχιζόμενο εξοπλισμό των Κούρδων των δυνάμεων YPG της Συρίας από τις ΗΠΑ, αλλά και την πιθανότητα ενός «εμφυλίου πολέμου» στην ευρύτερη περιοχή, με αφορμή το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που σχεδιάζουν στις 25 Σεπτέμβρη οι Κούρδοι του Ιράκ, διέβλεψε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο τουρκικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «TRT Haber».

Ο Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι η Ρωσία «κατανοεί καλύτερα από τις ΗΠΑ τη στάση της Τουρκίας απέναντι στις Κουρδικές "Μονάδες Λαϊκής Προστασίας" (YPG) της Συρίας», αποκαλύπτοντας για πολλοστή φορά την όξυνση της έντασης στις συμμαχικές σχέσεις Αγκυρας - Ουάσιγκτον. Ειδικότερα, αναφερόμενος στον εξοπλισμό Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG της Συρίας από τις ΗΠΑ (που η Αγκυρα θεωρεί «παρακλάδι των τρομοκρατών του ΡΚΚ»), είπε πως αυτό είναι «απειλή και κίνδυνος για το μέλλον της Συρίας και της Τουρκίας».

Αρνητικός ήταν και όσον αφορά στο επικείμενο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία που σχεδιάζουν οι Κούρδοι στο αυτόνομο Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ στις 25 Σεπτέμβρη, προβλέποντας ότι «θα κάνει την κατάσταση στην περιοχή χειρότερη» και μπορεί «να οδηγήσει ακόμη και σε εμφύλιο πόλεμο». Πρόσθεσε ακόμη πως ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου θα επισκεφτεί την Τουρκία προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, που τελεί υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών που συνδέονται με ένα πρώην παρακλάδι της «Αλ Κάιντα», αν και απέφυγε να αναφερθεί στην επίσκεψη που πραγματοποιεί από προχτές στην Αγκυρα και ο Ιρανός επιτελάρχης Χοσεΐν Μπαγκέρι, που ολοκληρώνει σήμερα τριήμερη επίσκεψη. Ηδη ο Ιρανός στρατηγός συνάντησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν και ανώτερα στελέχη του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, καθώς και τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλούσι Ακάρ.

Παράλληλα, την Τρίτη συνάντησε στην Αγκυρα τον Τούρκο ομόλογό του Ουμίτ Γιαλσίν ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ιμπραχίμ Ραχιμπούρ, σε σχέση με όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα σε Συρία και Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων και των κουρδικών σχεδίων για δημοψήφισμα με στόχο την ανεξαρτησία στο βόρειο Ιράκ.

Νωρίτερα (την Τρίτη) οι Πρόεδροι Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν και Γαλλίας Εμ. Μακρόν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ άλλων και για εξελίξεις που αφορούν στα μέτωπα συγκρούσεων κατά των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ