Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Υποβολή υποψηφιοτήτων για τις περιφερειακές εκλογές

Σχέδιο επίθεσης στο προεδρικό μέγαρο ανακοίνωσαν ότι εξουδετέρωσαν οι μυστικές υπηρεσίες

Ο Πενς (δεξιά) με την περιοδεία του σε σύμμαχες αστικές κυβερνήσεις εντείνει την επιθετικότητα κατά της Βενεζουέλας

Copyright 2017 The Associated

Ο Πενς (δεξιά) με την περιοδεία του σε σύμμαχες αστικές κυβερνήσεις εντείνει την επιθετικότητα κατά της Βενεζουέλας
Μετά τις προκλητικές απειλές της αμερικανικής κυβέρνησης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο και στρατιωτικής επέμβασης κατά της Βενεζουέλας, συνεχίστηκαν στη χώρα οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις δύο βασικές πολιτικές δυνάμεις που συγκρούονται στο έδαφος της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης. Από τη μια, το σοσιαλδημοκρατικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) διοργάνωσε τη Δευτέρα συγκέντρωση καταδίκης του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, και στήριξης της κυβέρνησης, της Συντακτικής Συνέλευσης που συνεχίζει τις εργασίες της και της ενότητας στρατού - πολιτών για την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας. Από την άλλη, η αντιδραστική αντιπολίτευση που συσπειρώνεται στο λεγόμενο Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), αν και καταδίκασε γενικόλογα την ξένη στρατιωτική επέμβαση, χωρίς να κατονομάζει την κυβέρνηση των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ (περισσότερο μίλησε για «κουβανική επέμβαση που ήδη υπάρχει»), συνέχισε να κατηγορεί την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο ότι απομονώνει τη χώρα και διάφορα στελέχη της μίλησαν για «νέα φάση του αγώνα για την ανατροπή της». Στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης δεν λείπουν οι τριβές, με τα περισσότερα όμως κόμματα να βλέπουν τώρα την αναγκαιότητα της συμμετοχής σε εκλογικές διαδικασίες και να μην επιλέγουν την τακτική του μποϊκοτάζ όπως έκαναν στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση. Ετσι, στις περιφερειακές εκλογές που επισπεύδονται για τις 10 Οκτώβρη μετά από απόφαση της Συντακτικής Συνέλευσης (αντί Δεκέμβρη που ήταν αρχικά) θα κατεβάσουν υποψηφίους, διαδικασία που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Μαδούρο, σε συνάντησή του με πρέσβεις από διάφορες χώρες του κόσμου, διατύπωσε το αίτημα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής σε επίπεδο προέδρων των χωρών της περιοχής με ανοιχτή τη συμμετοχή και ηγετών από άλλες χώρες, ώστε να συζητηθούν ανοιχτά οι προκλητικές απειλές του Ντ. Τραμπ, και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «την απειλή του πολέμου μπορεί να την διαλύσει μόνο ο διάλογος». Επίσης, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας ευχαρίστησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αποφάσισαν να εγγράψουν υποψηφίους για τις εκλογές του Οκτώβρη, ώστε να «υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση χωρίς βία».

Σε σχέση με τις εκλογές το ΚΚ Βενεζουέλας κατεβάζει τους υποψηφίους του, ενώ απευθύνει κάλεσμα συντονισμού σε όλες τις δυνάμεις του λεγόμενου Μεγάλου Πατριωτικού Πόλου (όπου κυρίαρχο είναι το κυβερνών ΕΣΚ) και ζητάει συνάντηση, η οποία ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί.

«Αποτράπηκε σχέδιο επίθεσης στο Μιραφλόρες»

Οπως ανακοίνωσαν χτες οι Μυστικές Υπηρεσίες της χώρας (SEBIN), κατάφεραν να εξουδετερώσουν ένα σχέδιο επίθεσης στο προεδρικό μέγαρο κατά του Προέδρου Μαδούρο και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων. Οπως ανακοινώθηκε, ήταν μέρος της λεγόμενης «επιχείρησης Δαβίδ» από στρατιωτικούς και εγκληματίες που είχαν συμμετάσχει και στην επίθεση στις 6 Αυγούστου στο στρατόπεδο Παραμακάι στην επαρχία Βαλένσια και αποτελούταν από 4 φάσεις, με τελική αυτή στο προεδρικό Μέγαρο Μιραφλόρες. Περιλάμβανε επίσης απελευθέρωση του κρατούμενου πρώην στρατηγού Ισαΐας Μπαντουέλ, ενώ ανακοινώθηκε ότι έγιναν 19 συλλήψεις και έχουν εκδοθεί εντάλματα για 9 ακόμα άτομα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Συντακτική Συνέλευση αποφάσισε να παραπέμπει τους συλληφθέντες και κατηγορούμενους για «τρομοκρατία και βία» σε πολιτικά δικαστήρια αντί για στρατιωτικά, όπως γινόταν έως τώρα.

Επιμένει στις προκλήσεις ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στην περιοδεία του στη Λατινική Αμερική

Πάντως «λάδι στη φωτιά» της επιθετικότητας κατά της Βενεζουέλας ρίχνει και πάλι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, που συνεχίζει την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική. Μετά την Κολομβία ο Πενς είναι από την Τρίτη στην Αργεντινή (θα ακολουθήσουν Χιλή και Παναμάς), όπου είχε συνάντηση με τον αντιδραστικό Πρόεδρό της, Μαουρίσιο Μάκρι. Σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν άπραγες βλέποντας τη Βενεζουέλα και το λαό της να καταστρέφονται», απαίτησε την «αποκατάσταση της δημοκρατίας» και πρόσθεσε πως «οι ΗΠΑ διαθέτουν πολλές επιλογές, αλλά αναμφισβήτητα θα αυξήσουν τη διπλωματική και οικονομική πίεση στο καθεστώς Mαδούρο όχι μόνο στην Αμερική αλλά και σε όλο τον κόσμο και έτσι θα είμαστε σε θέση να πετύχουμε την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα με ειρηνικά μέσα, καθώς το καθεστώς πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην τυραννία».

Σε αυτό συμφώνησε και ο Αργεντινός Πρόεδρος, που υπενθύμισε την αποβολή της Βενεζουέλα από την Κοινή Αγορά του Νότου (Μercosur - μια απόφαση που έχει περισσότερο συμβολική παρά νομική αξία), ενώ εμφανίστηκε ως αντίθετος σε οποιαδήποτε στρατιωτική λύση. Η ουσία είναι ότι την βλέπει ως αφορμή που μπορεί να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στη Βενεζουέλα και άλλες χώρες, λόγω της έντονης λαϊκής δυσαρέσκειας από την καπιταλιστική κρίση και τις διάφορες μορφές διαχείρισης που πληρώνονται ακριβά από τα λαϊκά στρώματα.

Κατά τ' άλλα, ο Πενς εκθείασε την κυβέρνηση Μάκρι ως «κυβέρνηση που δίνει έμπνευση σε όλη την ήπειρο και τον κόσμο» λόγω «των τολμηρών προγραμμάτων οικονομικής μεταρρύθμισης που εφαρμόζει» και της «πολιτικής και οικονομικής αναγέννησης της χώρας του». Δηλαδή της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που εφαρμόζει, πατώντας και στη σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση των Προέδρων Κίρσνερ (Νέστορ και Χριστίνας), που τσακίζει όποια εργατικά - λαϊκά δικαιώματα έχουν απομείνει και εντείνει την καπιταλιστική εκμετάλλευση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ