Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Εκατέρωθεν «προειδοποιήσεις» με επίκεντρο τη συμφωνία για τα πυρηνικά

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η συνέχιση των απειλών και των κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά του Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αναθέρμανση» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος σε τέτοιο βαθμό ώστε να ανέλθει «γρήγορα σε πιο προηγμένο επίπεδο», προειδοποίησε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, απευθυνόμενος σε Ιρανούς βουλευτές.

Νωρίτερα, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, προειδοποίησε και αυτή με τη σειρά της το Ιράν πως η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να μην αποτύχει», λέγοντας: «Το Ιράν, υπό καμία περίσταση, δεν μπορεί ποτέ να του επιτραπεί να έχει πυρηνικά όπλα... Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να συνεχίσουμε να το θεωρούμε υπεύθυνο για τις εκτοξεύσεις πυραύλων, την υποστήριξη στην τρομοκρατία, την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις παραβιάσεις αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Οι δηλώσεις από τις δύο μεριές γίνονται ένα 48ωρο αφότου το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη χορήγηση νέων κονδυλίων στο υπουργείο Αμυνας, με στόχο τη χρηματοδότηση του ιρανικού βαλλιστικού προγράμματος και των επιχειρήσεων των «Φρουρών της Επανάστασης» στο εξωτερικό και λίγες βδομάδες μετά την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης από το Κογκρέσο στις ΗΠΑ.

  • Η Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε «ανυπόστατα» πρόσφατα δημοσιεύματα εφημερίδων, ότι η σαουδαραβική μοναρχία επιδιώκει τη μεσολάβηση του Ιράκ ώστε να εκτονωθεί η ένταση στις σχέσεις με το Ιράν.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ