Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Εναλλαγές στην τακτική της επιθετικότητας των ΗΠΑ

Νέα προκλητικά στρατιωτικά γυμνάσια θα διεξαγάγουν οι ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα από τις 21 έως τα τέλη του μήνα

Από τη συνάντηση των επιτελαρχών ΗΠΑ, Τζόζεφ Ντάνφορντ, και Κίνας, Φανγκ Φενγκχούι, στο Πεκίνο

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνάντηση των επιτελαρχών ΗΠΑ, Τζόζεφ Ντάνφορντ, και Κίνας, Φανγκ Φενγκχούι, στο Πεκίνο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την τακτική των χτυπημάτων «μία στο καρφί και μία στο πέταλο» φαίνεται πως δοκιμάζει απέναντι στη ΛΔ Κορέας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο τις ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις, τις κόντρες των μονοπωλίων της χώρας του με αυτά χωρών της περιοχής, όπως η Κίνα, η Ρωσία κ.ά. Χτες, επιχείρησε να μειώσει τους τόνους και την εμπρηστική ρητορική που ακολουθεί την τελευταία βδομάδα, χαρακτηρίζοντας «πολύ συνετή και εύλογη» την απόφαση του Βορειοκορεάτη ομολόγου του, Κιμ Γιονγκ Ουν, να αναβάλει επί του παρόντος την εκτόξευση πυραύλων κοντά στη νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό, που αποτελεί τμήμα της εδαφικής επικράτειας των ΗΠΑ. «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας έλαβε μια πολύ συνετή και εύλογη απόφαση (...) Η εναλλακτική θα ήταν καταστροφική και απαράδεκτη!», υποστήριξε με μήνυμά του στο «Τουίτερ» ο Πρόεδρος Τραμπ.

Νωρίτερα, ο Βορειοκορεάτης Πρόεδρος, Κιμ Γιονγκ Ουν, είχε ανακοινώσει ότι θα καθυστερήσει τα σχέδια για την εκτόξευση πυραύλων κοντά στη νήσο Γκουάμ προκειμένου «να παρακολουθήσει λίγο παραπάνω τις ανοησίες και τη συμπεριφορά των Γιάνκηδων»...

Χαμηλότερους τόνους κράτησε, για άλλη μία φορά, και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη πως οι ΗΠΑ είναι «ανοικτές σε διάλογο με τη Βόρεια Κορέα», προσθέτοντας εντούτοις πως από την τελευταία εξαρτάται «εάν το έδαφος θα είναι πρόσφορο για διάλογο».

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ να δείξουν πως επιχειρούν «αποκλιμάκωση» καταβάλλονται ενώ την ίδια ώρα προετοιμάζουν τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας «Ulchi Guardian Patriot» από την ερχόμενη Δευτέρα έως τις 31 Αυγούστου ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου (που έχουν χαρακτηριστεί «επικίνδυνα παιχνίδια πολέμου» από την Πιονγιάνγκ). Ωστόσο, η πρόσκαιρη χαλάρωση των απροκάλυπτων απειλών δεν αποκλείεται, εκτός από θέμα τακτικής, να είναι και αποτέλεσμα της στάσης άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που δεν φαίνεται να επιθυμούν, επί του παρόντος, όξυνση της έντασης, σε στρατιωτικό επίπεδο, στην Κορεατική Χερσόνησο.

Νέες αντιδράσεις από Κίνα, Ρωσία, Γερμανία

Χτες, για παράδειγμα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, κάλεσε τις ΗΠΑ και τη ΛΔ Κορέας «να φρενάρουν τις απειλητικές φράσεις και ενέργειες» και να εργαστούν για την ειρηνική επίλυση των διαφορών τους στην περιοχή.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο Κινέζος υπουργός είχε επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, συμφωνώντας ότι Πεκίνο και Μόσχα θα πρέπει να συνεργαστούν για να περιορίσουν την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο και να μην επιτρέψουν σε άλλες δυνάμεις «να προκαλέσουν στο κατώφλι τους» κλιμάκωση της έντασης. Ζήτησαν επίσης την αναβολή των προγραμματισμένων ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων «Ulchi Freedom Patriot» ώστε να αποφευχθεί τυχόν «θερμό» επεισόδιο στην ευρύτερη περιοχή... Επιπλέον, ο Σ. Λαβρόφ χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την προσπάθεια επίλυσης της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο με στρατιωτικά μέσα, τονίζοντας ότι οι λύσεις μπορεί να είναι «μόνο πολιτικές και διπλωματικές».

Από το Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, τόνισε επίσης ότι η κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο μπορεί να λυθεί «μόνο με διπλωματικά μέσα» και διαβεβαίωσε πως η ίδια κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλισθεί η εξεύρεση ειρηνικής λύσης. «Είμαι κατηγορηματικά κατά της ρητορικής της στρατιωτικής ισχύος που χρησιμοποιείται απ' όλες τις πλευρές (...) Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση γι' αυτή τη διένεξη, θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων». Παρόμοια ήταν και η αντίδραση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που είπε πως όλοι ανησυχούν για την κλιμάκωση της στρατιωτικής βίας στο πλαίσιο των ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων Νότιας Κορέας και ΗΠΑ, αλλά οι κινεζικές πιέσεις έναντι της ΛΔ Κορέας τον καθιστούν πιο αισιόδοξο.

Χτες, ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, Μουν Τζάε Ιν, αποκάλυψε ότι στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής του G20 στο Αμβούργο στις 6 του περασμένου Ιούλη, είχε προτείνει τριμερή σύνοδο Νότιας Κορέας - ΗΠΑ - Κίνας ώστε να εκτονωθούν οι κινεζικές αντιδράσεις απέναντι στην ανάπτυξη της αμερικανικής πυραυλικής «ασπίδας» THAAD στη Νότια Κορέα. Απέφυγε να αναφέρει εάν ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν αυτός που απέρριψε την πρότασή του...

Η αποστολή του στρατηγού Ντάνφορντ

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει στείλει από τη Δευτέρα σε ειδική αποστολή σε χώρες της Ανατολικής Ασίας τον επιτελάρχη Τζόζεφ Ντάνφορντ προκειμένου να εξακριβώσει τις προθέσεις και τις θέσεις των ομολόγων του σε Νότια Κορέα, Κίνα και Ιαπωνία με αφορμή το βορειοκορεατικό πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα.

Τη Δευτέρα, ο στρατηγός Ντάνφορντ στη Σεούλ υποστήριξε ότι επιδιώκει την «εκτόνωση της ανησυχίας» και της «έντασης» με τη ΛΔ Κορέας, ισχυριζόμενος πως οι ΗΠΑ «θέλουν ειρηνική επίλυση της έντασης με την Πιονγιάνγκ αλλά είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν πλήρως το εύρος των στρατιωτικών τους επιλογών».

Χτες, ο στρατηγός Ντάνφορντ μετέβη στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, στρατηγό Φανγκ Φενγκχούι, λέγοντας (σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες») ότι συζήτησαν «την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο και πολλά δύσκολα ζητήματα σε διμερές επίπεδο». Πρόσθεσε ακόμη ότι ΗΠΑ και Κίνα είναι «πρόθυμες» να τα αντιμετωπίσουν «με διάλογο».

Σήμερα, ο στρατηγός Ντάνφορντ αναμένεται να έχει ανάλογες συναντήσεις στο Τόκιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ