Πέμπτη 27 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θυμούνται προεκλογικά και τους Τσιγγάνους...

Το 'χει τάμα η κυβέρνηση, σε κάθε προεκλογική περίοδο να ξεθάβει, ανάμεσα σε άλλα, προγράμματα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Τσιγγάνων στη χώρα μας και να υπόσχεται την υλοποίηση και χρηματοδότηση αυτών.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η χτεσινή υπόσχεση - σε συνάντηση του Πανελλαδικού Δικτύου Υποστήριξης Ελλήνων Αθιγγάνων (Δίκτυο Ρομ), στην Αγ. Βαρβάρα - από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών πως οι δήμοι που φιλοξενούν Τσιγγάνους θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό του 1 δισ. δραχμών. Πως θα συσταθεί διϋπουργικό όργανο με επικεφαλής την υπουργό Εσωτερικών, το οποίο θα εκπονεί προγράμματα για τους Τσιγγάνους και θα φροντίζει για την υλοποίησή τους. (Αλήθεια τι έγινε εκείνη η πολυμελής Διυπουργική Επιτροπή για τους Τσιγγάνους που συνεδρίασε στις 9.3.1998 υπό τον υφυπουργό Υγείας Θ. Κοτσώνη και εξήγγειλε σειρά μέτρων που κάλυπταν τρεις ολόκληρες σελίδες;).

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για τους Τσιγγάνους δίνουν και παίρνουν, αρχής γενομένης με ένα πολυσέλιδο πλαίσιο πολιτικής εθνικής κλίμακας που παρουσιάστηκε στο υπουργείο Υγείας στις 12.7.1996. Ηταν εκεί ο τότε υπουργός Υγείας Αν. Πεπονής, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης και άλλοι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες. Τέσσερα χρόνια μετά, οι Τσιγγάνοι εξακολουθούν να βιώνουν τις ίδιες - άθλιες πολλές φορές - συνθήκες και προβλήματα, οι δε δήμοι περιμένουν τα κονδύλια των υπουργείων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να φτάσουν στα ταμεία τους. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Δήμος Αγ. Βαρβάρας - από τους πολυπληθέστερους σε Τσιγγάνους δήμους - πέρσι εισέπραξε μόλις 12 εκατομμύρια δραχμές για τη δημιουργία υποδομών στους καταυλισμούς. Την ίδια ώρα το υπουργείο Εσωτερικών διατείνεται πως από το 1997 μέχρι και το 1999, οι δήμοι που φιλοξενούν Τσιγγάνους έχουν χρηματοδοτηθεί με δύο δισ. δραχμές για την υλοποίηση προγραμμάτων.

Αυτά κατά κύριο λόγο αφορούν απλά τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών σε καταυλισμούς Τσιγγάνων, δηλαδή, παροχή νερού, στέγαση, κλπ. Ωστόσο, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τους Τσιγγάνους ως ιδιαίτερη ομάδα ανθρώπων και βεβαίως απέχουν από την προοπτική της ένταξής τους στην κοινωνία, διατηρώντας βέβαια τα ήθη και την κουλτούρα τους.

Πάντως, όπως «αποκαλύφθηκε» χτες, η κυβέρνηση με το 1 δισ. δραχμές - το οποίο αξίζει να σημειώσουμε ότι θα το πάρει από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που εισπράττουν οι δήμοι - θα αγοράσει και θα ετοιμάσει χώρους όπου θα τοποθετηθούν όσα λυόμενα προορίζονταν για τους σεισμοπαθείς και έχουν περισσέψει. Μιλάμε για... σοβαρή, εθνική πολιτική.

Κατά τα άλλα, το Δίκτυο Ρομ - συμμετέχουν 39 δήμοι - δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Θα περιμένουν, είπαν, μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις... εναλλακτικές λύσεις καλύτερης διαβίωσης των Τσιγγάνων και θα ξαναβρεθούν το Φλεβάρη, σε συνέδριο, στο Βόλο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ