Κυριακή 13 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εργα του Μάνου Χατζιδάκι στο Ηρώδειο

Μεγάλη συναυλία στις 30 του Σεπτέμβρη

Με μία μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο, στις 30 του Σεπτέμβρη, συνεχίζεται η συστηματική παρουσίαση του έργου του Μάνου Χατζιδάκι, με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Χατζιδάκι.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το έργο «Ελλάς η χώρα των ονείρων». Η μουσική αυτή γράφτηκε για ένα γερμανικό ντοκιμαντέρ του Wolfrang Mueller - Sehn (1960 - 1961) που είχε θέμα την Ελλάδα. Η μηχανή τριγύριζε μέσα στους κάμπους και τα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας, περνούσε από την Αθήνα και κατέληγε σ' όλα τα νησάκια που συνθέτουν την οικογένεια του Αιγαίου. Το έργο αυτό περιέχει μουσικούς αυτοσχεδιασμούς μέσα στον ελληνικό χώρο και τραγούδια.

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας αποτελείται από τέσσερις κύκλους τραγουδιών που γράφτηκαν για το θέατρο αλλά στη συνέχεια αυτονομήθηκαν ως ολοκληρωμένα έργα. «Κύκλος με την κιμωλία», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε», «Οδός Ονείρων».

«Κύκλος με την κιμωλία», σκηνική μουσική για το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Εργο 12 (1956). Η παράσταση ανέβηκε από το Θέατρο Τέχνης. Μετάφραση: Οδυσσέας Ελύτης. Σκηνοθεσία: Κάρολος Κουν. Σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Βακαλό.

«Παραμύθι χωρίς όνομα». Εργο 15 (1959 - 1960). Κύκλος τραγουδιών για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβρη του 1959. Η παράσταση ανέβηκε από το «Νέο Θέατρο» του Βασίλη Διαμαντόπουλου και της Μαρίας Αλκαίου. Το έργο είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα. Οι στίχοι των 8 τραγουδιών είναι του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Σκηνοθεσία: Βασίλης Διαμαντόπουλος. Σκηνικά: Γιώργος Βακαλό.


«Απόψε αυτοσχεδιάζουμε». Εργο 18 (1961 - '62). Για Μικρή Ορχήστρα, Χορωδία και δύο γυναικείες φωνές. Μουσική και τραγούδια για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Πιραντέλο. Στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις. Η παράσταση ανέβηκε από το Θέατρο Αθηνών. Μετάφραση - σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυράτ. Σκηνογραφία - κοστούμια: Δημήτρης Μυταράς. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Βούλα Ζουμπουλάκη και ο Δημήτρης Μυράτ.

«Οδός Ονείρων». Εργο 20 (1962). Μουσικό έργο που ανέβηκε στο θέατρο «Μετροπόλιταν», σε κείμενα Μάνου Χατζιδάκι, με τη συνεργασία των Αλέξη Σολομού, Μίνου Αργυράκη και Μανόλη Καστρινού. Σκηνικά - κοστούμια: Μίνος Αργυράκης. Χορογραφίες: Μανόλης Καστρινός. Πρωταγωνιστούσε ο Δημήτρης Χορν. Τα τραγούδια της παράστασης ήταν σε στίχους Νίκου Γκάτσου, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Μίνου Αργυράκη, Αλέξη Σολομού και Μάνου Χατζιδάκι. Η «Οδός Ονείρων» ήταν ένα ιδιότυπο μιούζικαλ. Μια σειρά από νούμερα, τραγούδια, χορευτικά, δρώμενα που συνοδεύονταν από τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και την προβολή ενός μικρού φιλμ (πρωτοφανές για τα θεατρικά δεδομένα της εποχής) με πρωταγωνιστή τον Μάνο Χατζιδάκι, την Ρένα Βλαχοπούλου και τον Μίνο Αργυράκη.

Τραγουδούν: Ελεονώρα Ζουγανέλη, Δήμητρα Σελεμίδου. Το «Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις» και τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Χατζιδάκις.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org