Κυριακή 13 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Σκάκι... χωρίς «διακοπές»

Στιγμιότυπο από την παρτίδα Σο - Αρονιάν
Στιγμιότυπο από την παρτίδα Σο - Αρονιάν
Ο Αύγουστος για πολλούς είναι μήνας διακοπών, ευκαιρία για ξεκούραση και απόδραση από την καθημερινότητα. Τα περισσότερα τουρνουά που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο προσφέρουν στους παίκτες τη δυνατότητα να συνδυάσουν την αγωνιστική δραστηριότητα με ένα ήσυχο περιβάλλον, συχνά παραθαλάσσιο. Τι συμβαίνει όμως σε επίπεδο κορυφής; Πώς περνούν τις «διακοπές» τους οι επαγγελματίες σκακιστές;

Από τις 2 έως τις 12 Αυγούστου διεξήχθη στο Σεντ Λιούις της πολιτείας Μιζούρι των ΗΠΑ ένα από τα ισχυρότερα τουρνουά σε διεθνή κλίμακα, το Κύπελλο Σίνκφιλντ (Sinquefield Cup) 2017, με συμμετέχοντες τους καλύτερους παίκτες του κόσμου. Κάρλσεν, Καρουάνα, Καριάκιν, Νακαμούρα, Βασιέ - Λαγκράβ, Ανάντ, Σο, Νεπομνιάτσι, Αρονιάν και Σβίντλερ αγωνίστηκαν με σύστημα πουλ απλών συναντήσεων, σε μια διοργάνωση που αποτελεί το τρίτο σκέλος του «Grand Chess Tour 2017».

Οπως ήταν αναμενόμενο, το τουρνουά συγκέντρωσε τα βλέμματα ολόκληρου του σκακιστικού κόσμου και όχι μόνο. Οι θεατές δεν απογοητεύτηκαν, καθώς πολλές από τις παρτίδες που προέκυψαν ήταν ενδιαφέρουσες και διδακτικές, όπως αυτή που θα βρείτε στην «Παρτίδα της Εβδομάδας». Στα αξιοσημείωτα γεγονότα περιλαμβάνονται η νίκη του Φ. Καρουάνα επί του Λ. Αρονιάν στο 2ο γύρο σε θεωρητικά ισόπαλο φινάλε Πύργου και Αξιωματικού έναντι Πύργου (η παρτίδα κράτησε συνολικά 110 κινήσεις!), η ήττα του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, Μάγκνους Κάρλσεν, από τον Μ. Βασιέ - Λαγκράβ σε κερδισμένη θέση στον 4ο γύρο και ο θεαματικός συνδυασμός που έδωσε τη νίκη στον Β. Ανάντ επί του Φ. Καρουάνα στον 5ο γύρο.

Μετά τον 7ο γύρο τρεις παίκτες έχουν από 7,5 βαθμούς ο καθένας (Αρονιάν, Βασιέ - Λαγκράβ, Ανάντ) και όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά. Μια διοργάνωση όμως που συγκέντρωσε τόση δημοσιότητα απαιτεί και ένα εξίσου εντυπωσιακό φινάλε! Δύο μέρες μετά τη λήξη, στις 14 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθούν αγώνες γρήγορου σκακιού στους οποίους θα πάρει μέρος και ο πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής Γκάρι Κασπάροβ!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ