Κυριακή 13 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ
Η κυβέρνηση γνώριζε για τις ελλείψεις από το Μάη!

Καμία πειστική απάντηση στην αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη»

Eurokinissi

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» την περασμένη Τετάρτη ότι η κυβέρνηση γνώριζε από τον περασμένο Μάη - και μάλιστα εγγράφως - τις ελλείψεις στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των Κυθήρων και της Λακωνίας, χωρίς να κάνει κάτι, με αποτέλεσμα να σημειωθούν τεράστιες καταστροφές σε Μάνη και Κύθηρα.

Πιο συγκεκριμένα, γνώριζαν το μέγεθος των πολύ σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τα Κλιμάκια σε Λακωνία και Κύθηρα. Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) είχε αναδείξει έγκαιρα και είχε προειδοποιήσει, με έγγραφο στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, πως «η Πυροσβεστική δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των συμβάντων, καθότι οι ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό είναι τέτοιες που δυσκολεύουν τη διεκπεραίωση του έργου μας και την επιτυχία της αποστολής μας». Υπογράμμιζε δε: «Τα προβλήματα σάς είναι γνωστά, όπως γνωστές σάς είναι και οι διαχρονικά συνεχιζόμενες περικοπές της υπηρετούσας δύναμης του νομού (σ.σ. Λακωνίας) σε προσωπικό, όπου παρ' όλες τις περικοπές θέσεων εξακολουθούμε να έχουμε κενά σε προσωπικό. Η Λακωνία βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών και βλάστησης και, το κυριότερο, έχει κηρυχθεί πυρόπληκτη περιοχή».

Η ΕΑΚΠ ζητούσε πολύ συγκεκριμένα τα εξής:

-- Την κάλυψη των κενών του Πυροσβεστικού Κλιμακίου (ΠΚ) Κυθήρων με μόνιμο προσωπικό, καθότι διαθέτει έντονη τουριστική δραστηριότητα και πλούσιο φυσικό κάλλος, και ως νησί είναι εξαιρετικά δύσκολη η όποια ενίσχυση δυνάμεων από την ηπειρωτική Ελλάδα.

-- Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών που υπάρχουν στην πυρασφάλεια της χώρας και του νομού Λακωνίας.

-- Την άμεση αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (ΠΥ) Σπάρτης σε σταθμό Β' Τάξης.

-- Την κάλυψη των κενών της ΠΥ Γυθείου (λόγω της μετακίνησης προσωπικού στους εθελοντικούς σταθμούς έχουν δημιουργηθεί κενά).

-- Την κάλυψη των κενών της ΠΥ Αρεόπολης.

-- Την κάλυψη των κενών της ΠΥ Μολάων, και πιο συγκεκριμένα με οδηγούς, αλλά και την αναβάθμισή της σε σταθμό Γ' Τάξης, καθότι διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο τομέα ευθύνης στο νομό μετά την ΠΥ Σπάρτης.

-- Την άμεση κάλυψη των κενών της ΠΥ Μολάων με αξιωματικούς, όπου αντί να υπηρετούν τρεις αξιωματικοί, βάσει οργανογράμματος, εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο υπηρετούν μόνο δύο και είναι αδύνατο να εφαρμόσουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό πυροπροστασίας, περιπολικών κ.λπ.

-- Την άμεση πρόβλεψη και τον ορισμό θέσης και τοποθέτησης αξιωματικού στο ΠΚ Νεάπολης, καθότι οι ανάγκες είναι μεγάλες.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς γνώριζαν επακριβώς την κατάσταση, ωστόσο δεν έκαναν τίποτα. Ετσι, επιβεβαιώνονται οι εγκληματικές ευθύνες για όσα ακολούθησαν.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org