Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες συλλήψεις αντιπολιτευόμενων

Παράλληλα με τις νέες συλλήψεις, συνεχίζεται και η δίκη για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Αγκυρα

Copyright 2017 The Associated

Παράλληλα με τις νέες συλλήψεις, συνεχίζεται και η δίκη για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Αγκυρα
ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίστηκε και χτες στην Τουρκία το μπαράζ συλλήψεων που η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνδέει με την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιούλη του 2016, την οποία αποδίδει στο δίκτυο του ιμάμη - επιχειρηματία, πρώην σύμμαχου του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ.

Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν κατά 35 ανθρώπων, περιλαμβανομένων εννέα δημοσιογράφων, που θεωρούνται μέλη του δικτύου. Κατηγορούνται ως μέλη «ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης» και ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και ο διευθυντής της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Birgun», Μπουράκ Εκιτζί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο «Ανατολού», οι ύποπτοι φέρεται να ήταν χρήστες του «ByLock», μιας κρυπτογραφημένης εφαρμογής μηνυμάτων του δικτύου και μέλη του τμήματος ΜΜΕ του δικτύου.

Πάντως, μέχρι τώρα έχουν κλείσει περίπου 150 ΜΜΕ και σύμφωνα με την Ενωση Δημοσιογράφων γύρω στους 150 συναδέλφους τους βρίσκονται στη φυλακή, ενώ υπολογίζεται ότι κρατούνται γύρω στις 50.000 ύποπτοι για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος και περίπου 150.000 υπάλληλοι έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του «Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» θέλει να προχωρήσει από τη νέα σχολική χρονιά στην ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση του εκπαιδευτικού προγράμματος από τη θρησκεία του Ισλάμ (κατάργηση της διδασκαλίας της Θεωρίας της Εξέλιξης, ή δυνατότητα των ιμάμηδων να διδάσκουν στα σχολεία), κάτι που δημιουργεί αντιδράσεις σε σημαντικά τμήματα των εργαζομένων. Το ΚΚ Τουρκίας οργανώνει καμπάνια συλλογής υπογραφών ώστε να μην προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Καθημερινά πραγματοποιεί εξορμήσεις και ενημερώνει το λαό, τον καλεί να αντισταθεί στον σκοταδισμό και ταυτόχρονα να οργανώσει τον ταξικό αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ