Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στήνεται η «γέφυρα» για την επόμενη φάση της ιδιωτικοποίησης

Την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μετέτρεπαν τις εξελίξεις στον ΟΑΣΘ σε ένα νέο πεδίο αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης, οι πρώτες δηλώσεις μετά τον ορισμό και την εγκατάσταση, χτες, των νέων διοικήσεων στον υπό εκκαθάριση ΟΑΣΘ και στο νέο φορέα, τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Εργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), που έρχεται να αντικαταστήσει το μέχρι χτες Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, επιβεβαίωναν ότι η ουσία των όσων δρομολογούνται με τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης είναι μια «γέφυρα» προς την ιδιωτικοποίηση του συγκοινωνιακού έργου της πόλης, που θα φέρει αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους αλλά και συνολικά στην ανάγκη του λαού της πόλης για φτηνές και ασφαλείς μεταφορές.

Μέσα από δηλώσεις του, ο νέος πρόεδρος του ΟΑΣΘ Σ. Παππάς επιβεβαίωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη με λιγότερα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, λέγοντας ότι «η εταιρεία θα συνεχίσει να επιδοτείται σε ένα βαθμό, αλλά όχι με τον σκανδαλώδη τρόπο, που γινόταν μέχρι σήμερα». Προανήγγειλε επίσης εξελίξεις στα μισθολογικά των εργαζομένων, αναφέροντας ότι θα δρομολογηθούν κινήσεις για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του ΟΣΕΘ, Κωνσταντίνος Αμπατζάς, ανέφερε ότι η νέα διοίκηση θα προχωρήσει άμεσα σε παρεμβάσεις, για τη δυνατότητα άμεσου ελέγχου του νέου ΟΑΣΘ, αλλά και για την αλλαγή των εκδοτικών μηχανημάτων εντός των οχημάτων και τη θέσπιση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Οι πρώτες δηλώσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις όπως αυτές του υπουργού Χρ. Σπίρτζη, που μιλά για «αστικές συγκοινωνίες περιουσία του ελληνικού λαού, και όχι για αστικές συγκοινωνίες με εγγυημένα υψηλή κερδοφορία ομάδων με συγκεκριμένες πολιτικές αναφορές», στην πραγματικότητα, το κράτος γίνεται προσωρινός ιδιοκτήτης για να οργανώσει την παράδοση των αστικών συγκοινωνιών στα ιδιωτικά συμφέροντα, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στόχος είναι «καθαριστεί» ο ΟΑΣΘ από τα χρέη και τα δικαιώματα των εργαζομένων και σε επόμενη φάση, με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας, να δοθεί σε άλλον επενδυτή. Ο ΟΑΣΘ προβλέπεται να εκκαθαριστεί και να λειτουργήσει το αργότερο έως τις 3 Δεκέμβρη του 2019. Στη θέση του ιδιωτικού μονοπωλίου του παλιού ΟΑΣΘ, ιδρύονται δύο νέες κρατικές ανώνυμες εταιρείες, ο ΟΣΕΘ ΑΕ και η ΑΣΥΘ ΑΕ, οι οποίες θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βάση την αρχή κόστους - οφέλους, η οποία θα καθορίζει και το κόμιστρο. Το έργο του ΟΣΕΘ ΑΕ θα είναι η ανάπτυξη, η εποπτεία και ο συντονισμός του συγκοινωνιακού έργου, και της ΑΣΥΘ ΑΕ η εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου. Μία - μία, οι δραστηριότητες του ΟΑΣΘ που θα εκκαθαρίζονται θα περνούν στην ΑΣΥΘ.

Εργαζόμενοι και λαός θα πληρώσουν το μάρμαρο

Οι εξελίξεις στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης δεν προδιαγράφουν τίποτε θετικό για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που ήδη «γεύονται» τις επιπτώσεις της λειτουργίας του ΟΑΣΘ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι η κυκλοφορία διεξαγόταν με 260 λεωφορεία, ενώ με βάση τη σύμβαση θα έπρεπε να κυκλοφορούν περισσότερα από 450.

Θα φέρουν μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους, εντατικοποίηση, ανάθεση τμημάτων σε εργολαβικά συνεργεία, και σε μία πορεία νέες αυξήσεις στα εισιτήρια για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ έγκαιρα τοποθετήθηκε για τις εξελίξεις, ξεκαθαρίζοντας ότι το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι των δύο αυτών εταιρειών και τα λαϊκά στρώματα της πόλης.

Με ανακοίνωσή της σημείωνε: «Η λειτουργία των συγκοινωνιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, από τη μια, και η προσπάθεια της κυβέρνησης να φορτώσει την καπιταλιστική κρίση στους εργαζόμενους και στο λαό, από την άλλη, είναι αυτά που συνθλίβουν τη σύγχρονη λαϊκή ανάγκη για φτηνές, ασφαλείς συγκοινωνίες, όπου θα εργάζονται εργαζόμενοι με πλήρη δικαιώματα.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, πρέπει να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, συνολικά των εργατών και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων, ενάντια σε αυτούς που μας κάνουν τη ζωή μαύρη. Δεν πρέπει να τους αφήνουμε σε χλωρό κλαρί. Να νιώθουν καθημερινά την ανάσα του εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος.

Μόνο η οργάνωση και η μαζική πάλη των εργαζομένων μπορούν να επιβάλουν μείωση της τιμής του εισιτηρίου, με δωρεάν μετακίνηση των εργαζομένων από και προς τη δουλειά τους. Να μετακινούνται δωρεάν όλη τη μέρα οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι σπουδαστές, τα άτομα με αναπηρίες, οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Να μην προχωρήσει νέα μείωση των μισθών των εργαζομένων. Να αυξηθούν τα λεωφορεία, να πυκνώσουν τα δρομολόγια, και κυρίως προς τις λαϊκές συνοικίες. Και μάλιστα, να φύγουν οι εργολάβοι από την αστική συγκοινωνία.

Το ΚΚΕ δεν είναι ούτε με τον ιδιωτικό ούτε με τον κρατικό καπιταλιστικό συγκοινωνιακό φορέα που προτείνει σήμερα η κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί έχει τη δική του πρόταση για τις αστικές συγκοινωνίες: Συγκοινωνίες ασφαλείς, φτηνές για τα λαϊκά στρώματα, με πλήρη δικαιώματα για τους εργαζόμενους, πρόταση που ικανοποιεί τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες.

Το ΚΚΕ προτείνει έναν ενιαίο κρατικό φορέα μέσων μαζικής μεταφοράς που θα είναι ενταγμένος σε ένα σχέδιο κεντρικό, επιστημονικό, πανεθνικό. Βασική προϋπόθεση για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο είναι αυτοί που παράγουν όλο τον πλούτο, δηλαδή οι εργαζόμενοι, να πάρουν την οικονομία στα χέρια τους, αυτοί να κάνουν κουμάντο, να τη σχεδιάζουν σε όφελός τους. Ο ενιαίος κρατικός φορέας μεταφορών θα δώσει βάρος στην κατανομή του εργατικού δυναμικού ώστε να είναι επαρκές και με συγκροτημένα δικαιώματα. Θα πάρει υπόψη τον υπάρχοντα στόλο των αυτοκινήτων, των λεωφορείων, μετρό, τραμ κ.λπ., με σκοπό να ενωθεί ο στόλος για να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες. Ο στόλος δεν θα ανανεώνεται μόνο απ' έξω, με σουηδικά, γερμανικά ή ιταλικά λεωφορεία. Υπάρχει και η τεχνογνωσία και οι υποδομές στη χώρα μας, έτσι ώστε να κατασκευάζονται σύγχρονα οχήματα μαζικής μεταφοράς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ