Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διαφορετικές προσεγγίσεις δύο περιφερειακών μπλοκ

Από την προχτεσινή συνεδρίαση της «Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική» στο Καράκας
Από την προχτεσινή συνεδρίαση της «Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική» στο Καράκας
Η αντιπαράθεση στη Βενεζουέλα (και για τη Βενεζουέλα) συνεχίζεται, ενώ η Συντακτική Συνέλευση συνεδρίασε και αποφάσισε τον προγραμματισμό της δράσης της το επόμενο διάστημα.

Την Τρίτη στο Καράκας συνεδρίασαν έκτακτα οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών της «Μπολιβαριανής Συμμαχίας των λαών της δικής μας Αμερικής - Συνθήκη Εμπορίου των Λαών» (ALBA - TCP), της διακρατικής ένωσης όπου συμμετέχουν η Βενεζουέλα, η Κούβα, η Βολιβία, το Εκουαδόρ, η Νικαράγουα, ο Ισημερινός και άλλες μικρότερες χώρες της Καραϊβικής. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον βενεζουελάνικο λαό και χαιρέτισαν «τη δημοκρατική ημερίδα της 30ής Ιούλη 2017, γνωρίζοντας πως η πραγματοποίηση αυτών των εκλογών και της συμμετοχής σε αυτές ήταν μια αυθεντική πράξη εθνικής κυριαρχίας και πως μόνο οι Βενεζουελάνοι φέρουν την ευθύνη για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους, χωρίς παρεμβάσεις, απειλές ή παρεμβατικούς όρους». Κατήγγειλαν «τις οικονομικές κυρώσεις μονομερούς χαρακτήρα οι οποίες έχουν επιβληθεί ενάντια στο λαό της Βενεζουέλας, αποτελώντας σαφή παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και μια απαράδεκτη παρεμβατική εφαρμογή που έχει ως μοναδικό στόχο, με άμεσο τρόπο, το λαό και τη Μπολιβαριανή κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ώστε να εξασφαλίσει μια αλλαγή πολιτικού καθεστώτος». Επίσης επαναλαμβάνουν «την έκκληση για τη δημιουργία ενός εποικοδομητικού και αξιοσέβαστου διαλόγου για την προώθηση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στη Βενεζουέλα».

Βεβαίως, και η ένωση αυτή, στο όνομα του «Μπολιβαριανισμού», εκφράζει έναν γενικόλογο αντιϊμπεριαλισμό, που δεν στοχεύει τον καπιταλισμό και τα μονοπώλια, αλλά είναι ενάντια στην κυριαρχία των ΗΠΑ, που εμφανίζεται ως «αυτοκρατορία», αφήνοντας απ' έξω άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, π.χ. ΕΕ, Ρωσία, Κίνα, Ιράν.

Από την άλλη, και η ντόπια αντίδραση του λεγόμενου «Τραπεζιού Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), που πρεσβεύει άλλο μείγμα διαχείρισης από αυτό που παρουσιάζεται ως «σοσιαλισμός» (ενώ είναι καπιταλισμός που πλασάρεται από την κυβέρνηση Μαδούρο με την οπορτουνιστική θεωρία του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα»), έχει τις δικές της συμμαχίες. Στη Λίμα του Περού συνεδρίασαν, επίσης την Τρίτη το βράδυ, οι κυριότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ, υπουργοί Εξωτερικών των αστικών κυβερνήσεων των Αργεντινής, Βραζιλίας, Καναδά, Χιλής, Κολομβίας, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλας, Ονδούρας, Μεξικού, Παναμά, Παραγουάης και Περού, για να δηλώσουν ότι δεν αναγνωρίζουν τη Συντακτική Συνέλευση και ότι στηρίζουν το Κοινοβούλιο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, και για να χαρακτηρίσουν έμμεσα τη Βενεζουέλα «δικτατορία». Ο Περουβιανός ΥΠΕΞ Ρικάρντο Λούνα το είπε και ανοιχτά.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ν.Μαδούρο, από το Καράκας στάθηκε στην ανάγκη ενός «περιφερειακού διαλόγου» ώστε «να αποκατασταθεί ο σεβασμός του διεθνούς Δικαίου», ενώ τόνισε ότι «η Βενεζουέλα έχει αποφύγει έναν εμφύλιο πόλεμο χάρη στην ενότητα πολιτών - στρατού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διήμερες στρατιωτικές ασκήσεις(2017-08-26 00:00:00.0)
Εν μέσω διαδηλώσεων η συγκρότηση της Συντακτικής Συνέλευσης(2017-08-03 00:00:00.0)
Νέα βήματα σε διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις(2013-12-20 00:00:00.0)
Προβάδισμα στον Νικολάς Μαδούρο(2013-04-13 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα(2009-02-13 00:00:00.0)
«Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος»(2005-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ