Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αφαιρείται πολύτιμο επιστημονικό εργαλείο από γιατρούς και ασθενείς

Καραμπινάτο δείγμα της υποχρηματοδότησης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και του ΕΟΠΥΥ, και στέρησης των επιστημονικών επιτευγμάτων για τα λαϊκά στρώματα, αποτελεί η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση ανάκλησης ογκολογικής εξέτασης («Oncotype DX»), με την οποία διευρύνει τον κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία χιλιάδων γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.

Η συγκεκριμένη ογκολογική εξέταση είναι μια ανάλυση για τον καρκίνο του μαστού που μετράει τη δραστικότητα 21 γονιδίων στο δείγμα όγκου μιας γυναίκας, και δίνει στοιχεία για την πιθανότητα μετάστασης και για την πιο κατάλληλη θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Με τη συγκεκριμένη εξέταση, πολλές ασθενείς μπορούν να προφυλαχθούν από άσκοπες θεραπείες και τις παρενέργειες που αυτές έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το κόστος της εξέτασης σήμερα ανέρχεται στα 3.800 ευρώ και η ασφαλισμένη είχε συμμετοχή 20% (δηλαδή περίπου 760 ευρώ, ποσό εξαιρετικά υψηλό), όπου οι ασφαλισμένες έπρεπε να δώσουν όλο το ποσό και στη συνέχεια να τους επιστραφεί - όποτε και αν - το 80% από τον ΕΟΠΥΥ. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση παλιότερη Υπουργική Απόφαση (αριθμ. πρωτ. Υ4α/οικ.8434/10-9-2013) δεν καλύπτονταν οι γυναίκες άνω των 65 ετών.

Το 2013, ασθενής άνω των 65 ετών είχε προσφύγει στο ΣτΕ, διαμαρτυρόμενη για τη μη κάλυψη της εξέτασης από τον ΕΟΠΥΥ. Το ΣτΕ εξέδωσε πρόσφατα απόφαση με την οποία δικαίωνε την ασθενή, αναγκάζοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να εκδώσει νέα Απόφαση, χωρίς την ύπαρξη ηλικιακών κριτηρίων. Και η κυβέρνηση, πιστή στον προσανατολισμό της για μείωση των παροχών και της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, αντί να εκδώσει νέα Απόφαση, διευρύνοντας το όριο ηλικίας και προσφέροντας την εξέταση δωρεάν σε όλες τις γυναίκες, στις 11-7-2017 υπογράφει (δια χειρός του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη) Υπουργική Απόφαση με την οποία ανακαλεί την κάλυψη της «διενέργειας της "Oncotype DX"».

Την περασμένη Παρασκευή, καρκινοπαθείς συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη, επισημαίνοντας ότι στερείται η δυνατότητα ορθής διάγνωσης προκειμένου να επιλεγεί η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης της νόσου και αποκατάστασης της υγείας, αφαιρείται ένα καθοριστικής σημασίας εργαλείο από τους θεράποντες γιατρούς για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας των ασθενών.

Ταυτόχρονα, ζήτησαν την επανέκδοση της Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση της εξέτασης, κάλυψη των ασθενών με καρκίνο μαστού χωρίς ηλικιακά κριτήρια για όλες τις ασθενείς που ενδείκνυται η συγκεκριμένη εξέταση, πλήρη αποζημίωση και άμεση κάλυψη της δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και την επέκταση της κάλυψης και σε άλλους τύπους καρκίνου (παχέως εντέρου, του προστάτη).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ