Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μικρή Πομπηία» ανακαλύφθηκε στη νότια Γαλλία

Τα ερείπια μιας αρχαίας ρωμαϊκής συνοικίας ανακαλύφθηκαν στην Βιάν της νότιας Γαλλίας. Οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για μια «εκπληκτική ανακάλυψη» και ήδη η συνοικία έχει λάβει το όνομα «μικρή Πομπηία». Η αρχαιολογική ανακάλυψη περιλαμβάνει μία ρωμαϊκή βίλα, καθώς και δημόσια κτίρια. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης αντικείμενα που οι κάτοικοι της περιοχής φαίνεται να εγκατέλειψαν βιαστικά, προσπαθώντας να ξεφύγουν από φωτιά τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Περιγράφοντας τις ανακαλύψεις, ο επικεφαλής αρχαιολόγος Μπενζαμίν Κλεμάν έκανε λόγο για μια «πραγματική μικρή Πομπηία στην Βιάν» και δήλωσε ότι η αρχαιολογική ομάδα ήταν «εξαιρετικά τυχερή» που την βρήκε. «Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για την πλέον εξαιρετική ανασκαφή ρωμαϊκής τοποθεσίας τα τελευταία 40 ή 50 χρόνια», είπε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα κτίρια και τα ψηφιδωτά που βρέθηκαν είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Σε ένα από τα κτίρια βρέθηκε ψηφιδωτό που απεικονίζει Μαινάδες και εκτιμάται ότι πρόκειται για οικεία που ανήκε σε πλούσιο έμπορο.

Επίσης, η αρχαιολογική σκαπάνη ανακάλυψε σε ένα άλλο κτίσμα ψηφιδωτό που δείχνει ημίγυμνη την Μούσα Θάλεια να πέφτει θύμα απαγωγής από τον Πάνα. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ένα από τα κτίρια ήταν σχολή φιλοσοφίας ή ρητορικής. Σε αυτό βρέθηκε σιντριβάνι με άγαλμα του Ηρακλή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ