Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υλοποιεί δράσεις κατά της «ριζοσπαστικοποίησης» μέσω του αθλητισμού

Με τον τίτλο «Πλαισίωση και καθοδήγηση, μέσω του αθλητισμού, των νέων που διατρέχουν κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης», το υπουργείο Εσωτερικών έχει απευθυνθεί από τις 26 Ιούλη προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, τους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, καλώντας τους να υποβάλουν προτάσεις για την υλοποίηση σχετικού προγράμματος στο πλαίσιο της ΕΕ. Χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της δράσης, το έγγραφο περιγράφει τους στόχους του προγράμματος ως εξής: «Η παρούσα δράση έχει ως στόχο τη στήριξη έργων που έχουν σχέση με τον αθλητισμό, διοργανώνονται από τοπικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών και εστιάζουν στην πρόληψη της περιθωριοποίησης και της ριζοσπαστικοποίησης, βοηθώντας ιδίως τους νέους που διατρέχουν κίνδυνο αποκλεισμού και ριζοσπαστικοποίησης να αποκτήσουν ταυτότητα και την αίσθηση του ανήκειν».

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «το παρόν πιλοτικό σχέδιο θα εμπλέκει τοπικές αθλητικές οργανώσεις της ΕΕ, οι οποίες σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές που είναι αρμόδιες για τη ριζοσπαστικοποίηση και την τρομοκρατία, θα εντοπίζουν άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης και θα τους προσφέρουν κατάλληλη καθοδήγηση, στην προσπάθεια πρόληψης διαδικασιών ριζοσπαστικοποίησης». Σύμφωνα με το έγγραφο, ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός για τη συγχρηματοδότηση των έργων ανέρχεται σε 750.000 ευρώ και το ανώτατο ύψος επιχορήγησης είναι 60.000 ευρώ.

Για την Ευρωπαϊκή Ενωση, η ανάγκη να ληφθεί δράση ενάντια στη «ριζοσπαστικοποίηση» επανέρχεται διαρκώς στην ατζέντα που αφορά τη νεολαία, η οποία την ίδια στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο της επίθεσης από τις πολιτικές της. Η έννοια «ριζοσπαστικοποίηση» για την ΕΕ δεν μένει μόνο στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ιδιαίτερα μετά από τις επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά μέσα από μία σκόπιμα ασαφή φρασεολογία φτάνει να χωρά οποιαδήποτε ριζοσπαστική φωνή, κάθε δραστηριότητα που στρέφεται ενάντια ή αμφισβητεί το καπιταλιστικό σύστημα. Ωστόσο, τη δική του ερμηνεία δίνει το υπουργείο Εσωτερικών, σπεύδοντας να υποβαθμίσει το ζήτημα και να αθωώσει τελικά την ΕΕ, αποδίδοντας τις αντιδράσεις σε «παρεξήγηση».

Συγκεκριμένα, πηγές του υπουργείου, μετά τις αντιδράσεις για το παραπάνω έγγραφο, δήλωναν πως «η έννοια της ριζοσπαστικοποίησης χρησιμοποιήθηκε ως το μέσο που ωθεί στην έξαρση των φαινομένων βίας, του ρατσισμού, της περιθωριοποίησης και της μισαλλοδοξίας και κατ' επέκταση της τρομοκρατίας, και σε καμία περίπτωση δεν αφορά πολιτικές αντιλήψεις. Στην Ελλάδα η ριζοσπαστικοποίηση έχει σίγουρα πολιτικό περιεχόμενο. Γι' αυτό και η αυτολεξεί απόδοση του περιεχομένου της πρόσκλησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (...) οδήγησε σε παρερμηνείες και άφησε περιθώριο για παρεξηγήσεις (...) Είναι αυτονόητο ότι μία κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν θα άφηνε περιθώρια χρηματοδότησης δράσεων κατά της ριζοσπαστικοποίησης», σημείωνε το υπουργείο Εσωτερικών...

Βεβαίως, τα δήθεν ...αυτονόητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα έχει βιώσει ο λαός, από το 2015 μέχρι και σήμερα, πράγμα που σημαίνει πως για άλλη μια φορά αυτό που συμβαίνει είναι η κατά γράμμα υλοποίηση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να τσακίσουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org