Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Λίστα αεροπειρατών ενώ κλιμακώνουν το ανθρωποκυνηγητό

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τα ονόματα των 19 αεροπειρατών που εμπλέκονται στις επιθέσεις της περασμένη Τρίτης έδωσε χτες το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ενώ την ίδια ώρα παραμένει σε εξέλιξη ένα άνευ προηγουμένου ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών και των υποστηριχτών τους όχι μόνον στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού...

Οι περισσότεροι από τους 19 που αναφέρονται στη λίστα του υπουργείου Δικαιοσύνης πιστεύεται πως είχαν εκπαίδευση επαγγελματία πιλότου και ζούσαν στη Φλόριδα. Οι άλλοι καταγράφονται ως ύποπτοι που ζούσαν στο Νιου Τζέρσεϊ, στην Καλιφόρνια, στη Μασαχουσέτη και στην Αριζόνα.

Ανάμεσα στους πιλότους συγκαταλέγονται ο 33χρονος Μοχάμεντ Ατα από το Χόλιγουντ και ο Κόραλ Σπριντς από τη Φλόριδα, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν από τις γερμανικές αρχές ως ενεχόμενοι με οργάνωση φανατικών ισλαμιστών που σχεδίαζε επιθέσεις σε αμερικάνικους στόχους. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Ατα ήταν στο αεροσκάφος της πτήσης 11 των Αμέρικαν Αιρλάινς, όταν αυτό συνετρίβη στο βόρειο πύργο του Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ. Εξαιρετικά φειδωλό ήταν το FBI όσον αφορά το πρόσωπο του αεροπειρατή Μαχέντ Μόκεντ, ο οποίος ήταν στο αεροσκάφος της Αμέρικαν Αιρλάινς πτήση 77 που συνετρίβη στο Πεντάγωνο. Πέρα απ' το όνομά του δεν έδωσε κανένα απολύτως στοιχείο.


Associated Press

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, πάντως, έδωσε τη λίστα με τα ακόλουθα «στατιστικά» στοιχεία: οι δώδεκα από τους αεροπειρατές ζούσαν στη Φλόριδα εκ των οποίων οι έξι στο Ντέλρεϊ Μπιτς. Τρεις αναφέρθηκε πως είχαν ζήσει στην Καλιφόρνια και άλλοι δύο με το ίδιο επώνυμο (οι Ναουάκ και Σάλεμ Αλχάμζι) αναφέρθηκε πως ζούσαν στο Φορτ Λι, στο Νιου Τζέρσεϊ.

Ούτε το FBI, ούτε το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε στη δημοσιότητα τις εθνικότητες των 19.

Νωρίτερα, άντρες των συνεργείων διάσωσης στο Πεντάγωνο ανακοίνωσαν πως βρήκαν τα δύο «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους της American Airlines και πως έχουν αρχίσει οι σχετικές έρευνες για την ανάλυση των όποιων πληροφοριών έχουν καταγραφεί σ' αυτά.

Την ώρα, πάντως, που το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έδινε την παραπάνω λίστα, οι έρευνες των πρακτόρων του FBI και των μυστικών αρχών ασφαλείας κλιμακώνονταν και κινούνταν προς πάσα κατεύθυνση όχι απαραίτητα μόνον εντός των ΗΠΑ... Οσον, όμως, αφορά στους δεκάδες αραβικής καταγωγής πολίτες που συνελήφθησαν προχτές βράδυ στα αεροδρόμια της Ν.Υόρκης, αφέθηκαν ελεύθεροι διότι δε βρέθηκαν στοιχεία εμπλοκής τους ή διασύνδεσής τους με την υπόθεση των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη.

Σε συλλήψεις και ανακρίσεις υπόπτων, κυρίως αραβικής καταγωγής, προέβησαν και οι αρχές ευρωπαϊκών χωρών (Ολλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Ιταλία) αλλά και ασιατικών σε στενή συνεργασία με τους εκεί Αμερικανούς πράκτορες (όπως οι Φιλιππίνες).

Τέλος, χτες ανακοινώθηκε η συγκρότηση μιας ειδικής ομάδας κρούσης από την ΙΝΤΕΡΠΟΛ, με στόχο τη συγκέντρωση και παροχή πληροφοριών στις ΗΠΑ. Η ομάδα ονομάζεται «Δύναμη Κρούσης της 11ης Σεπτεμβρίου» και το στρατηγείο της θα στεγάζεται στο αρχηγείο της Ιντερπόλ στη Λυόν.

Ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Ρόναλντ Νομπλ ανακοίνωσε χτες χαρακτηριστικά πως αφ' ενός είναι «η πρώτη φορά στην ιστορία της ΙΝΤΕΡΠΟΛ που συγκροτείται ειδική ομάδα αντιμετώπισης κρίσης» και αφ' ετέρου πως η οργάνωση δέχτηκε εκατοντάδες μηνύματα από «τουλάχιστον 40 χώρες με πληροφορίες» περί των πιθανών τρομοκρατών και των συνεργατών τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ