Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Γενικεύεται η υστερία

Εξονυχιστικοί έλεγχοι στους εργαζόμενους του αεροδρομίου της Βοστόνης

Associated Press

Εξονυχιστικοί έλεγχοι στους εργαζόμενους του αεροδρομίου της Βοστόνης
Ημέρα πένθους εις μνήμην των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, μετά από τη σχετική απόφαση, η χτεσινή για τις χώρες της ΕΕ, της Βαλτικής, αλλά και πολλές άλλες ανά τον κόσμο, ενώ πλήθος κόσμου συρρέει στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές για να εκφράσει τη συμπαράστασή του. Αυτή είναι η μία πλευρά. Η άλλη είναι αυτή των έκτακτων μέτρων ασφαλείας, της αστυνομοκρατίας και του πολεμικού κλίματος.

Μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση σύστασης ενός ειδικού τμήματος στη Europol, το οποίο θα συγκεντρώνει στοιχεία και πληροφορίες από όλες τις αστυνομικές αρχές της Ευρώπης, ακολούθησε, χτες, η γνωστοποίηση της σύστασης ανάλογης υπηρεσίας και από την Interpol, με την οποία θα συνεργάζονται όλες οι μυστικές υπηρεσίες. Ηδη, όμως, η τρομο-λαγνεία μοιάζει να λαμβάνει σάρκα και οστά, καταλαμβάνοντας τη μία μετά την άλλη όλες τις χώρες, αρχής γενομένης από την Ευρώπη.

Οπως έγινε γνωστό, συλλήψεις «υπόπτων μουσουλμάνων» είτε Ιρανών είτε αραβικής καταγωγής, έγιναν στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στην Πορτογαλία και στις Φιλιππίνες. Τίποτε περισσότερο, όμως, δε γνωστοποιήθηκε για το γιατί θεωρήθηκαν ύποπτοι αυτοί οι άνθρωποι ή ποια είναι η πορεία των ερευνών. Στη Βρετανία και στη Γερμανία, συνελήφθησαν 1 και 2 άνθρωποι αντίστοιχα, αραβικής καταγωγής, οι οποίοι, μετά το πέρας του 24ώρου, αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εναντίον τους.

Ελεγχοι στο αεροδρόμιο του Παρισιού

Associated Press

Ελεγχοι στο αεροδρόμιο του Παρισιού
Στη δίνη της υστερίας και του μίσους μοιάζει, τάχιστα, να εισέρχεται και η Ευρώπη. Ετσι, χτες, στη Λισαβόνα εκκενώθηκε, την ώρα της καθιερωμένης προσευχής, το μουσουλμανικό τέμενος της πρωτεύουσας, μετά από απειλή για τοποθέτηση βόμβας «για να τιμωρηθούν οι μουσουλμάνοι τρομοκράτες». Στη Σουηδία σημειώθηκε μπαράζ επιθέσεων εναντίον μουσουλμάνων. Στη Στοκχόλμη καταστράφηκε από αγνώστους ένα παλαιστινιακό εστιατόριο, στου οποίου τους τείχους γράφτηκαν συνθήματα, όπως «Θάνατος στους Αραβες, ζήτω οι ΗΠΑ». Στο Γκέτεμποργκ, ένας Ιρανός οδηγός ταξί δέχτηκε βίαιη επίθεση από αγνώστους, που τον τραυμάτισαν.

Η αυξανόμενη βία οδήγησε το Χριστιανικό και Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Σουηδίας να προβούν σε κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν τις βίαιες επιθέσεις σε βάρος των μουσουλμάνων. Μάλιστα, νεολαίες όλων των θρησκευμάτων προγραμματίζουν, για σήμερα, μεγάλη κοινή συγκέντρωση στο κέντρο της Στοκχόλμης, με κεντρικό σύνθημα την καταδίκη κάθε είδους βίας και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο Βέλγιο, οι αρχές απαγόρευσαν την πραγματοποίηση συγκέντρωσης μνήμης, την Κυριακή, για τους νεκρούς στα παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα που διοργάνωνε το Αραβικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκτιμώντας ότι «δεν είναι πρέπουσες οι συνθήκες για κάτι τέτοιο». Εντονες ήταν οι αντιδράσεις του Συμβουλίου, το οποίο κατηγόρησε τις αρχές ότι δεν επιτρέπουν, αδικαιολόγητα, τις εκδηλώσεις μνήμης για τους Παλαιστίνιους νεκρούς.


Αστυνομικοί έξω από το «Οτέλ Νατιονάλ» στη Ρώμη

Associated Press

Αστυνομικοί έξω από το «Οτέλ Νατιονάλ» στη Ρώμη
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκτός κινδύνου ο Ρούσντι μετά τη δολοφονική επίθεση(2022-08-17 00:00:00.0)
Συλλήψεις και σενάρια για τρομοκρατικές επιθέσεις(2016-01-05 00:00:00.0)
Διαμάχη για τα νησιά στον Περσικό(2012-04-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2008-07-03 00:00:00.0)
Κάμερες παντού...(2002-02-14 00:00:00.0)
Και επισήμως «κύριος ύποπτος» ο Οσάμα Μπιν Λάντεν...(2001-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ