Πέμπτη 27 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντί για δικαιώματα... επιδόματα

Αποπροσανατολιστικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας σε σχέση με το «ελάχιστο εισόδημα», μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας

Τη στιγμή που η κυβέρνηση πλήττει με την πολιτική της τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το ασφαλιστικό και την επιδότηση της ανεργίας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου, επιχειρεί ένα εξόφθαλμο αποπροσανατολισμό, λέγοντας ότι το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» - που πρόσφατα εξάγγειλε - πρέπει να διαχωριστεί από τα παραπάνω θέματα.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας έγιναν χτες, κατά το χαιρετισμό του στην κοπή της πίτας του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας . Συγκεκριμένα επισήμανε ότι «το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» δε «θα πρέπει να συγχέεται ούτε με το επίδομα ανεργίας, ούτε με τον κατώτατο μισθό, ούτε με την κατώτατη σύνταξη». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «το επίδομα ανεργίας αφορά αποκλειστικά τους άνεργους, ενώ ο κατώτατος μισθός αφορά αποκλειστικά τους εργαζόμενους και αποτελεί αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ αυτών και των εργοδοτών. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αφορά τόσο άνεργους όσο και εργαζόμενους».

Ωστόσο, η σχέση του λεγόμενου και «εθνικού μισθού» είναι άμεση και αναμφισβήτητη με όλα αυτά, καθώς το νέο μέτρο, όπως ο ίδιος ο υπουργός είπε, αφορά και άνεργους και εργαζόμενους, ενώ εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης. Αυτή η πολιτική έχει χτυπήσει ήδη το κατώτερο μεροκάματο μέσω των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, τα οποία σε πρώτη φάση κατάργησαν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις!

Το επίδομα ανεργίας θα «εξορθολογιστεί», σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, και ήδη υπάρχει μελέτη του ΕΙΕ για το θέμα, που θέτει νέες προϋποθέσεις για την επιδότηση ενός ανέργου. Χτες ο Μ. Παπαϊωάννου αποκάλυψε μια νέα πτυχή, λέγοντας ότι ο χρόνος επιδότησης θα εξαρτάται και από τον κλάδο εργασίας! Εξάλλου, συμπληρωματικά, ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας δήλωσε ότι το κύριο είναι η απασχόληση και από αυτή την άποψη είναι προτιμότερη η «εναλλακτική χρήση» της επιδότησης ανεργίας και με ενισχυμένες επιδοτήσεις των εργοδοτών για να δημιουργήσουν απασχόληση!!!

Αλλά και τα κατώτερα όρια συντάξεων έχουν δεχτεί τα «βέλη» του διοικητή του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριου, ο οποίος έχει διατυπώσει τη θέση πως πρέπει να μειωθεί στο μισό η κύρια σύνταξη, ανεξάρτητα από τις όποιες ρυθμίσεις με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης!

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον έγιναν οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού, οι οποίες είναι φανερό ότι πλήττουν τις βασικές και ελάχιστες εγγυήσεις που προσφέρουν, σε όλους τους εργαζόμενους το «μεροκάματο ασφαλείας», σε όλους τους άνεργους - και μέχρι να βρουν δουλιά θα έπρεπε - το επίδομα ανεργίας και σε όλους τους συνταξιούχους τα κατώτερα όρια συντάξεων.

Ο ίδιος ο υπουργός κατέληξε ότι «το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ο τρόπος και οι προϋποθέσεις χορήγησής του, η αξιολόγηση των επιπτώσεών του στην αγορά εργασίας», είναι ζητήματα που θα μελετήσει το ΕΙΕ μέχρι το Μάη, αφήνοντας έτσι ουσιαστικά «ανοιχτό» το πώς θα επηρεάσει το νέο κυβερνητικό εύρημα τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Σε σχέση με την κοπή της πίτας του ΕΙΕ, όπου παρουσιάστηκε ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δράσης του από τον πρόεδρό του Α. Δενιόζο και στελέχη του, παρουσία εκπροσώπων του ΟΑΕΔ, εκφράστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου η διαπίστωση, ότι το Ινστιτούτο αποτελεί βασική δομή στήριξης της πολιτικής της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ