Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΒΡΟΣ
Σύσκεψη για τα προβλήματα από τη χαλαζόπτωση

Σύσκεψη για τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε στους αγρότες η πρόσφατη χαλαζόπτωση διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα», σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύλλογο Τριγώνου, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου στις 8 μ.μ., στο κεντρικό καφενείο της τοπικής κοινότητας του Σπηλαίου του δήμου Ορεστιάδας.

Καλούν όλους τους αγρότες της περιοχής να πάρουν μέρος, για να συζητήσουν και να συντονίσουν τα βήματά τους, προκειμένου να διεκδικήσουν: Την άμεση καταγραφή όλων των ζημιών. Την επίσπευση των διαδικασιών και την έγκαιρη και δίκαιη καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες για το σύνολο των ζημιών. Την καταβολή στους αγρότες, με βάση και τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, του συνόλου της συνδεδεμένης ενίσχυσης, άσχετα από τα κιλά που θα παραδώσουν.

Με τις καταστροφές που προκάλεσε σε πολλές καλλιέργειες η πρόσφατη χαλαζόπτωση στα χωριά του Τριγώνου, είναι σοβαρό το ενδεχόμενο πολλοί αγρότες να χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, επειδή θα αδυνατούν να παραδώσουν τα απαραίτητα κιλά.

Στο μεταξύ, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ορεστιάδας με αίτημά της ζητά να συζητηθεί προ ημερησίας στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας το θέμα του κινδύνου να χάσουν οι αγρότες του Τριγώνου τη συνδεδεμένη ενίσχυση εξαιτίας της πρόσφατης χαλαζόπτωσης.

Στη Στυλίδα

Την έγκαιρη και πλήρη αποζημίωση των παραγωγών που υπέστησαν ζημιές από τη χαλαζόπτωση της περασμένης βδομάδας σε περιοχές του δήμου Στυλίδας διεκδικούν ο Αγροτικός Σύλλογος Στυλίδας - Εχιναίων και το συντονιστικό του μπλόκου Ανθήλης. Συγκεκριμένα, η χαλαζόπτωση έπληξε μεγάλες εκτάσεις ελαιοπεριβόλων, ενώ σε ορισμένα χωριά (Αχλάδι, Σπαρτιά, Ράχες και αλλού) η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική.

«Το χαλάζι κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά τη βρώσιμη ελιά που ήταν έτοιμη να συγκομιστεί, ρίχνοντάς την από τα δέντρα ή αφήνοντάς την χτυπημένη πάνω σε αυτά. Η καταστροφή αυτή έρχεται να προστεθεί σε αυτή του παγετού του Γενάρη και του δάκου της περσινής χρονιάς», αναφέρει ο Αγροτικός Σύλλογος στην ανακοίνωσή του. Υπογραμμίζει τις ευθύνες κυβέρνησης και Περιφέρειας για την εγκατάλειψη της οργανωμένης δακοκτονίας και προστασίας από τη χαλαζόπτωση.

«Και οι φετινές καταστροφές αναδεικνύουν την ανάγκη να προστατευτεί η αγροτική παραγωγή με ευθύνη του κράτους και των υπηρεσιών του, που θα εκτελούν οργανωμένα και έγκαιρα τα προγράμματα δακοκτονίας και θα αναπτύσσουν την αντιχαλαζική προστασία», τονίζει. Οι αγρότες διεκδικούν την άμεση και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων εντός της καλλιεργητικής περιόδου. Ζητούν επίσης να «παγώσουν» χρέη και οφειλές των πληγέντων παραγωγών σε δήμους, κράτος και τράπεζες, έως την πλήρη αποζημίωσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ