Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πολεμικές ετοιμασίες με την άδεια και τη «χορηγία» του κογκρέσου...

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Εχοντας την αμέριστη υποστήριξη και των σωμάτων του Κογκρέσου, το διπλασιασμό (από 20 σε 40 δισ. δολάρια) των κονδυλίων έκτακτης βοήθειας για αποκατάσταση των ζημιών και ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού, το επιτελείο του Προέδρου Τζορτζ Ο. Μπους επεξεργάζεται σχέδια αντιποίνων και στρατιωτικής «πάταξης» των προσώπων και της χώρας ή των χωρών που θεωρεί πως ευθύνονται για το στραπατσάρισμα που υπέστη το οικονομικό και στρατιωτικό γόητρο των ΗΠΑ μετά τις παράλληλες επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη...

Εξουσιοδοτούν τη χρήση βίας

Η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στις αίθουσες του Κογκρέσου των ΗΠΑ είχε να παρουσιαστεί χρόνια. Οι όποιες αποφάσεις και μέτρα λαμβάνονται ομόφωνα (!) και δεν εστιάζονται μόνο στο άνοιγμα κρουνών δολαρίων για την αποκατάσταση ζημιών και πληγέντων, αλλά διοχετεύονται και με σκοπό την επιπλέον ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού... Χτες, η Γερουσία αποφάσισε ομόφωνα (96 ψήφοι υπέρ έναντι μηδεμιάς κατά!) το διπλασιασμό των έκτακτων κονδυλίων που ζήτησε ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, εγκρίνοντας όχι 20 αλλά 40 δισ. δολάρια!

Επιπλέον, εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο να ασκήσει χρήση «απαραίτητης και κατάλληλης» βίας ως αντίποινα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη. Το σώμα αμφιταλαντεύτηκε για κάποιο διάστημα, εάν η εξουσιοδότηση τού Προέδρου για χρήση βίας έπρεπε να φέρει το χαρακτηρισμό «χρήση βίας κατά της τρομοκρατίας» ή «πολεμική χρήση βίας». Στη δεύτερη περίπτωση, είναι φανερό πως το Σώμα θα υπέσκαπτε το ρόλο (και τις εξουσίες) ύπαρξής του, καθώς το επιτελείο της κυβέρνησης Μπους θα είχε το ελεύθερο κινήσεων προς πάσα κατεύθυνση...


Associated Press

Σύμφωνα με ανταπόκριση του «Ασσοσιέιτεντ Πρες», συνολικά και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου πρόκειται να αποφανθούν επί της χορήγησης των έκτακτων κονδυλίων αλλά και της έκδοσης απόφασης εξουσιοδότησης του Προέδρου με τη χρήση «απαραίτητης και κατάλληλης βίας» ως αντίποινα για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη. Χτες, η Γερουσία ψήφισε ομόφωνα και τη χορήγηση των 40 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα μισά δίνονται για την αποκατάσταση ζημιών και πληγέντων στις πολιτείες που χτυπήθηκαν, τα 10 δισ. στις μυστικές υπηρεσίες και τις Ενοπλες Δυνάμεις και κάπου άλλα 10 χορηγούνται εν λευκώ προκειμένου ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους να τα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη των παρόντων, είτε άλλων «αναγκών» με τον τρόπο που αυτός θεωρεί καταλληλότερο... Σήμερα, ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να πάρει και η Βουλή των Αντιπροσώπων με - μέχρι τώρα... - σαφή πλην «εύθραυστη» προσπάθεια να προστατευτεί ο συνταγματικός ρόλος του Κογκρέσου όσον αφορά στην επίβλεψη ενεργειών και δράσης στρατιωτικού χαρακτήρα.

Η εντυπωσιακή σύμπνοια όλων των μελών (ανεξαρτήτως παράταξης) του Κογκρέσου, εξακολουθεί να καταγράφεται τόσο από τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών, όσο και από την εικόνα που καταγράφουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία... Αξίζει πάντως να σημειωθεί το εξής: Η Γερουσία αποφάσισε το διπλασιασμό των έκτακτων κονδυλίων που είχε ζητήσει ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους αμέσως μετά το (προχτεσινοβραδινό) και μυστηριώδες τηλεφώνημα αγνώστου ή αγνώστων που οδήγησε στην εκκένωση του Καπιτωλίου (δεύτερη φορά στην ιστορία του -η πρώτη αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη)!

Τέλος, προ της συνεδρίασης της Γερουσίας, ο πρόεδρος Τζ. Ο. Μπους αναζητώντας την εξουσιοδότηση χρήσης βίας από το Σώμα, είχε δηλώσει (σύμφωνα με το «Ασσοσιέιτεντ Πρες») πως με την ιδιότητα του επικεφαλής διοικητή, έχει την εξουσία να ξεκινήσει στρατιωτικές επιθέσεις εκτός των συνόρων των ΗΠΑ...


Associated Press

Και ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τομ Ντάσλεϊ, φάνηκε να ανταποκρίνεται κάνοντας αμέσως μετά την ακόλουθη δήλωση: «Εάν αισθάνεται πως υπάρχει ανάγκη σαφήνειας, θέλουμε να του τη δώσουμε».

Οι Αμερικανοί στα... άρματα!

Από άποψη στρατιωτική, το επιτελείο του Προέδρου Μπους φαίνεται να έχει στη διάθεσή του ό,τι επιθυμεί: από βομβαρδιστικά τύπου «Β-52» μέχρι πυρηνικά υποβρύχια εξοπλισμένα με πυραύλους «Τόμαχοκ» και ρουκέτες «Κρουζ». Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί επιπλέον οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ νωρίς χτες βράδυ ο Πρόεδρος Μπους φαινόταν έτοιμος να εγκρίνει το διάταγμα που του υπέβαλε νωρίτερα ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφλεντ, για την κλήσης 50.000 εφέδρων αξιωματικών...(Ως γνωστόν, η προηγούμενη φορά που κάποιος Πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους εφέδρους ήταν το Γενάρη του 1991 - επί εποχής Περσικού - όταν 263.322 έφεδροι κλήθηκαν στην ενεργό δράση από τον τότε ένοικο του Λευκού Οικού - τον πατέρα του νυν Προέδρου, Τζορτζ Μπους).

Πάντως, αξιωματούχοι του Πενταγώνου, επιχειρώντας να δικαιολογήσουν την κλήση των 50.000 εφέδρων αξιωματικών, έλεγαν πως ο υπουργός Αμυνας υπέβαλε το σχετικό διάταγμα με το σκεπτικό πως οι περισσότεροι από τους 50.000 εφέδρους αξιωματικούς δε θα συμμετάσχουν στη στρατιωτική κινητοποίηση της Ουάσιγκτον ως αντίποινα για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη αλλά, πρώτον, ως υποστήριξη στις εναέριες περιπολίες πάνω από Ν. Υόρκη Ουάσιγκτον και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί στη χώρα, δεύτερον, ως ενίσχυση στην εσωτερική άμυνα της χώρας, και τρίτον, ως βοήθεια στις προσπάθειες για ανάκαμψη των άμεσα πληγέντων περιοχών.

Πάντως, χτες, ένα 24ωρο μετά την απειλητική δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Πολ Γόλφοβιτς, πως η στρατιωτική εκστρατεία αντιποίνων «δε θα αρκεστεί σε μία μόνο επιδρομή», αλλά θα κρατήσει για καιρό, ο επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Γκόρντον Ιγκλαντ, επανέλαβε με τον τρόπο του: «Αυτό το πρόγραμμα δε θα είναι βραχυπρόθεσμο»...

Τέλος, χτες, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι ο χρόνος εξαπόλυσης των αντιποίνων δε θα είναι τόσο κοντινός όσο μερικοί υποστηρίζουν, λέγοντας συγκεκριμένα: «Τα αντίποινα για τις επιθέσεις της Τρίτης ίσως πάρουν βδομάδες, ίσως και μήνες, γιατί ο Πρόεδρος Τζ.Ο. Μπους θέλει πρώτα να κτίσει μία παγκόσμια συμμαχία έναντι της τρομοκρατίας»...

Ο Πάουελ «βολιδοσκοπεί»...

Νέες επαφές με την ηγεσία του Πακιστάν αλλά και ηγέτες του αραβικού κόσμου είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, σε μία προσπάθεια, αφενός, να «κατευθύνει» την πρώτη ως προς τις «υπηρεσίες» που καλείται να προσφέρει για να συμβάλλει στην άσκηση των αντιποίνων που σχεδιάζει η Ουάσιγκτον, αφ' ετέρου, να διερευνήσει τις προθέσεις των αράβων ενόψει της σχεδιαζόμενης εκστρατείας κατά της... «τρομοκρατίας» γενικότερα.

Σύμφωνα με «ανώνυμο» αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κόλιν Πάουελ επικοινώνησε χτες μεταξύ άλλων τηλεφωνικά με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Σαούντ αλ-Φαϊσάλ, τον Μαροκινό διπλωμάτη Μοχάμεντ Μπενάισα και, τέλος, με τον Τυνήσιο διπλωμάτη Χαμπίμπ μπεν Γιαχία, στους οποίους διασαφήνισε τι επιδιώκει η αμερικανική κυβέρνηση: την καταδίωξη των μελών του δικτύου (που έπληξε τις ΗΠΑ την Τρίτη) και όσους υπέθαλψαν, υποστήριξαν ή βοήθησαν τα μέλη του, «ώστε να τους καταστρέψουν».

Επιπλέον, ο Πάουελ φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Πακιστανό ομόλογό του ζητώντας του άδεια προσγείωσης των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στα αεροδρόμια του Πακιστάν σε περίπτωση που διαταχθεί το χτύπημα στόχων στο Αφγανιστάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγκρίθηκε η παραιτέρω στρατιωτικοποίηση των συνόρων(2009-07-11 00:00:00.0)
Γερουσία «εγκαλεί» Μπους(2007-01-19 00:00:00.0)
Αντιμεταθέσεις(2007-01-09 00:00:00.0)
Αλλαγή φρουράς(2007-01-05 00:00:00.0)
Η Γερουσία είπε «ναι» στα στρατοδικεία(2006-09-30 00:00:00.0)
Φάσκει και αντιφάσκει η ισραηλινή ηγεσία(2001-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ